Партнер рубрики Події

Скільки місць в університетах Тернополя та коли подавати документи

Скільки місць в університетах Тернополя та коли подавати документи
  • У школах пролунав останній дзвоник, а випускники вже активно складають державні іспити для вступу у вищі навчальні заклади.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися перелік документів для вступу та дати, про які має пам’ятати кожен абітурієнт.

Цогоріч зі шкіл Тернополя випускаються 1 575 одинадцятикласників. З них 210 претендентів на золоту медаль і ще 43 на срібну. Про це розповіла журналістам «20 хвилин» начальниця управління освіти та науки міськради Ольга Похиляк.

Для того, аби стати студентом вищого навчального закладу України, одинадцятикласники мають пройти Національний мультипредметний тест, написати мотиваційний лист та подекуди долучитися ще до творчих конкурсів, що проводять безпосередньо у вищих навчальних закладах.

Відео дня

Стартують з липня

З першого липня абітурієнти можуть зареєструвати свої електронні кабінети на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти у розділі «#Вступ-2024». Вони є основним інструментом вступу до вишів.

Під час реєстрації абітурієнт має вказати такі дані:

  • адресу особистої електронної пошти, до якої особа має доступ. Зазначена адреса буде логіном для входу до особистого електронного кабінету вступника;
  • пароль для входу до особистого електронного кабінету;
  • серію та номер документа (одного з документів) про раніше здобуту освіту (основа вступу);
  • номер, PIN-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання (далі – сертифікат ЗНО)/сертифіката НМТ/екзаменаційного листка, що був отриманий під час реєстрації на ЄВІ/ЄФВВ. У разі наявності даних різних років та вступних випробувань вказується будь-який з передбачених до використання на відповідній основі вступу;
  • тип, серію (за наявності) та номер документа, що посвідчує особу, або реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (у разі відсутності сертифікатів ЗНО/сертифіката НМТ/екзаменаційного листка ЄВІ/ЄФВВ);
  • реквізити документів, що засвідчують підстави для спеціальних умов участі у вступній кампанії, інформація про які доступна в державних реєстрах.

Важливо! Абітурієнти, які реєструють кабінет вступника, самостійно створюють особистий електронний кабінет вступника в ЄДЕБО в консультаційному центрі будь-якого закладу освіти:

  • за наявності розбіжностей в даних особи в ЄДЕБО (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дата народження, стать, громадянство тощо);
  • у документі про раніше здобуту освіту (основу вступу);
  • у даних учасників ЗНО / НМТ/ ЄФВВ / ЄВІ;
  • у випадку подання документа про раніше здобуту освіту (основа вступу), інформація про який відсутня в ЄДЕБО, за умови, що документи про освіту видані до запровадження фотополімерних технологій їх виготовлення.

В особистому електронному кабінеті вступник вносить номери телефонів (мобільний та/або домашній) із зазначенням телефонних кодів у міжнародному форматі для можливості оперативного зв'язку закладу вищої освіти з вступником, а також завантажує кольорову фотокартку розміром до 1Мб у форматі jpg зі співвідношенням сторін 3х4.

До подання першої заяви вступник може замінити внесені номери телефонів. За потреби вступник зазначає додаткові документи про раніше здобуту освіту, дані сертифіката ЗНО /ЄФВВ, сертифікатів НМТ/ЄВІ різних років.

УВАГА! Заяву в паперовій формі вступник може подати, якщо не має можливості зареєструвати особистий електронний кабінет. Подавати варто особисто до приймальної комісії закладу вищої освіти.

Міністерство освіти і науки України оприлюднили порогові бали на різні спеціальності:

  • 150 балів – «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація», «Педіатрія» та «Охорона здоров'я».
  • 130 балів – для решти спеціальностей на бюджет.

— 130 балів – це з урахуванням всіх результатів НМТ, помножені на всі можливі коефіцієнти. Навіть, якщо є державні місця, а вступник має менше ніж 130 конкурсних балів, то не може претендувати на бюджет, — пояснюють фахівці.

Вступники до закладів вищої освіти на творчі спеціальності цього року обов’язково складатимуть НМТ, а також творчий конкурс.

Важливо! Для вступу, крім результатів НМТ 2024 року, також можна використовувати результати ЗНО 2021 року та НМТ 2022–2023 років.

Журналісти «20 хвилин» промоніторили сайти вищих навчальних закладів Тернополя і дізналися, на які спеціальності готові приймати абітурієнтів та коли краще приносити документи. Про кожен навчальний заклад розповідаємо окремо.

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Попри те, що університет педагогічний, тут навчають фахівців за різними напрямками. Зокрема, наразі актуальні такі факультети:

  • «Фізико-математичний»;
  • «Педагогіки та психології»;
  • «Філології та журналістики»;
  • «Географічний»;
  • «Інженерно-педагогічний»;
  • «Історичний»;
  • «Хіміко-біологічний»;
  • «Фізичного виховання»;
  • «Іноземних мов»;
  • «Мистецтв».

На офіційному сайті університету повідомляють, аби подати документи на участь у конкурсі до вступу, абітурієнти повинні мати з усіх трьох предметів НМТ не менше 100 балів. Далі ці бали множать на вагові коефіцієнти оцінок (для кожної спеціальності різні), додають їх і формують рейтингову таблицю. Такий принцип діє в кожному навчальному закладі.

У 2024 році заклад готовий прийняти 3390 вступників для здобуття ступеня бакалавр та 2075 – для здобуття ступеня магістр. Про це «20 хвилин» повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Юрій Древніцький. Та чи є бюджетні місця та в якій кількості?

— На основі повної загальної середньої освіти по відкритим конкурсним пропозиціям доступно 628 бюджетних місць на денну форму навчання та 67 – на заочну форму навчання. Випускники коледжів, які вступатимуть на денну форму навчання можуть розраховувати на 134 бюджетних місця, а заочна – на 74. Для магістрантів цього року надаємо 420 бюджетних місць, — наголошує пан Юрій.

Щодо графіка вступної кампанії в університеті, то з 3 по 31 липня триватиме реєстрація та проведення творчих конкурсів, співбесід. А ось реєстрація заяв вступників – з 19 по 31 липня (18.00). Не пізніше п’ятого серпня опублікують списки рекомендованих до зарахування на бюджет, а для контрактників – не пізніше дев’ятого серпня. Детальніше дивіться на світлині нижче.

Також більше інформації про вступну кампанію та майбутнє навчання можете дізнатися за телефонами, що вказані на світлині нижче.

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

В університеті пропонують навчання на таких факультетах:

  • «Прикладних інформаційних технологій та електроінженерії»; «Комп'ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії»;
  • «Інженерії машин, споруд та технологій»;
  •  «Економіки та менеджменту».

Мінімальна кількість балів для допуску до участі в конкурсі або зарахування на навчання – 100. На сайті ТНТУ журналісти «20 хвилин» знайшли інформацію про кількість абітурієнтів, яку можуть прийняти цьогоріч на навчання:

  • 1516 абітурієнтів – освітній ступінь «Бакалавр» (на основі повної загальної середньої освіти);
  • 932 абітурієнти – освітній ступінь «Бакалавр» (на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста);
  • 1535 абітурієнтів – освітній ступінь «Магістр» (на основі освітнього ступеня бакалавра, магістра (НРК6) (НРК7).

Загалом вступна кампанія починається з першого липня і триватиме до 30 вересня. Це стосується як вступників для здобуття освітнього ступеня бакалавр, так і магістрів.

— Реєстрація та проведення співбесід триватиме з третього до 19 липня. Свої заяви вступники зможуть зареєструвати з 19 липня по 23 вересня. Списки з рекомендованими на держзамовлення в університеті опублікують не пізніше п’ятого серпня, а на контракт – не пізніше дев’ятого серпня, — повідомляють в університеті.

Інформація про наявність бюджетних місць – наразі відсутня.

Згодом можете поточнити за номером телефону: (0352) 51-97-01. Також пишіть на електронну пошту: univtntu.edu.ua

Західноукраїнський національний університет

Абітурієнтам пропонують навчання на п’яти факультетах:

  • «Соціально-гуманітарний»;
  • «Економіки та управління»;
  • «Комп’ютерний інформаційних технологій»;
  • «Фінансів та обліку» та «Юридичний». 

Щодо мінімальної кількості балів для допуску до участі в конкурсі, то переважно всі спеціальності потребують не нижче 130/100. Йдеться про такі: «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Політологія», «Психологія», «Журналістика», «Екологія», «Маркетинг» та інші.

Також на деяких спеціальностях встановили прохідний бал – 150. Це варто врахувати тим абітурієнтам, які цьогоріч планують вступати на: «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право». Детальніше можете ознайомитися за посиланням. 

Також у ЗУНУ є річний ліцензований обсяг прийому на 2024 рік, повідомляють на сайті. Отож, розповідаємо:

  • орієнтовно 5000 абітурієнтів – освітній ступінь «Бакалавр» (3 роки 10 місяців);
  • 4 895 абітурієнтів – освітній ступінь «Бакалавр» (2 роки 10 місяців);
  • 4 475 абітурієнтів – освітній ступінь «Магістр» (1 рік 4 місяці).

Щодо максимального обсягу бюджетних місць на 2024 рік, то отримати інформацію журналістам «20 хвилин» не вдалося. Ми телефонували у приймальну комісію, але там нам не відповіли. Додатково зверталися до речниці ЗУНУ Олени Васильків. На момент публікації матеріалу вона нам не відписана на повідомлення та не передзвонила. Як тільки вдасться отримати цифри – додамо.

Детальну інформацію щодо вступу можете дізнатися за телефонами: 0 800 50 49 70 або (0352) 51-75-85. Також можна написати лист на електронну адресу: [email protected]

Тернопільський національний медичний університет імені Івана Горбачевського

Абітурієнтам пропонують три факультети для майбутнього навчання: «Медичний», «Фармацевтичний» та «Стоматологічний». Для кожної спеціальності встановили свій прохідний бал:

  • 150 балів – «Медицина», «Фармація», «Стоматологія»;
  • 100 балів – «Медсестринство», «Екстрена медицина», «Фізична терапія».

Зі слів відповідального секретаря приймальної комісії Ігоря Драча, вже визначилися з кількістю вступників, яких готові прийняти на навчання до медичного університету.

— Наскрізну магістратуру, коли абітурієнт має свідоцтво про повну загальну середню освіту або після коледжу, доступно 950 місць. Також ми готові прийняти 260 вступників на бакалавра, а на класичну магістратуру – 150, — розповідає пан Ігор.

Максимальний обсяг державного замовлення на 2024 рік – 433 місця, з них – 63 на бакалавра, а 370 – для магістрів. Найбільшу кількість місць на бакалавра виділили для спеціальності «Терапія та реабілітація» — 43 місця, а ось для магістрів на спеціальність «Медицина» — 290 місць. Про це повідомляють на офіційному сайті медичного.

Також на сайті оприлюднили графік вступної кампанії. Він не відрізняється від того, що пропонують в інших вищих навчальних закладах. Та ознайомитися можете у таблиці нижче.

За додатковою інформацією щодо вступу до медичного університету можете звертатися за телефонами: +380-93-558-22-97; +380-68-771-06-35; (0352) 25-15-72. Або ж пишіть на електронну пошту: [email protected]

Читайте також:

У школах Тернополя пролунав останній дзвоник: репортаж зі свята

Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний

Як буде тривала тривога, випускникам доведеться вдруге проходити тестування

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марі

    А для контрактних порогу немає? Ото будуть спеціалісти...

    Polina reply Марі

    Переважно 100…. Мінімальний

keyboard_arrow_up