Партнер рубрики Події

Щомісяця в пожежах на Тернопільщині гинули по двоє людей

Щомісяця в пожежах на Тернопільщині гинули по двоє людей
Фото з Фейсбук-сторінки ГУ ДСНС у Тернопільській області
  • У Тернопільській області в 2023 році трапились аж 1072 пожежі.
  • Детальну статистику про загиблих, врятовані життя і матеріальні втрати – читайте у матеріалі «20 хвилин».

Підрозділи ДСНС в Тернопільській області за 2023 рік здійснили понад 11 тисяч виїздів на виклики різного характеру. Серед них пожежі, ДТП, пошукові та рятувальні операції тощо.

В середньому за добу рятувальники 31 раз (!) виїжджали за викликами на лінію 101. Це на 25% частіше, ніж було у 2022 році, прокоментував під час брифінгу 22 лютого начальник Головного управління ДСНС у Тернопільській області Віктор Маслей. 

Відео дня

Загалом працівники пожежно-рятувальної служби Тернопільщини у 2023 році врятували 172 особи. Серед них четверо дітей. Також врятували 73 будівлі, 84 транспортних засоби і матеріальні цінності на суму в майже 400 мільйонів гривень.

За рік трапилося 1072 пожежі

На Тернопільщині упродовж 2023 року стались дві масштабні надзвичайні ситуації, зауважив Віктор Маслей.

Перша – коли на автодорозі М-30 в Плотичі Козівської громади виникла аварія з подальшим горінням вантажного автомобіля. Машина перевозила 18 «єврокубів» із соляною кислотою – загалом 21 тонну. Внаслідок пожежі відбулася розгерметизація одного «куба» та витік кислоти. Ситуацію класифікували як надзвичайну об’єктового рівня.

Друга – сталася з 14 по 15 серпня 2023 року, коли в інфекційне відділення Збаразької центральної лікарні госпіталізували 10 осіб з попереднім діагнозом «гостра кишкова інфекція». Медики лабораторно підтвердили діагноз «сальмонельоз». Цю надзвичайну ситуацію визначили як місцеву.

За 2023 рік в Тернопільській області зареєстрували 1072 пожежі. Це на 43% менше в порівнянні з таким же періодом 2022 року, проінформував пан Маслей. За середнім показником, у 2023 році на Тернопільщині щоденно виникали не менше 3 пожеж. Щомісяця внаслідок них гинули 2 особи.

Центр управління в надзвичайних ситуаціях, куди надходять усі виклики на лінії 101 та 112

– Рятувальники Тернопільщини за 2023 рік врятували на пожежах 24 людини, 713 будівель, 84 одиниці техніки і всього матеріальних цінностей на майже 364 мільйони гривень. Натомість вогонь знищив 43 будівлі, 10 одиниць автотехніки і 13 тон грубих кормів. Економічні втрати внаслідок пожеж становили майже 17 мільйонів гривень, – розповів головний рятувальник області.

Працюють вогнеборці-«волонтери»

У різних громадах Тернопільщини працюють місцеві пожежні команди.

– На території області наразі функціонує 61 підрозділ місцевої пожежної охорони. Це локальні вогнеборці-«волонтери». Пожежних команд, для порівняння, майже втричі більше ніж підрозділів ДСНС, яких є 25. Вони не настільки добре оснащені технікою, але здатні гасити пожежі в сільській місцевості і допомагати населенню до прибуття рятувальників. Більше 40% пожеж підрозділи місцевої пожежної охорони ліквідують самостійно, без нашої допомоги, – розповів Віктор Маслей.

У 2023 році в територіальних громадах виникли 9 нових підрозділів місцевої пожежної охорони.

– Однак, війна і процеси мобілізації призвели до того, що за 2023 рік п’ять місцевих пожежних команд через відсутність персоналу призупинили свою діяльність. Їхню роботу перебрали на себе районні підрозділи ДСНС. В будь-якому куточку нашої області будь-яка людина, яка звернеться на лінію 101, отримає негайну допомогу! – запевнив начальник пожежно-рятувальної служби області.

 

Читайте також:

Трагедій більшає. Українців попереджають про небезпеку через печі та обігрівачі

Пожежа в Тернополі: з багатоповерхівки врятували 12 людей, семеро з яких діти

Завод на Микулинецькій попри кримінальні справи хоче відновити роботу

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up