Партнер рубрики Події

Семеро дітей Світлани, яка залишила в небезпеці малюків, мають шанс отримати нову маму. Вже законно

Семеро дітей Світлани, яка залишила в небезпеці малюків, мають шанс отримати нову маму. Вже законно
  • Суд виніс рішення позбавити жінку батьківських прав на всіх сімох діток, старші з яких навчаються в інтернаті, а четверо молодших – в «Малятку». Чи є шанс у Світлани повернути малих, коли носить під серцем восьмого?
  • Про що мріють малюки Світлани і як живуть у сиротинцях при живих батьках?
  • Після серії матеріалів в «20 хвилин» журналістку і редакцію закидали обурливими коментарями родичі поки що ще 25-річної мами. Чи захотів бодай один з них забрати собі когось з малюків?

25-річну Світлану П. суд позбавив батьківських прав на сімох дітей. Рішення винесли 18 жовтня. Ми не називаємо прізвища мами і змінюємо імена дітей з етичних міркувань та тому, що рішення райсуду протягом місяця може бути оскаржене в апеляції.

Ця історія набула неабиякого резонансу. Вкрай рідко це трапляється на Тернопільщині і зовсім не пригадують подібного в Бережанах, де все сталось і де зараз проживає молода мама — аби багатодітну маму стількох дітей позбавляли батьківських прав. Що тепер буде з малюками? Як вони живуть у сиротинцях? Чи має шанс поки що мама повернути своїх дітей і за яких умов це можливо зробити біологічному батькові?  Чи бодай один з родичів, які після виходу серії матеріалів у цій резонансній історії закидали редакцію та журналістку обурливими коментарями, а часом і погрозами, побажав забрати бодай одного з малюків? Ми знайшли відповіді на всі ці питання.

Запевняла, що їй байдуже до долі малюків

Забігаючи наперед, повідомимо, що не вдалось вислухати думку лише самої Світлани — номер телефону, який отримала редакція від знайомих жінки, весь час перебував поза зоною, а в суд вона жодного разу так і не з’явилась. Якщо Світлана захоче висловити свою позицію, ми готові все вислухати і опублікувати.

Відео дня

Нагадаємо, 12 лютого 2021 р. двох малюків вилучили з родини. Діток холодними і голодними доправили до лікарні. Все сталось у Бережанах.

Горе-матір, котра залишила одно та дворічного хлопчиків на бабусю та співжителя, правоохоронці розшукали, проте жінці виявилося байдуже до долі власних синів, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. До наряду поліцейських, що несли службу на одній з вулиць міста Бережани, підійшов чоловік і попросив допомоги. З його слів, співжителька залишила на нього й свою матір, котра випиває, двох маленьких дітей, а сама вже майже тиждень не з’являється вдома. 

  • Разом з працівниками соціальних служб поліцейські навідалися до помешкання, де проживали діти. Холодних та голодних малюків вилучили та відвезли до медичного закладу, — розповів начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович. 

Жінці, котра є матір’ю хлопчиків, поліцейським вдалося дозвонитися. Новиною про вилучення дітей вона не була вражена, навпаки, запевнила, що їй байдуже до долі малюків.

Тим часом журналістам стало відомо, що Світлана П. носить під серцем восьму дитину. Чи вже народила, чи ще носить дитя під серцем — в жодній з дотичних до долі мами і малюків структурі нам дізнатись не вдалось.

Суд позбавив батьківських прав

18 жовтня Підгаєцький райсуд позбавив жінку батьківських прав на усіх сімох дітей. Найстарший з дітей навчається в 5 класі, наймолодшому ще й двох немає. П’ятьох з сім’ї вилучили ще раніше, двох наймолодших хлопчиків — після лютневого інциденту, коли мама залишила їх в холоді і в голоді. Малих тоді направили до лікарні, а після цього вони приєднались до братика і сестрички, що вже роками проживають у «Малятку».  Троє старших вже роками перебувають в ліцеї-інтернаті, що у Бережанах. Заклад, до речі, розташований у 10-15 хвилинах пішки до будинку, де проживає жінка. Однак до ліцею, аби відвідати дітей, жінка останнім часом не навідувалась.

  • Відповідач жодним чином не заперечила щодо позовних вимог, що свідчить про відсутність в неї інтересу до своїх дітей, — процитувала рішення суду Тетяна Голіят, керівник апарату Підгаєцького райсуду. — І за обставин доведеності свідомого нехтування нею батьківськими обов’язками, суд дійшов до висновку про необхідність задовольнити позовні вимоги і позбавити її батьківських прав на сімох дітей.  

Це рішення суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції протягом 30 днів. Чи скористається цим правом Світлана, — невідомо. Але якщо врахувати, що вона, доки тривали суди, жодного з дітей навіть не навістила, виникає питання, чи потрібні Світлані її діти…

У суді жінка жодного разу не з’явилась, не було і її представників. Не бачили там і родичів, які прагнули б опікуватись бодай одним із дітей.

  • Відповідачка в жоден спосіб — чи то усно, чи письмово, не повідомила суд про причини відсутності і не з’являлась в суд без поважних причин, — запевнила Тетяна Голіят.  

Від дому до інтернату – 10 хв пішки, але…

Оксана Максимчак, начальник служби у справах дітей Бережанської міськради, була однією з тих, хто лютневого дня вилучав дітей з родини. Їхня служба і позвалась до суду про позбавлення Світлани батьківських прав. Це, запевняє пані Оксана, перший випадок за чимало років на Бережанщині, коли в родині настільки багато дітей, і маму таки позбавили через суд прав на них.  

  • Служба у справах дітей була позивачем щодо позбавлення батьківських прав Світлани П., — повідомила Оксана Максимчак. — Позов ми подали протягом 7 днів після вилучення молодших дітей. Суд тривав більше, ніж півроку. На жодне засідання ані мати, ані її родичі не з’явились. Не зверталася жінка за цей час і до нашої служби у пошуках підтримки чи допомоги, аби допомогли повернути дітей.

За словами сусідів жінки, Світлану нерідко бачили на літніх майданчиках торгових закладів у чималих компаніях. Жінка, кажуть бережанці, була «з животиком». І обурюються, що заклад, де проживають її діти, буквально в 10-15 хв ходи пішки. Проте мати протягом останнього року була там 1 (!) раз. До наймолодших чотирьох, що в сиротинці у Тернополі, не навідувалась від 2020-го жодного разу. Одно- і дворічного синів, яких забрали від матері у лютому, жінка не бачила жодного разу. То що ж зараз буде з сімома дітьми Світлани?

  • Ми чекаємо, щоб рішення суду ступило в законну силу, після того діти отримають статус дітей, позбавлених батьківського піклування, — пояснила Оксана Максимчак. — Лише після цього діти мають право бути усиновленими.

Чи може забрати дітей біологічний батько?

На відміну від матері, працівники служби весь час спілкувались зі всіма Світланиними дітьми. Вони допомагали малюкам, вітали зі святами та дарували тортики і подарунки, які надали спонсори. Усі дітки, запевняють у службі, доглянуті і здорові, — а це головне.

Коли рішення суду набере законної сили, усім малюкам повідомлять, що матір позбавили батьківських прав. Звичайно, це робитимуть психологи з соціальними працівниками. І максимально у такий спосіб, аби не травмувати дітей ще більше. Для кожного віку і кожної дитини підберуть свої слова…

У службі кажуть, що від моменту вилучення молодших, вони жодного разу не були у помешканні. Проте пояснили, мама ще має шанс повернути своїх малюків. Звичайно, якщо знайде роботу, змінить умови проживання та надасть гарантії, що має і бажання, і засоби для належного утримання своїх дітей. Якщо ці всі умови будуть виконані, Світлана може звернутись до суду, аби її батьківські права повернули.  

Біологічний батько чи батьки теж можуть забрати своїх діток. Але у разі, якщо за допомогою ДНК доведуть своє батьківство. Бо наразі Світлана мала статус матері-одиначки.

Олег – малий мужчина, а дівчатка — лисички-хитрулі. Так говорять у Бережанському ліцеї про трьох старших дітей Світлани П. Зараз дітки навчаються там у 3, 4 і 5 класах. 

Про середніх братика з сестричкою, які перебувають в сиротинці у Тернополі, вихователі можуть говорити годинами. Кажуть, за понад два роки, що дітки в них, маму бачили один раз. Причому зустріч була не з приємних. За діток, згадують, що поступили у заклад «колючими» і заляканими. Зараз це фонтан позитиву і найперші помічники. У цьому ж закладі зараз і наймолодші сини Світлани.

Просять Св. Миколая про справжніх маму і тата

У Бережанському ліцеї нас запевнили, що офіційних документів про позбавлення Світални П. батьківських прав ще не мають. Щойно отримають, повідомлять про це дітям. Наразі зі старшими малими все гаразд, запевнив керівник закладу Михайло Старко. І підтвердив, що мами тут давно не бачили.

Ще з чотирма дітьми, які зараз перебувають у КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» обради, який в народі називають «Малятком», на тему мами і родини не говорять, аби ще більше не травмувати малих. Але якщо молодші сини ще не зовсім розуміють, чому немає мами і рідко взагалі згадують про неї, Олечка дуже хоче і сім’ї, і мами. Дівчинка часто бачить, що інших діток забирають чи вони повертаються до своїх сімей. І тоді туга за родиною примножується. Про це розповіла генеральний директор-головний лікар закладу Інга Кубей.

  • Ця дитина дуже хоче мати сім’ю і маму, — розповіла пані Інга. — Не знаємо, чи має на увазі свою біологічну матір, чи будь-яку жінку, яка готова її любити і опікуватись нею. Дівчинка дуже болісно сприймає це все. Вона спостерігає за тим, як потенційні батьки чи усиновлювачі спілкуються з іншими дітьми, а потім забирають їх. Ми зараз намагаємось десь її відвести, забрати, аби вона не бачила цього. І ще більше не переживала.

Цієї неділі, 17 жовтня, у сиротинці святкували День народження Олечки — їй виповнилось 6 рочків. Єдине бажання, яке загадала мала, задуваючи світки на торті, було знайти маму. А ще вона і її братик, з яким вже давно у сиротинці, щороку моляться до Миколая, аби святий дід подарував їм тата з мамою. Справжніх, хороших і добрих. Може, Святий нарешті почує молитви цих дітей вже цього року?..

Що чекатиме на сімох дітей Світлани?

Якою буде подальша доля усіх дітлахів, коли матір позбавили батьківських прав? Чи мають право усіх сімох розлучити? І хто може в подальшому опікуватись малюками Світлани П, пояснив начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Ростислав Дрозд.

Дана сім’я перебуває на обліку у служби з прав дітей від 2016 р., у 2018-му у матері вилучено п’ятеро дітей. Їхній вік тоді був від 2 до 7 рочків. Двох наймолодших тоді у неї не було. В перші роки працівники служби допомагали мамі влаштувати побут, життя, знайти роботу і прагнули, аби вона змінилась. Допомагали матеріально, одягом, продуктами та підтримували. Все марно.  

Вже за інформацією «20 хвилин», яку ми отримали від власного джерела, найстарший син 2010 р. н, далі йшло троє дівчаток - — 2012, 2014 і 2015 р. Наступним народився син – у 2016 р.

Однорічний Ростик та дворічний Вадим зараз вже також у сиротинці. Оля добре пам’ятає про існування старшого з дітей – Вадима.

  • Діти з цієї родини, якщо суд позбавить матір батьківських прав, можуть бути влаштовані у сімейні форми виховання , це головне завдання, яке ставить держава до органів опіки і піклування, — каже Ростислав Дрозд. — Це прийомні сім’ї,  дитбудинки сімейного типу.

Ще може бути малий груповий будинок – це щось на зразок дитбудинку сімейного типу, в якому виховується до 10 дітей, але там є директор закладу і вихователь. Основна задача таких закладів — створення умов, наближених до сімейних.

Законодавство також передбачає наставництво – дозволяє не усиновлювати дитину, але опікуватись нею. Щось на зразок хрещених батьків. Доросла людина бере на себе обов’язок опікуватись з дитиною – допомагає порадами, спілкується, на вихідні чи канікули може запросити до себе, ділиться досвідом. Наставництво може тривати не менше року.

Чи можуть діток розлучити?

Чи можуть розлучити братиків і сестричок з родини П, теж пояснив Ростислав Дрозд.

  • Законодавство передбачає крайні випадки, коли рідних братиків і сестричок можуть розлучити, це коли частина дітей може бути усиновлена, а хтось хворіє, — каже Ростислав Дрозд.

Прийомна сім’я може взяти до п’яти дітей. Якщо врахувати, що всі діти Світлани здорові, розділяти їх не можуть і кількість дітей з цього родини більша п’яти, єдиний варіант для них дитячий будинок сім типу.

  • Зараз таких в області діє понад 10, але влаштувати у подібний немає змоги, адже вони всі заповнені, — каже Ростислав Дрозд. — У будинку сімейного типу має бути не менше 5 дітей-сиріт, але не більше 10, включаючи власних, які вже є у родини.

Якщо би раптом чисельна родина Світлани хотіла взяти опіку над малюками, це питання розглядатимуть на комісії захисту прав дитини. Головне, щоб малюки мали можливість між собою спілкуватись, аби не руйнувати родинні зв’язки.

Офіційно подальша доля дітей Світлани з Бережан вирішуватиметься після набуття рішення суду законної сили, або після рішення апеляційної інстанції, якщо Світлана таки надумає оскаржувати рішення суду першої інстанції.  

«20 хвилин» й надалі стежитиме за ситуацію дітей родини П. та повідомлятиме про все читачів.

Читайте також 

Були синіми від холоду, а перше, що попросили у лікарні, — «ам». Історія двох братиків, яких покинула мама

У 25 має семеро дітей та чимало впливових родичів. Що відомо про матір, яка на 5 днів покинула малих синів

Знайди маму, але хорошу... Історія діток жінки з Бережан, яка залишила синів у холодній хаті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up