Споживач: кашу варто їсти з овочами, а не з м’ясом чи рибою

Споживач: кашу варто їсти з овочами, а не з м’ясом чи рибою
У дитинстві ми часто чули «мало каші з’їли», як тільки-но не могли відсунути стільця чи відчинити двері. І хоч, говорячи це, дорослі здебільшого жартували, та правда у такому вислові частково є. Будь-яка каша — справді цінний і важливий продукт.

 

Так, харчуючись кашами, можна збагатити організм і вітамінами, і корисними мікроелементами.  

- Корисною є каша, приготовлена з цільних зернових, - розповідає тернопільський лікар-дієтолог Наталія Суслова. – Тобто з тих зерен, які не пройшли дроблення під час термічної чи механічної обробки. Це – гречана крупа, перлова тощо. 

Відео дня
> Цільність круп – важливий чинник. Адже тоді крупи зберігають максимум клітковини і тих корисних речовин, які ми хочемо отримати від каші, каже лікар. Так, будь-яка каша містить велику кількість вітамінів групи В — від В1 до В12.  Ці вітаміни позитивно впливають на структуру волосся, нігтів, шкіри, нервову систему.

- Цільнозернові крупи важливі тим, що мають велику кількість вітамінів і клітковини, - додає пані Суслова. - Але клітковина протипоказана тим людям, які страждають на діарею, мають порушення травлення. А корисною є для тих, хто хоче схуднути чи нормалізувати вагу. 

Утім, аби каша зберегла корисні властивості, її і готувати слід правильно. Наприклад, залити крупи гарячою водою, довести до кипіння і настояти на теплій водяній бані дві-три години. Споживати будь-яку кашу лікарі радять з овочами, сухофруктами чи кисломолочними продуктами. А ось поєднувати її з м’ясними чи білковими продуктами не рекомендують.

Гречану кашу треба їсти усім

Однією із найкорисніших, за словами лікаря, є гречана крупа. Вона містить амінокислоти, елементи білка. Тому гречка у поєднанні з кисломолочним продуктом є оптимальним варіантом для тих, хто є обмеженим у вживанні продуктів тваринного походження - м’яса, риби. Також це стосується маленьких дітей.

– Це одна з перших круп, яку ми вводимо у прикорм, враховуючи  її корисні властивості, велику кількість білка, амінокислот, - каже Наталя Суслова. - Крім того, гречана крупа не викликає непереносимості і найлегше засвоюється малими дітками.

Аби приготувати її малюкам, крупу мелють за допомогою звичайної кавомолки і додають рідину – воду і молоко у пропорції один до двох. Якщо йдеться про дітей до шести місяців, то крупу мелють на борошно. Для дорослих  готують звичайним способом.

- Корисною для нас є і перлова каша, - продовжує лікар. – Вона багата кальцієм, цинком. Але важча для шлунково-кишкового тракту. Ті, хто має проблеми з кишечником, можуть її не сприймати. Тож слід бути обережним.

Перлова каша, за словами дієтолога, складніша у приготуванні, її потрібно довше варити. Але вона ситніша і поживніша, аніж гречана. 

- Перлова каша рекомендована для людей, які хочуть насититись чи просто відкоригувати свій раціон, - додає пані Суслова. – Але тим, хто має гострі захворювання кишково-шлункового тракту, така крупа буде надто важкою. Тому її вживання варто обмежити, принаймні на період загострення. 

Манку дорослим – зась

Корисні для людського організму — вівсяна та рисова каша. Так, у вівсянці є велика кількість протеїнів і клітковини. Ці речовини покращують обмінні процеси, сприяють росту і розвитку м'язової тканини.

- Однак говорячи про вівсяну кашу, ми маємо на увазі плющене зерно, - зазначає пані Суслова. - Тобто йдеться не про вівсяні пластівці.

Каша з рису - прийнятний варіант для людей при підвищеній кислотності шлунка, діареї, виразках і гастритах. У такій каші - багато крохмалю, вітамінів групи В. 

- Найціннішою та найкориснішою рисовою кашею є та, яку приготували з коричневих сортів або з сорту басматі, - додає пані Суслова. 

У нас поширена каша, яку лікарі не рекомендують їсти людям, яким більше 18 років. Це – манна. 

- Манка - суто дитячий продукт, - пояснює Наталя Суслова. - Вона для діток, які мають дефіцит ваги. Це дуже калорійний продукт, який дає прибавку вагу, енергію. А вживати манку людям, яким більше 18 років, не раджу. Якщо ми хочемо отримати якісь вітаміни, мікроелементи, клітковину - цього у ній нема.  

Обмежують вживання манки тим дітям, каже пані Суслова, які мають схильність до надлишкової ваги. Аналогічну дію має і каша з кукурудзяного борошна. Її ще називають жовтою манкою.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 На Ставі біля Острівця закоханих оселилася родина лебедів: дивіться відео photo_camera 19:51 На Замковій горіла квартира: є загиблий 19:00 Кардинал з Тернополя розповів, як минув конклав та чи був він схожим на однойменний фільм 18:00 Комунальні пільги для військових – хто з родичів може подати заяву замість захисника Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 17:00 У Тернополі мама звинувачує студентку-няню в знущаннях над дворічною дитиною 16:03 День милосердя для матерів Героїв: як у Медичному центрі святої Терези безкоштовно отримати допомогу (новини компаній) photo_camera 15:00 Уряд вніс зміни до продовження відстрочки від призову і направлення на ВЛК 14:03 Збирать гроші на підтримку захисників: у центрі міста благодійний концерт photo_camera 13:00 Новий спортзал розпочали будувати у Великогаївській громаді photo_camera 12:03 Що подивитися у кінотеатрах Тернополя на вихідних 10-11 травня: розклад сеансів та ціни photo_camera 11:00 Готуємо разом з Дмитрами Дмитровичами 10:00 Травень, відчувається як березень: коли чекати повернення тепла на Тернопільщину 09:00 «На щиті» повертається до рідного дому Захисник Андрій Жилан з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up