Що робити зі свічками з хрестин і вінчання та що означає, коли псується свячена вода: о.Олексій Філюк

Що робити зі свічками з хрестин і вінчання та що означає, коли псується свячена вода: о.Олексій Філюк
  • Освячені атрибути є чи не в кожній домівці. Часто їх роками зберігаємо, як пам'ять, а коли доводиться викидати — не знаємо куди подіти.
  • Священник Олексій Філюк відповідає на питання читачів "20 хвилин". 

Питання о. Олексію ми просили залишати на нашому сайті. Обрали найцікавіші з них. Якщо ви маєте, що запитати, пишіть у коментарях. 

— На всіх важливих таїнствах у церкві люди тримають в руках свічки: вінчання, хрестини, Перше Причастя. Що робити з ними після того, як таїнство минуло? Скільки часу їх треба зберігати?

— Приписів Церкви щодо зберігання свічок немає. Це є атрибут вінчання чи хрестин, який доповнює саме дійство. Свічки з вінчання ви можете допалити вдома у будь-який час, навіть, коли просто вимикають електрику. Не варто цим речам надавати магічного значення. Якщо вони валяються старі і поламані  згортаємо усе в папір та підпалюємо десь у садочку. 

Відео дня

— Що робити із вербою, яку освячуємо у Вербну неділю та квітами і віночками, які святимо у церкві влітку? 

— Усе потрібно спалити. Те, що не використовується — можна кинути на горище, хай у хаті буде тепліше (посміхається прим. ред), а якщо ні — просто усе спалити. 

— Ще є звичай купати новонароджених у ванночках зі священними віночками. Що скажете про це? 

— Це суто народний звичай. До Церкви воно нічого немає. Звичайно, якщо речі освячені благословення сходить на дитинку, але головне — благословення від Бога і щира молитва. Віра — це і є головне Благословення. 

— Чи завжди в домі має бути свячена вода? 

— Так, справді ми приносимо воду у свої будинки, і добре, коли вона є у нас. Вона нас оберігає від зла.

— Якщо освячена вода зіпсувалася, чи означає це дурну звістку? 

— Є такий факт, що вода не псується у домах навіть по 15-20 років. Вода не псується, за умови, якщо в цім домі живуть благочестиві люди. Коли сварки, ненависть, злість — вода і справді може зіпсуватися, бо Дух Святий відходить з дому. Хоча люди моляться, дотримуються посту, не ворогують один з одним. Коли водичка псується, не варто надавати цьому великого значення. Цю водицю варто вилити під дерево чи навіть у вазон.

— Часто, коли у сім'ях сварки або непорозуміння, люди думають, що якісь містичні ритуали зможуть допомогти. Чи так це? І що робити людям, якщо вони бачать, що справді вдома неспокійно? 

— Щоби не було негараздів у сім'ї — треба виконувати Божі заповіді. Наприклад, діти мають любити батьків, а батьки мають йти на поступки. "Батьки, не дразніть своїх дітей", це все записано у Біблії. Якщо цього дотримуватись  відпадає потреба у всіх тих ритуалах.

— Розкажіть про ікони в хаті, в будинку. Чи має бути в кожній кімнаті іконка? 

—  Це не обов'язково. Людина може мати маленьке розп'яття в одній із кімнат і жити по-християнськи. А може бути таке, що людина має усі стіни вдома завішані іконами і рушниками, а жити не як християнин: клясти, сваритись, ображати. Це не є добре. Це справа кожного. 

— Є особливі ікони, які Ви б порадили мати вдома? 

—  Має знаходитись в хаті розп'яття чи ікона Спасителя. Також шлюбні ікони мають зберігатись вдома. Відповідно, ті ікони, з якими люди вінчаються, мають бути вдома. 

— Вони обов'язково мають бути освяченими? 

— Так, ікони благословляються: бо літографія та дерево на рамці ще не є іконою. Іконою вона стає після освячення в храмі. Інакше це просто зображення. 

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об'єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Історію священника з Лановеччини ми розповідали у матеріалі "Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина". Тоді матеріал зібрав сотні позитивних коментарів, а історія чоловіка, який взяв під опіку хлопчика зворушила читачів. Зараз він батько двох прийомних синів та найулюбленіший священослужитель багатьох тернополян.

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священика бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Залишайте своє питання у коментарях. МИ на власний розсуд оберемо найцікавіші питання та передамо священнику. Отець Олексій вже погодився на них відповісти. І навіть більше відтепер ми спілкуватимемось з ним щочетверга. Публікації шукайте на нашому сайті щотижня у четвер о 20.00.

 

Читайте також: 

Запитай священника: о. Олексій Філюк відповість на питання, яке ви залишите в коментарях

Чому сняться померлі і чи потрібно вдягати чорне у траур: о. Олексій Філюк відповідає на питання про смерть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (405)
  • Maria Filozof

    У мене свячена вода стоїть вже років 5 і нічого з нею неробиться. Стоїть як свіжо набрана.
  • Таня Король

    В біблії написано не хлібом єдиним буде жити людина а кожним словом що виходить з уст Бога і ще Ісус сказав пізнавайте правду і вона вас зробить вільними треба вивчати Боже слово і на    всі питання є відповіді
  • Мар'яна Стасик

    Що означає коли сниться церква і священники. Як зрозуміти до чого це
  • Christina Chizhenko

keyboard_arrow_up