Були синіми від холоду, а перше, що попросили у лікарні, — «ам». Історія двох братиків, яких покинула мама

Були синіми від холоду, а перше, що попросили у лікарні, — «ам». Історія двох братиків, яких покинула мама
Фото ілюстративне
  • У мами Світлани, як виявилось, — семеро дітей. П’ятьох вже відібрали, вони в дитячих будинках двох міст. Найстаршого народила у 15.
  • Найголовніше, що потрібне дітям, — знайти їм хорошу прийомну родину. Малюки чудові, розумні і головне — здорові.
  • Усвідомити і сприйняти все, як жили діти, без сліз неможливо. Які жахіття довелось пережити одно- і дворічному малюкам, читайте. 

Однорічний Ростик та дворічний Вадим зараз у безпеці. Вони в лікарні, під цілодобовим наглядом медиків. Діток відігріли і відгодували. Малюки активні, охоче спілкуються з персоналом, граються і добре їдять. Перше, що вони обоє попросили, коли потрапили до лікарні і їх обстежили, — «ам». Діти були голодними...

Імена героїв цієї публікації ми змушені змінити, хоча справжні дані є в редакції. Історія із вилученням двох діток у Бережанах набула неабиякого резонансу. Ми намагались дізнатись більше подробиць у цій справі. Від деякої інформації, повірте, волосся дибки ставало.

Мати залишила дітей на п'ять днів. Чи відповість за це?

Нагадаємо, 12 лютого двох малюків вилучили з родини. Діток холодними і голодними доправили до лікарні. Усе сталось у Бережанах.

Відео дня

Горе-матір, котра залишила одно- та дворічного хлопчиків на бабусю та співжителя, правоохоронці розшукали, проте жінці виявилося байдуже до долі власних синів, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. До наряду поліцейських, що несли службу на одній з вулиць міста Бережани, підійшов чоловік і попросив допомоги. З його слів, співжителька залишила на нього і свою матір, котра випиває, двох маленьких дітей, а сама вже майже тиждень не з’являється вдома. 

 

— Разом з працівниками соціальних служб поліцейські навідалися до помешкання, де проживали діти. Холодних та голодних малюків вилучили та відвезли до медичного закладу, — розповів начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович. 

Жінці, яка є матір’ю хлопчиків, поліцейським вдалося додзвонитися. Новиною про вилучення дітей вона не була вражена, навпаки, запевнила, що їй байдуже до долі малюків.

Наразі вирішується питання про відібрання малечі, і, ймовірно, позбавлення матері батьківських прав. У поліції також вирішують питання про притягнення матері до відповідальності, каже Петро Тихович. Чи це буде «адмінка», і горе-мати відбудеться штрафом, чи «кримінал» — все залежатиме від того, наскільки серйозну шкоду здоров’ю дітей вона заподіяла.

У Світлани семеро дітей. П'ятеро — в інтернатах

Як з’ясували журналісти «20 хвилин», родину 25-річної Світлани П. (прізвища жінки ми поки не маємо права називати, хоча дані є в редакції – прим. авт.), добре знають у Бережанах. Але найбільше шкодують дітлахів, а їх у жінки, яку й матір’ю важко назвати, — аж семеро. П’ятьох вилучили в попередні роки. Першу свою дитину вона народила у 15. Перебувала у статусі матері-одиначки – у жодного з дітлахів ніколи офіційно не було батька. Жінка любить собі погуляти і випити. Але якби ви її зустріли — навряд чи впізнали б у ній неблагополучну і спиту особу. Навпаки – за собою вона слідкує і виглядає досить пристойно, кажуть знайомі. От чого тільки не скажеш про її дітей…

— Дана сім’я перебуває у нас на обліку від 2016 р., у 2018-му у матері вилучено п’ятеро дітей, — повідомила Оксана Максимчак, начальниця служби у справах дітей Бережанської міськради. — Двох наймолодших, про яких зараз дізналось суспільство, тоді у неї не було. У перші роки ми допомагали мамі влаштувати побут, життя, знайти роботу і прагнули, аби вона змінилась. Допомагали матеріально, одягом, продуктами та підтримували. Все марно.  

У 2018 році у матері вилучили п’ятьох діток. Їхній вік тоді був від 2 до 7 рочків, повідомляють у службі дітей. Вже за інформацією «20 хвилин», яку ми отримали від власного джерела, найстарший син 2010 р. н, далі йшло троє дівчаток — 2012, 2014 і 2015 р. Наступним народився син – у 2016 р.

Зараз троє старших, як нам вдалось з’ясувати, перебувають у Бережанському ліцеї. Двоє молодших — у дитбудинку на Сахарова у Тернополі.

— Ми зазвичай не вилучаємо одразу дітей, намагаємось допомогти тим, хто справді потребує допомоги, — каже Оксана Максимчак. — Тоді допомогли матеріально, одягом, продуктами, дровами, бо у хаті пічне опалення. Газ давно вимкнули за несплату, як і світло. Вода до хати не проведена. Тоді йшлось про загрозу життю і здоров’ю дітей. Судова справа тривала рік часу – рішення суду було вилучити діток із родини без позбавлення матері батьківських прав.

На подвір’я потрапити не могли, бо там пітбуль

Взимку 2019 р. Світлана з’явилась на порозі пологового з двома телефонами і паспортом. На обліку жінка не перебувала. Невдовзі вона народила хлопчика. Через рік ситуація повторилась – щоправда, цього разу жінка ступила на поріг пологового, коли дитя от-от мало народитись, розповіли «20 хвилин» власні джерела у закладі.  

Після перших пологів представники служби у справах дітей одразу взяли мамочку «на олівець». Цікавились перебігом, коли вона була в пологовому та намагались з’ясувати, чи є в домі, куди принесуть немовля, умови для його проживання.

До помешкання вирушили разом з сімейним лікарем, який мав оглянути немовлятко. На подвір’ї був пітбуль, який кидався на візитерів. Служби не рідше разу у місяць намагались «прорватись» до помешкання – щоразу по приватному подвір’ї бігав бійцівський пес. Одного разу таки вдалось потрапити, пригадують представники соцслужб. Але їм повелось простояти на морозі півтори години. Ймовірно, за цей час мама встигла хоч трохи прибрати в оселі.

— Ми щомісяця намагались приходити, старались приходити, аби переконатись, в якому стані дитина, але здебільшого не могли потрапити у дім, — пригадує Оксана Максимчак. — Усі рази, що потрапляли до будинку – це тоді, коли вдома був співмешканець. Лише він нас впускав. Ми пояснювали йому, як прибирати у хаті, що готувати дитині. Він прислухався і старався йти на зустріч.

Саме співмешканець найчастіше звертався за допомогою до служби у справах дітей, як виникали проблеми чи потреба. Дрова, одяг, підгузки, засоби гігієни для малюка, харчування – всім допомагали.

У 2020 році мати народила другу дитину, розповіла сусідка родини, яка теж, як і проблемна родина, мешкає неподалік райлікарні у Бережанах.  Жінка просила змінити її дані. Назвалась пані Оленою.

— Світлана, наскільки я знаю, приховувала другу, точніше вже сьому вагітність, на облік не ставала, щоб хтось дуже бачив її з животом – не скажу, — поділилась пані Олена. — Знайомі розказували, як в січні 2020 р. вона вночі з’явилась у пологовому. Голівка дитини вже майже була в проході. Народила ще одного хлопчика.

У колисці дрова і відро з випорожненнями посеред кухні

Коли соцслужби прийшли до пологового, Світлана зустріла їх нецензурною лайкою і вигнала з палати. Проривались до жінки додому через пса, який кидався на людей, — за допомогою поліції. Ті прикривались щитами. Все нагадувало якусь спецоперацію, пригадує сусідка.

— Мати дітей, на жаль, не прислухається до нас і не розуміє, що ми хочемо їм  допомогти, — каже Оксана Максимчак. – Протягом минулого року ми з десяток разів намагались пройти до помешкання. Але там умисне спускають бійцівського собаку.

Востаннє соцслужби відвідували родину у грудні 2020 р. Хоча сімей у них на обліку чимало, тому цій родині весь свій час присвятити не можуть. Точніше, спробам потрапити до приміщення.

Інформацію про Ростика та Вадимчика, які у холоді і голоді вже п’ятий день без мами, фахівці служби у справах дітей дізнались від патрульних. Тоді ж їм стало відомо, що співмешканця матері там немає. З дітьми бабуся. Якщо дуже коректно висловлюватись – теж не дуже твереза. Поліцію повідомив той же співмешканець, що матері п’ятий день немає. Він розповів, що дзвонив до Світлани, просив, аби вона повернулась і хоча б згадала за дітей. Та лишень обзивала — жінка була добряче напідпитку.  

Бабуся була з подругою. Обидві добряче п'яні

Терміново скликали комісію, до якої увійшли, окрім двох фахівців служби у справах дітей, ще й міський голова Бережан Ростислав Бортняк, двоє його заступників Степан Кухарук і Валерій Бабич, інспектор ювенальної превенції Ростислав Степанчак і двоє патрульних — Вадим Пришляк і Юрій Мищишин.

— Ми прийшли до будинку, але побачили, що світла немає, — пригадує Оксана Максимчак. — Припустили навіть, що хибний виклик. Постукали, а звідти – ані звуку. Невдовзі двері відчинив молодший брат матері.

19-річний юнак лишень відчинив двері і одразу втік. Вийшла бабця дітей, візитери попросили дозволу зайти – та погодилась. Ті попросили увімкнути світло, бабуся повідомила, що його давно відрізали. Як і газ з водою.

Літня жінка була у будинку разом з подругою. Обидві – добряче напідпитку. Місцеві, які стали свідками, пригадують, що перше, що попросила бабуся, чим ввела в ступор всю комісію — це сигарету. Потім лаялась, згодом лізла обніматись. Невдовзі сказала: "Дайте мені папір, я напишу, що ви забираєте дітей".

Запах, який був в оселі, неможливо передати словами. Безлад, що там коївся — теж. Поліцейські одразу кинулись до малюків. Ті були лише в кофтинах і підгузках. Ніжки і ручки малюків були аж синіми. У хаті настільки холодно, що мороз пробирав навіть добре одягнених дорослих. В одній з двох кімнат – поламані електричні прилади та двоярусне ліжко. Пічка з тріщиною. У дитячій колисці гора брудного мотлоху.

У бабусі запитали, що і коли востаннє їли діти. Та відповіла – картоплю. Так, її залишки були у брудній каструлі на кухні. Але тим залишкам було днів три.

Діти, щойно їх відігріли, просили «ам»

— Антисанітарія та бруд були таким, що й словами не описати, — зізнався один з членів комісії, який того дня прийшов до помешкання. Чоловік каже, він вже має трохи років, але таке бачив вперше. Емоції стримати теж було неможливо, хоча на своєму віку побачив чимало. — У ліжечку, де мали б спати діти, була накидана купа дров. Штукатурка облетіла. Подекуди впала стеля. Було дуже холодно і брудно.

У холодильнику — протерміновані на три тижні залишки молока і йогурту. Більше — нічого. Посеред приміщення, яке кухнею назвати важко, стояло відро, до якого справляли потреби старші мешканці. Серед мотлоху, до речі, знайшли одного з хлопчиків.

До дітей одразу викликали швидку. Медики оглянули малюків і дали свій вердикт: їх треба терміново госпіталізувати. Медики, ледь стримуючи сльози, пригадують: як тільки малюків вдалось відігріти у лікарні і з’ясували, що серйозних захворювань у них немає, діти попросили: «Ам». Вони були страшенно голодними.

А вся команда тим часом збирала підгузки, харчі, одяг та все необхідне для малюків. Окрім спеціального харчування для малих дітей, яке було у медиків, хлопчикам привезли до лікарні йогурт та солодкі булочки. Як їх їли дітлахи – боляче було дивитись.

На заклик допомогти малюкам, опублікований у соцмережах, одразу відгукнулись чимало бережанців. Для них збирали гроші і працівники міськради та соцслужб, і небайдужі. От лишень мамі було байдуже. Минає четвертий день, як діток забрали, матері у лікарні не було досі. У даний момент все потрібно малюкам — у них є. Дітки активні, добре їдять і, що найголовніше, здорові. Єдине, чого сильно потребують — це люблячих батьків та доброї прийомної сім’ї.

Що буде з сімома дітками?

— Вже відбулось засідання комісії і є рішення виконкому про вилучення діток з родини, — повідомила 16 лютого Оксана Максимчак. — Направлено позов до суду, мають розглянути протягом 7 днів, про позбавлення матері батьківських прав на усіх сімох дітей.

Троє старших діток, як нам вдалось з’ясувати, зараз перебувають у Бережанському ліцеї.

Двоє молодших у сиротинці в Тернополі. Як і двох наймолодших, якщо матір позбавлять прав на дітей, зможуть усиновити, взяти під опіку чи забрати у будинок сімейного типу. Це було б ідеальним вирішенням для усіх діток.

— Ми прихильники, аби діти залишались в сім’ї, але в цьому випадку це неможливо, — каже Оксана Максимчак. — Є різні обставини. У нас, скажімо, є приклади, коли матері погодились лікуватись від алкоголізму, прислухались до наших порад, отримували і дякували за допомогу — ви б їх зараз не упізнали. І родини живуть добре, і дітки в порядку. У цьому ж випадку жінка провин не визнає і змінюватись не збирається.

Сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, допомагають через служби у справах дітей і чимало закордонних спонсорів. Скажімо, благодійники з Португалії «Відкрите серце» чи з Польщі. Емігранти-українці, які там проживають, часто відгукуються на заклики про допомогу. Аби тільки родини зуміли вийти з кризового стану. Кому з родин виходить все побороти, комусь не дуже. Проте із цією родиною повна біда і аналогу, кажуть у службах, — немає.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Nadiya Ksenych

    Таких треба мам карати і хай платить елементи дітям
  • Nata Yavorivska

    Стерилізувати суку.
  • Nata Kominska

    Стерелізувати суку
  • Valentina Velmvakina

    Стерилізувати!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up