Партнер рубрики Події

Сезон пестицидів: що робити, якщо поле обробляють хімікатами без попередження

Сезон пестицидів: що робити, якщо поле обробляють хімікатами без попередження
  • З початком сезону сільсько-господарських робіт починається і сезон обробки рослин пестицидами й агрохімікатами.
  • Нерідко люди скаржаться на погане самопочуття, та переконують, що викликає його саме обробка полів.
  • Куди звертатись, якщо поле біля вашого населеного пункту кроплять без попередження

Обробку полів повинні здійснювати відповідно до законодавства України та Державного реєстру, повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА. 

- Процес обробки рослин довготривалий. Він може проводитись у декілька етапів, - каже начальник відділу організації виробництва Надія Воскресенська. - Про кожну обробку повинні повідомлятись населені пункти. Найбільше хімікатів для обробки рослин будуть розпилювати у період травень-червень. Найбільшої шкоди для людини можуть завдати пестециди, якими обробляють рослини від шкідників. 

Сповіщення здійснюється через сільські ради за три дні до обробки. Якщо ж жителів села чи міста не попередили, що неподалік буде здійснюватись розпилення хімікатів - вони можуть звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби Тернопільської області. 

Відео дня

- Цього року звернень щодо отруєнь пестицидами чи агрохімікатами не зафіксовано, - каже Наталя Гресько прес-секретар Головного управлыння держспоживслужби в Тернопільській області, - проте у попередні роки люди із такими скаргами звертались. Працівники нашої служби можуть реагувати на даний факт у випадку, коли буде діагноз від лікарів про причину отруєння. 

За інформацією Держпродспоживслужби, усі роботи з пестицидами мають проводитися при температурі не вище 24°С при мінімальних висхідних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи з пестицидами при температурі не нижче +10° С. Тривалість роботи з пестицидами першого й другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години із обов’язковим допрацюванням 2 годин на операціях, не пов’язаних з застосуванням пестицидів. 

Довідка:

Завчасно але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки,  адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м. від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів , тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами , водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні повинна бути не менше 300 м., вентиляторному -500 м. при авіаційному 1000 м.

Під час виконання робіт по застосуванню ЗЗР потрібно звернути особливу уваге  по недопущенню загибелі медоносних бджіл . Адміністрація господарства попереджає пасічників  не пізніше ніж за три доби до початку обробки в радіусі 10 км. розміщення пасік, при цьому повідомляє точну дату обробки,  територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату і методи його застосування, ступень і строки дії токсичності препаратуі вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

При попередженні зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м. за секунду.

Телефон гарячої лінії:  (0352) 52-10-10

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up