Так, харчуючись кашами, можна збагатити організм і вітамінами, і корисними мікроелементами.
- Корисною є каша, приготовлена з цільних зернових, - розповідає тернопільський лікар-дієтолог Наталія Суслова. – Тобто з тих зерен, які не пройшли дроблення під час термічної чи механічної обробки. Це – гречана крупа, перлова тощо.
- Цільнозернові крупи важливі тим, що мають велику кількість вітамінів і клітковини, - додає пані Суслова. - Але клітковина протипоказана тим людям, які страждають на діарею, мають порушення травлення. А корисною є для тих, хто хоче схуднути чи нормалізувати вагу.
Утім, аби каша зберегла корисні властивості, її і готувати слід правильно. Наприклад, залити крупи гарячою водою, довести до кипіння і настояти на теплій водяній бані дві-три години. Споживати будь-яку кашу лікарі радять з овочами, сухофруктами чи кисломолочними продуктами. А ось поєднувати її з м’ясними чи білковими продуктами не рекомендують.
Гречану кашу треба їсти усім
Однією із найкорисніших, за словами лікаря, є гречана крупа. Вона містить амінокислоти, елементи білка. Тому гречка у поєднанні з кисломолочним продуктом є оптимальним варіантом для тих, хто є обмеженим у вживанні продуктів тваринного походження - м’яса, риби. Також це стосується маленьких дітей.
– Це одна з перших круп, яку ми вводимо у прикорм, враховуючи її корисні властивості, велику кількість білка, амінокислот, - каже Наталя Суслова. - Крім того, гречана крупа не викликає непереносимості і найлегше засвоюється малими дітками.
Аби приготувати її малюкам, крупу мелють за допомогою звичайної кавомолки і додають рідину – воду і молоко у пропорції один до двох. Якщо йдеться про дітей до шести місяців, то крупу мелють на борошно. Для дорослих готують звичайним способом.
- Корисною для нас є і перлова каша, - продовжує лікар. – Вона багата кальцієм, цинком. Але важча для шлунково-кишкового тракту. Ті, хто має проблеми з кишечником, можуть її не сприймати. Тож слід бути обережним.
Перлова каша, за словами дієтолога, складніша у приготуванні, її потрібно довше варити. Але вона ситніша і поживніша, аніж гречана.
- Перлова каша рекомендована для людей, які хочуть насититись чи просто відкоригувати свій раціон, - додає пані Суслова. – Але тим, хто має гострі захворювання кишково-шлункового тракту, така крупа буде надто важкою. Тому її вживання варто обмежити, принаймні на період загострення.
Манку дорослим – зась
Корисні для людського організму — вівсяна та рисова каша. Так, у вівсянці є велика кількість протеїнів і клітковини. Ці речовини покращують обмінні процеси, сприяють росту і розвитку м'язової тканини.
- Однак говорячи про вівсяну кашу, ми маємо на увазі плющене зерно, - зазначає пані Суслова. - Тобто йдеться не про вівсяні пластівці.
Каша з рису - прийнятний варіант для людей при підвищеній кислотності шлунка, діареї, виразках і гастритах. У такій каші - багато крохмалю, вітамінів групи В.
- Найціннішою та найкориснішою рисовою кашею є та, яку приготували з коричневих сортів або з сорту басматі, - додає пані Суслова.
У нас поширена каша, яку лікарі не рекомендують їсти людям, яким більше 18 років. Це – манна.
- Манка - суто дитячий продукт, - пояснює Наталя Суслова. - Вона для діток, які мають дефіцит ваги. Це дуже калорійний продукт, який дає прибавку вагу, енергію. А вживати манку людям, яким більше 18 років, не раджу. Якщо ми хочемо отримати якісь вітаміни, мікроелементи, клітковину - цього у ній нема.
Обмежують вживання манки тим дітям, каже пані Суслова, які мають схильність до надлишкової ваги. Аналогічну дію має і каша з кукурудзяного борошна. Її ще називають жовтою манкою.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер