Партнер рубрики Події

Що робити, якщо один з батьків понад 3 місяці не сплачує аліментів, - юрист

Що робити, якщо один з батьків понад 3 місяці не сплачує аліментів, - юрист
  • Можна подати позов про стягнення пені за прострочення сплати аліментів. Та звернутися із заявою про вчинення злочину у поліцію.
  • Понад 10 тисяч боржників позбавили водійських прав, заборонили виїзд за кордон та володіти зброєю до того моменту, як вони розрахуються зі своїми дітьми.

Що робити, якщо один членів з подружжя не сплачує аліменти попри рішення суду та відкрите виконавче провадження більше трьох місяців? 

Як стягнути гроші з боржника, прокоментував для «20 хвилин» керуючий партнер ТОВ юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайло Самуляк.

  • Можна подати позов про стягнення пені за прострочення сплати аліментів, - радить Михайло Самуляк. - Для прикладу, у лютому 2019 року заборгованість зі сплати аліментів існує за жовтень 2018 року, листопад 2018 року, за грудень 2018 року і за січень 2019 року та становить 4000 грн., по 1000 грн. у місяць. З того, хто не сплачує аліменти, можна буде стягнути пеню у розмірі 2250 грн.

Пеня – 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення

Відповідно до ст.196 Сімейного кодексу України, при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Відео дня
  • Також можна звернутися із заявою про вчинення злочину у поліцію, - каже Миайло Самуляк. - У нашій області є відповідна судова практика щодо притягнення злісних неплатників аліментів до кримінальної відповідальності.

Теребовлянським районним судом злісний неплатник аліментів був притягнутий до кримінальної відповідальності, суд призначив йому 80 годин громадських робіт. Вирок проголосили 12 квітня 2018 року.

  • Відповідно до ст.164, злісне ухилення від сплати аліментів карається громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, - пояснив Михайло Самуляк. - Під злісним ухиленням від сплати аліментів слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду.

Що таке злісне ухиляння

Йдеться про приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо, які призвели до виникнення заборгованості із сплати аліментів за три місяці відповідних платежів.

Нагадаємо, 61, 5 мільйон грн стягнули минулоріч на Тернопільщині з недобросовісних батьків, які забули про аліменти своїм дітям.

Більше дев’яти тисяч діток Тернопільщини, яким батьки боргували аліменти, отримали свої гроші. Про це повідомив начальник головного територіального управління юстиції в області Едуард Кольцов. 

Довідка

2 589 боржникам обмежили виїзд за межі України;

2 607 позбавили права керувати транспортними засобами;

2 608 обмежили у праві користуватись зброєю;

2 608 обмежили у праві полювання.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up