Боротьба за монастир на паузі? «20 хвилин» дізналися, що з будівництвом біля Катедри

Боротьба за монастир на паузі? «20 хвилин» дізналися, що з будівництвом біля Катедри
  • У липні в Тернополі розгорілася хвиля обурення через заявлену реставрацію колишнього монастиря домініканців, який примикає до Катедри. Суперечки не вщухали кілька місяців.
  • Яка наразі ситуація з ремонтними роботами? Що розповіли про будівлю у Мінкульті? Чого досягли активісти і що каже церква?

Наприкінці червня 2023 року біля стін монастиря домініканів, що на вулиці Сагайдачного, з’явився паспорт об’єкта. Згідно з ним, будівлю запланували відреставрувати і перетворити на релігійно-освітній центр. У Тернополі щодо цього виникли суперечки серед громадськості, які точились не один тиждень. Біля монастиря збирались активісти, провели відкрите обговорення для містян, зареєстрували петицію, щоб зберегти цілісний комплекс Катедри, втім реставрацію всеодно почали.

Архівне фото редакції за 6 липня

 

Містян обурило, що у планах проєкту є очевидна зміна композиції будівлі – добудова мансарди. На їхню думку, це призведе до руйнування первинного виду пам’ятки та втрати нею історичної цінності. Крім того, перед початком реставрації ініціатори проєкту не провели громадських слухань. А ще деякі активісти, дотичні до галузі архітектури, переконували, що забудовники порушили законодавство.

Відео дня
Так виглядає візуалізація відреставрованого у майбутньому монастиря 

Журналісти «20 хвилин» неодноразово писали про реставрацію монастиря біля Катедри. Прочитати про те, що хочуть облаштувати у приміщеннях, чому роботи проводять «за спиною» містян та хто до цього причетний, а також коментарі тернополян та експертів можна у ряді матеріалів, які розміщені наприкінці цього тексту. 

Що планують облаштувати в будівлі

Нагадаємо, як раніше дізналися журналісти «20 хвилин», замовником реставрації виступила Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ, а генеральним підрядником – приватне підприємство «Креатор-Буд». Площа забудови становить 1137,8 метрів квадратних. Генеральний проектувальник – ФОП Вербовецького. Цього архітектора залучили до робіт, адже він відреставрував чимало пам’яток архітектури в області. 

За словами єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського, владики Теодора Мартинюка, монастир домініканців церква у 1989 році отримала у такому стані, що він потребував відновлення. Опісля, додав отець, будівля стане перлиною у центрі Тернополя і окрасою серед архітектурних пам’яток, яких є небагато.

– Потребують ремонту покрівля даху, самі дахові конструкції, зливова каналізація. Реставрація такої пам’ятки архітектури вимагає багато праці і залучення спеціалістів. Маємо надію, що комплекс буде належним чином виведений як з аварійного стану, так і доведений до свого функціонального призначення, – наголосив Теодор Мартинюк.

Реалізуватимуть проєкт поступово, пояснював раніше помічник економа Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, отець Петро Порохонько. Спершу потрібно укріпити деякі стіни монастиря, відвести воду із внутрішнього дворика та зробити гідроізоляцію стін зсередини. А далі ремонтуватимуть дах.

Отець Петро Порохонько на зустрічі з активістами. Архівне фото редакції за 11 липня

Коли представники духовенства отримали дозвіл на реставраційні роботи монастиря, то вирішили, що буде у приміщеннях після ремонту. Відтак, частину будівлі Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ хоче використовувати під власні підрозділи, зокрема, під духовно-просвітницькі організації, як от комісія у справах мирян чи молодіжна комісія. Також тут буде редакція газети «Божий сіяч». В інших келіях колишнього монастиря розмістять молодіжні організації, які підпорядковані архиєпархії.

– Також плануємо реалізовувати в оновленому просторі соціальні проєкти. Ми хочемо надати доступ до нього усім містянам. Тобто не йде мова про планування об’єкту, як чогось закритого. Приміщення у майбутньому зможуть використовувати для проведення заходів всі охочі. Також відкриємо для людей частину підвальних приміщень, аби вони могли їх відвідувати та пізнавати історію Тернополя. Буде окремий вхід у підземелля, як у Катедрі, – говорив декан Тернопільський, отець Віталій Козак.

Фото ініціативної групи URBAN.te

Чи є дозволи на реставрацію монастиря

Під час однієї із зустрічей представників архиєпархії з місцевими активістами, отець Петро Похоронько запевнив, що церква має всі дозвільні документи для проведення реставрації монастиря.

За його словами, у 2018 році відбулося засідання містобудівної ради при Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради. Згодом – нарада при Департаменті архітектури та містобудування обласної державної адміністрації. В обох інстанціях проєкт реставрації затвердили і подали його в Міністерство культури та інформаційної політики України. Погоджувальний дозвіл звідти архиєпархія, додав отець Петро, отримала ще у 2021 році. Через повномасштабну війну ремонтні роботи відклали.

Будівля монастиря далі руйнувалась, тому архиєпархія подала у Мінкульт документи для другого етапу затвердження проєкту. Ще замовники надіслали запит у Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Обидві відповіді були позитивні, тому реставрація стартувала наприкінці червня 2023-го.

– Будь-яке будівництво насторожує, викликає підозру, адже в Україні зараз багато будують. У нашому випадку немає нічого незаконного. Хочемо наголосити на цьому! Всі дозвільні документи готові і в повному обсязі. Вони зроблені у прозорий спосіб, – також говорив у липні отець Віталій Козак.

Архівне фото редакції за 6 липня

Та чи правда це? Чи має церква усі відповідні дозволи для реставрації колишнього монастиря домініканців? Аби дізнатись це, нардеп Ярослав Юрчишин подав звернення у Міністерство культури та інформаційної політики. Журналісти «20 хвилин» від своїх джерел отримали копію відповіді від Мінкульту на це звернення.

Листом від 5 квітня 2016 року в Мінкульті погодили паспорт опорядження фасадів (зовнішнього оформлення – прим. авт.) пам’ятки у складі проектної документації «Поточні ремонтні реставраційні роботи на фасадах та покрівлі Домініканського костелу – пам’ятки архітектури 1749-1779 рр.».

Далі листом від 5 серпня 2021 року в Міністерстві затвердили науково-проектну документацію реставрації та пристосування колишнього монастиря домініканців під релігійно-освітній центр з громадськими приміщеннями загального користування. Рішення підписала заступниця Міністра з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко в межах визначених законодавством повноважень.

І останнє – листом від 26 квітня 2023 року Мінкульт надав приватному підприємству «Креатор-Буд» дозвіл на проведення реставраційних робіт на підставі погодженої науково-проектної документації.

На Порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва також знаходимо «Дозвіл на будівництво» (реставрацію та пристосування приміщень колишнього монастиря домініканців під релігійно-освітній центр – прим. авт.), виданий Державною інспекцією архітектури та містобудування України на ім’я архітектора Юрія Вербовецького. До речі, експертизу проєкту реставрації у березні 2023 року виконала філія державного підприємства «Укрдержбудекспертиза» на Тернопільщині.

Чи є монастир пам’яткою архітектури?

У багатьох інтернет-ресурсах знаходимо інформацію про те, що келії монастиря домініканців на вулиці Сагайдачного, які примикають до Архикатедрального собору – це пам’ятка архітектури національного значення. Підтверджував це й історик Володимир Окаринський.

У листі від Мінкульту вказують, що «Костьол домініканів» був взятий на облік як пам’ятка архітектури та містобудування республіканського значення Постановою Ради Міністрів УРСР №970 від 24 серпня 1963 рік та має охоронний №637. Згідно з чинним законодавством, усі пам'ятки, внесені до 2000 року постановами і розпорядженнями органів державної влади до переліку таких пам'яток, автоматично отримали статус «пам'ятка національного значення».

Водночас, корпус колишнього монастиря домініканців станом на серпень 2023 року не є на обліку пам’яток культурної спадщини і не внесений до Держреєстру нерухомих пам’яток. Пам'яткою є виключно костел домініканського монастиря.

– Тому проведення визначених проектною документацією робіт на корпусі монастирських келій колишнього домініканського монастиря не призведе до втрати статусу костелу як пам'ятки за категорією національного значення, – додають від Міністерства культури та інформаційної політики.

Далі у листі пишуть наступне. 23 вересня 2008 року прийняли Закон України № 574-VI, який стосується пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Серед них є келії монастиря домініканців у Тернополі. Однак, закон прийняли після набуття чинності іншого Закону – «Про охорону культурної спадщини». Щодо колишнього монастиря домініканців виникла нормативно-правова колізія, адже його на момент прийняття другого закону не взяли на облік як пам’ятку культурної спадщини і не внесли до Реєстру. Це означає, що обмежень для приватизації не було.

– Відтак, Міністерство культури та інформаційної політики не має правових підстав оскаржувати набуття права власності релігійною організацією «Тернопільсько-Зборівська архиєпархія Української греко-католицької церкви» приміщень колишнього монастиря домініканів, – йдеться у відповіді.

За інформацією Міністерства, начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш видав розпорядження № 529/01.02-01 від 29 вересня 2023 року, яким приміщення колишнього монастиря домініканів занесли до Переліку об’єктів культурної спадщини Тернопільської області.

Також від Мінкульту повідомили, що аби врегулювати пам’ятко-охоронний статус келій монастиря домініканів, вони забезпечать процес його внесення до державного Реєстру.

– На сьогодні (серпень 2023 року – прим. авт.) приміщення монастиря домініканів 1753-1755 р.р, є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини, що рекомендований для занесення до Реєстру, – написали у листі. Станом на 3 січня 2024 року, будівля монастиря у Тернополі досі не занесена в Державний реєстр нерухомих пам’яток України – ані місцевого, ані національного значення.

Поки боротьба за монастир «на паузі»

Основне, проти чого два місяці (липень і серпень – прим. авт.) виступали небайдужі активісти – це надбудова третього поверху до колишнього Домініканського монастиря. Під час спілкування з журналістами «20 хвилин» вони одноголосно заявляли, що третій поверх зайвий та зіпсує історичну пам’ятку. Натомість духовенство під час зустрічей з активістами наголошувало – надбудови не буде.

Архівне фото редакції за 6 липня

– Це облаштування даху, який із технічного перетворять на такий, що може використовуватись. Ніякої надбудови не буде, просто змінимо конструкцію даху. Два поверхи будівлі колишнього монастиря залишаються без змін. Йде мова про реконструкцію дахових приміщень, – казав Петро Порохонько.

Активісти словам отців не повірили. Наприкінці серпня на сторінці проєкту «Брами Тернополя» опублікували допис під назвою «Як незаконно бути ближче до неба на 14 метрів?». У ньому йдеться про те, що замовники реставрації колишнього монастиря вирішили додати кілька метрів до будівлі.

– Прикриваючись терміном «пристосування», до пам’ятки національного значення планують надбудувати мансарду. Представники Тернопільсько-Зборівської єпархії, які виступають у ролі замовника, бідкаються, що приміщення у поганому стані. Та чи надбудова вилікує поганий стан пам’ятки? На обурення містян у цій ситуації вони відреагували фразою «у нас є всі дозволи». Але чи наявність всіх дозволів означає законність їх отримання? Аби зберегти пам’ятку, активісти створили петицію і закликають зупинити будівництво та провести відкритий архітектурний конкурс, – йдеться у дописі. Вищезгадана петиція набрала 4230 голосів з 25 тисяч. А збір підписів закінчився 11 жовтня.

Фото з Фейсбук-сторінки Дарці Веретюк

Боротьбу за колишній монастир домініканців ініціювала тернополянка Дарця Веретюк. Активісти писали звернення у різні інстанції та просили надати їм документи, які підтверджують законність реставрації. Позиція тернополянки досі незмінна. Наразі дах будівлі у жахливому стані й на думку дівчини, однозначно слід провести якісну реставрацію, аби врятувати пам'ятку. 

Водночас, зауважує вона, організаційні, житлові та інші питання єпархії можна й варто вирішувати не ціною збільшення поверховості келій монастиря, не припасовуванням до строгих обрисів стін нехарактерного пишного даху з мансардою, а зберегти пропорції і цілісну композицію як комплексу самої пам'ятки, так і міського історичного середовища.

Однак поки боротьба активістів за колишній монастир домініканців на «вимушеній паузі», додає Дарця Веретюк, бо банально фізично на це бракує часу.

– Реставрація необхідна. Додаткові поверхи – ні! Насправді у справі нічого особливого нового не має. Два місяці я тримала фокус на цьому, а потім сконцентрувалась на «Пантеоні Героїв» (Читайте також: Могилу арештували, а справу передали до Верховного Суду: нові подробиці скандалу з пантеоном), – розповідає Дарця Веретюк. – Щодо монастиря домініканців – я писала публікації, збирала матеріали від ЗМІ, які цю тему висвітлювали. Багато людей коментували дописи і обурювались надбудовою третього поверху. Зберегти архітектурний комплекс Катедри так само важливо, як і будь-яку іншу визначну будівлю, яка знакова для інших міст. Ми маємо припинити руйнувати історію. Реставрація однозначно потрібна, але лише та, яка пройде всі відповідні процедури, у тому числі обов’язковий незалежний конкурс архітектурних проектів та археологічну розвідку до початку будь-яких робіт. У лютому питання добудови поверхів на пам’ятці архітектури національного значення варто піднімати знову і то всій громаді, аби не отримати навесні псевдоісторичний покруч замість автентичної будівлі.

Що вже зробили у рамках реставрації?

Журналістка «20 хвилин» побувала біля монастиря домініканців та поглянула, що там вже зробили. До речі, як вказано на паспорті об’єкта, почати реставрацію запланували у другому кварталі, а ось завершити – в четвертому кварталі 2023 року. Тим не менш, суттєвих змін на локації ми не помітили.

Територія, де проводять реставрацію, з боку третьої школи огороджена металевим парканом. На місці є баштовий кран та інформаційна табличка, яка попереджає про це. Біля крану за високим парканом лежать бетонні блоки і цегла. Більше нічого не змінилось, активних робіт тут не проводили.

Натомість ми звернули увагу на інше. З лівої сторони, у проміжку між парканом та стіною колишнього монастиря, зробили справжнє сміттєзвалище. І це попри те, що за кілька метрів стоять аж п’ять (!) смітників. Біля локації, яку хочуть відреставрувати, схоже, давно не прибирали. Тут лежить бите скло, залишки дерев’яного ящика та багато поліетиленових пакетів. А під ногами – хтось зробив туалет…

За роз’ясненнями щодо того, які ремонтні роботи на території колишнього монастиря домініканців провели від кінця червня, на якому етапі вони зараз та чи призупинили реставрацію на зимовий період, коли її відновлять і планують закінчити, журналістка «20 хвилин» звернулась до керівника прес-служби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, отця Олега Харишина. Чоловік відповів, що не відмовляється від коментарів, але зможе надати їх по завершенню різдвяно-новорічних свят.

– Пресслужба архиєпархії у звʼязку зі святами не працює. Наразі всі архієреї служать кожен на своїй парафії, священики доглядають душпастирства при храмах. Поки ми не маємо можливості дати відповіді на ваші запитання, – пояснює отець Олег Харишин.

Від архиєпархії обіцяють обов’язково надати коментарі щодо реставрації монастиря після свят. За словами пана Харишина, пресслужба повертається до роботи після Водохреща (6 січня – прим. авт.). Ми продовжуємо стежити з ситуацією і опублікуємо позицію церкви у наступному матеріалі. 

 

Читайте також:

Третій поверх зайвий для Катедри: тернополяни, які виступають проти добудови монастиря, готові йти до суду

Реставрація чи знищення пам’ятки? Що насправді відбувається на території Катедри

Обговорень щодо реставрації на території Катедри не проводили. Чому роблять усе тишком-нишком?

Тернополяни зареєстрували петицію, щоб зберегти архітектурний комплекс Катедри

Чи потрібно реставрувати монастир на території Катедри? Зібрали всі думки

Бути чи не бути реставрації монастиря біля Катедри? Ми зібрали думки експертів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Włodzimierz Romaniuk

    Все просто. У місті завелася мафія 😉
  • Анатолій Пасічник

    виродки в рясах, брешуть і переконують про свою святу місію, євнухи духовні, коли паства дає мільярдні  прибутки, то у святих отців дах зносить...... зрадили заповіт Андрея Шептицького, переконують, що монастир не є пам'яткою архітектури національного значення, хоча у домініканського монастиря  давно відомий охоронний номер 637/2, а під номером 637/1 - власне Домініканський собор.... мої звернення до міністерства, керівництва УГКЦ, ДБР та поліції - без відповіді, бо церква знищить монастир з корупційними дозволами чи без дозволів, бо релігія - це бізнес 21 століття, чим тепер УКЦ краще за  УПЦ МП, які господарювали в Почаївські та Києво-Печерській Лаврах
  • andriy

    На якій нахуй паузі ? згідно закону заборонено змінювати висотність забудови блище 50 метрів від памяток архітектури

keyboard_arrow_up