Партнер рубрики Події

Селищ міського типу не буде. Розповідаємо, що зміниться для жителів Тернопільщини

Селищ міського типу не буде. Розповідаємо, що зміниться для жителів Тернопільщини
  • У лютому 2024 року вступить у дію закон, яким змінять радянський адміністративно-територіальний устрій України та осучаснять класифікацію населених пунктів. Зокрема, статус «селище міського типу» ліквідують, і у нас будуть лише міста, селища та села.
  • Які зміни чекають на Тернопільщину? Як закон вплине на пересічних мешканців області? Про все читайте у нашому матеріалі!

Президент України 24 жовтня 2023 року підписав Закон «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України». Як нововведення вплине на населені пункти в Тернопільській області? Що зміниться для звичайних мешканців – розповідаємо у матеріалі.

Чому зміни актуальні?

Деякі загальні питання адміністративно-територіального устрою України закріплені у Конституції, зокрема у статтях 85, 92, 132 і 133. Однак, багато років щодо цього в нашій країні використовували Указ Президії Верховної Ради УРСР ще 1981 року «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР», як пише платформа «Децентралізація». Указ мав застарілі поняття і норми. Він не регулював питання правового статусу населених пунктів, критеріїв та їх класифікації, а ще у ньому не було вказівки, хто може вирішувати питання адмінтерустрою.

 

Відео дня

 – На сьогодні в українському законодавстві взагалі відсутня нормативна база щодо адміністративно-територіального устрою. В нас у спадок залишилась лише постанова Президії Верховної Ради ще Української РСР. І наприклад під час останнього випадку, коли в області вирішували питання переходу села з однієї сільської ради до іншої, це було зробити складно. Ми не знали, правильно здійснюємо цю процедуру чи ні, – розповідає директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОВА Володимир Харченко.

 

 

 

За словами пана Харченка, хоча новий закон врегулює лише частину питань щодо адміністративно-територіального устрою України, він вирішить найбільш злободенні проблеми і заповнить прогалину в законодавстві. Основні правила, які встановлює цей закон, стосуються процедури утворення та ліквідації населеного пункту, статусу населеного пункту, а також порядку присвоєння йому назви.

Що прописано в законі?

За новим законом, всі населені пункти України поділятимуться на міста, селища та села. Ініціатори продумали чіткі містобудівні та соціально-економічні характеристики, за якими населений пункт підпадає під певну категорію.

Відтак, до міст належатимуть населені пункти з переважно компактною забудовою, де мешкають не менше 10 тисяч жителів. Населені пункти з садибною забудовою, де є від 5 до 10 тис. мешканців, – це селища. У селах теж садибна забудова і проживають до 5 тисяч осіб.

Інфографіка з сайту «Децентралізація»

Таке поняття, як «селище міського типу», скасовується. А СМТ будуть вважатися просто селищами.

Також закон запровадив нову категорію під назвою «поселення» – компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це, наприклад, дачні кооперативи, модульні містечка для внутрішньо переміщених осіб і великі фермерські господарства.

Відповідно до статті 2 закону, під час віднесення населених пунктів в іншу категорію враховуватимуть:

Інфографіка з сайту «Децентралізація»

У законі чітко прописаний порядок віднесення населених пунктів в іншу категорію. Наприклад, селищ чи сіл – у міста, сіл – до селищ, міст – до селищ чи сіл, селищ – до сіл, включення поселень до складу міст, селищ або сіл тощо. Віднесення населеного пункту до іншої категорії здійснюватиме Верховна Рада за поданням Кабміну на підставі звернення сільської, селищної чи міської ради. Фінансування витрат, пов’язаних з цим, відбуватиметься за кошти відповідних місцевих бюджетів.

У статті 16  йдеться про те, що у разі віднесення населених пунктів в іншу категорію обов’язковим є проведення громадського обговорення. Порядок його організації і коли саме воно відбудеться, має право визначати відповідна сільська, селищна або міська рада. Всі витрати, пов’язані з проведенням громадського обговорення, здійснюватимуться за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

Як зміни торкнуться Тернопільщини?

За інформацією Тернопільської обласної військової адміністрації, на Тернопільщині станом на січень налічується всього 1058 населених пунктів. З них – 1022 села, 1 селище, 17 селищ міського типу та 18 міст. Після набрання чинності нового закону в області залишиться 1022 села, 18 селищ та 18 міст.

– Найперше щодо сіл. Після введення в дію закону вони так і залишаться у своєму статусі. Далі – 17 селищ міського типу стануть просто селищами і до них додасться ще одне (селище Нагірянка у Чортківському районі), яке вже давно було в цьому статусі. Тобто в Тернопільській області буде 18 селищ. Раніше з 18 міст ми мали 4 міста обласного значення (це Тернопіль, Кременець, Бережани і Чортків) та 14 – районного значення. Закон скасовує поняття «місто обласного значення» і «місто районного значення». Всі міста отримають однаковий статус і називатимуться просто «містами». Їх кількість не зміниться, – пояснює Володимир Харченко.

Зміна статусу з «селище міського типу» на просто «селище» торкнеться населених пунктів:

За словами пана Харченка, хоч закон і встановив критерії населених пунктів, тобто в місті має бути не менше 10 тисяч мешканців, в селищі – від 5 до 10 тисяч, у селі – до 5 тисяч, тим не менш він має перехідні положення. Це означає, що ті населені пункти Тернопільщини, які мали статус «місто» або «селище» до прийняття закону і не цілком відповідають вимогам, не знижуватимуть у статусі. На момент набрання чинності закону міста й селища, які мали цей статус раніше, в ньому і залишаються.

– Крім того, в законі з’явилося поняття «поселення». В нашому розумінні до цієї категорії можуть відноситися хутори, фермерські господарства тощо, але це ще буде чітко визначено у підзаконних актах, які має прийняти Кабінет Міністрів. Поселення може бути включене до складу того чи іншого населеного пункту – села, селища чи міста, відповідною радою, якщо це не несе за собою зміну меж території громади. В іншому випадку питання вирішуватиме Кабмін, – зауважує Володимир Харченко.

Чи потрібна перереєстрація документів?

Як пояснили у Тернопільській ОВА, закон «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» не містить зворотної сили, тому документи (паспорти, нотаріальні документи, документи на житло) продовжують діяти. Жодної перереєстрації робити не потрібно!

– Введення нового закону не тягне за собою зміну документів у мешканців населених пунктів, де зміниться статус. Це зокрема селища міського типу, які перейдуть в категорію селищ. Перереєстрація документів буде здійснюватись виключно у встановленому законом порядку у випадку необхідності. Та наразі жодна кампанія щодо заміни документів не передбачена, – говорить Володимир Харченко.

На завершення Володимир Харченко каже – новий закон увійде в дію через три місяці після того, як його підписав Президент України. Тобто, перші зміни почнуть реалізовувати у лютому 2024 року.

– В цілому цей закон є продовженням адміністративно-територіальної реформи, яка триває в Україні. Тому закони, які будуть регулювати цю ситуацію, прийматимуть і надалі, – додає він.

Журналісти «20 хвилин» прослідкують за тим, як змінюватимуть адміністративно-територіальний устрій на Тернопільщині. У наступному матеріалі розповімо, які рішення про зміну статусу прийняли керівники СМТ в області та чи будуть подаватись на статус міста.

 

Читайте також:

Боротьба за монастир на паузі? «20 хвилин» дізналися, що з будівництвом біля Катедри

Понад 10 мільйонів хочуть витратити на догляд за рослинами у Тернополі

Сміття, пташиний послід та сморід: у якому стані мобільні укриття на зупинках Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Yago Gallego

    Вимирають зараз міста, селища, села і смт. Незалежно від назви. Руїна.
  • Oksana Kalynovych

    Москалі як почують, то чкурнуть аж курява стоятиме.
  • Валентина

    Псові як нема  що  робити,то  він  @@@@ лиже.

    Faraz reply Валентина

  • myvova83

    Я цю історію чув декілька років назад.

keyboard_arrow_up