Споживач: фарбовану рибу видає запах і колір

Споживач: фарбовану рибу видає запах і колір
Розпізнати якісну, натурально копчену рибу можна за запахом, кажуть фахівці. Адже вуджена риба якісної обробки має запах деревного диму, при цьому він не має бути їдким. Якщо ж риба зовсім не пахне, це також є приводом для занепокоєння.

 

Причому якщо від риби іде ще якийсь додатковий запах, то купувати її не варто. Адже навіть якісно копчена риба – страва святкова. І споживати її повсякдень ніхто не радив би. Так, у країнах ЄС восени цього року загалом збираються заборонити копчені за допомогою деревного диму рибу, ковбаси та сало через можливий вміст небезпечних речовин.
 

Неякісна риба несе ж ще більшу небезпеку. Як же не натрапити на таку?
 

Відео дня
> Як коптять рибу

Копченням, за словами фахівців, називають спосіб консервування, при якому риба просочується продуктами теплового розкладання деревини. Нині існує аж три види вудження.
 

- Йдеться про димове, мокре, тобто бездимне, та змішане, - каже головний спеціаліст Інспекції захисту прав споживачів Софія Кошулінська. - І залежно від температури диму розрізняють два основні способи копчення: гарячий і холодний. Гарячому копченню піддають свіжу або морожену рибу. Її коптять гарячим димом при температурі 80-170°С протягом декількох годин.
 

Риба при такому вудженні не тільки прокопчується, а й проварюється. Консистенція її стає ніжною, соковитою, злегка крихкою. Колір шкіри - темно-коричневий, колір м'яса - білий. Таку рибу перев’язують шпагатом. Термін реалізації з моменту виготовлення - не більше 3 діб.
 

- А ось холодному копченню піддають заздалегідь просолену рибу, - продовжує вона. - Коптять її холодним димом при температурі від 18 до 40?С протягом декількох діб – приблизно до п’яти. Риба прокопчується і підсушується, внаслідок чого її консистенція стає щільною, еластичною, колір шкіри від світло- до темно-золотистого, колір м'яса - сіруватий. Шпагатом рибу не перев'язують.
 

Продукти холодного копчення, за словами жінки, порівняно з виробами гарячого копчення містять значно більше солі і менше вологи. Тому зберігатись вони можуть довше.
 

Цвілу рибу викидають не всю

Однак навіть натурально копчена риба може мати брак, отриманий під час самого копчення чи при зберіганні. Одні вади виправляють, через інші виробники повинні зняти її з реалізації.
 

- Найпоширеніший брак - так звана білобочка – це непрокопчені місця риби, - каже пані Кошулінська. - Це є результатом надмірно щільного розміщення риби в камерах. Рибу холодного копчення з великими плямами відсортовують і підкопчують, а гарячого копчення до реалізації не допускають.
 

Ще одним дефектом копченої риби є цвіль. Вона виникає при зберіганні продукту в підвищеній вологості повітря. Рибу холодного копчення протирають, підсушують і реалізують, причому сорт її не знижують. А рибу гарячого копчення в реалізацію не допускають.
 

- Про порушення режиму відмокання у процесі коптіння риби свідчать зморшкуватість і відставання шкіри від м’яса, - говорить пані Кошулінська. - Залежно від браку, рибу відносять до 2-го сорту або до нестандартної продукції. А ось присмак гіркоти або смолянистих речовин виникає при недостатній підсушці риби перед копченням - вологої поверхні або високому вмісту смолянистих речовин у диму.
 

Фарбована – дуже яскрава

Однак чи не найбільшою проблемою для споживачів є те, що чимало виробників вдаються до заміни традиційного способу копчення на різноманітні барвники та ароматизатори. Йдеться про “рідкий дим”. А за такого способу, кажуть фахівці, риба не консервується, а просто підфарбовується та ароматизується.
 

- Я взагалі не купую копченої риби, бо її нині коптять переважно рідким димом, - розповідає тернополянка Руслана Золотнюк. – Тож краще вже придбати охолоджену чи напівморожену рибу – ту ж скумбрію і просто її запекти. 
 

Натомість тернополянка Інна Ковальчук не уявляє собі святкового столу без такої страви, як копчена риба. Відтак зазвичай бере рибу у вакуумній упаковці та читає маркування, адже виробник повинен вказувати на упаковці про використання рідкого диму.
 

Несправжня копчена риба, за інформацією всеукраїнської громадської організації “Союз споживачів України”, має дуже яскраве забарвлення. У розрізі можна побачити жовті прожилки, особливо багато жовтого кольору під шкіркою. За консистенцією вона м'яка, волога, легко відділяється від кісток.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 Медзаклади штрафуватимуть по-новому за порушення умов договору із НСЗУ 21:03 Яким було кафе «Поплавок» у Тернополі: дивіться відео! play_circle_filled 20:20 «Другий день народження» — це уже буденність: війна очима артилериста 20:01 На проспекті Бандери збили 16-річного мотоцикліста Від читача 15:56 Нацполіція проводить понад 200 обшуків у рамках спецоперації з ліквідації наркобізнесу в Україні 19:00 Нове будівництво біля храму на Київській. Що там буде — секрет? 18:00 12 гектарів землі біля Почаєва повернули у власність громади, бо орендар не сплатив 24 тисячі 17:50 Аварія на Об'їзній: зіштовхнулися чотири автівки 17:20 «На щиті» повертаються Герої Іван Безкоровайний, Петро Каськів та Тарас Малюк 16:47 Чоловік з Тернопільщини, який отримав повістку, але відмовився від посади діловода в тилу, отримав вирок 16:10 Вишиті картини полеглого воїна Ярослава Кондришина представили до Дня вишиванки 15:40 Вишиванки у подарунок отримали малюки, які народились 15 травня у Тернополі photo_camera 15:10 Помер ветеран пожежної охорони з Тернопільщини Михайло Сушко 14:40 У вишитих сорочках та з портретами Героїв: в Українському домі фестиваль вишиванок photo_camera 14:07 У Парку Здоров’я затримали чоловіка з пилою: зрізував клени та сосни 13:30 Учень тернопільської гімназії Станіслав Дем’янчук переміг у Всеукраїнській олімпіаді з астрономії 12:50 Тернополяни у соцмережах хваляться вишиванками і вітають зі святом photo_camera 12:15 Тернопіль у вишиванках: містяни святкували попри негоду photo_camera 11:47 На Володимира Великого бачили дим та рятувальників: що сталося? 11:38 У Дністрі та Пруті очікують підняття рівня води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up