Стали відомі подробиці першої на Тернопільщині трансплантації серця

Стали відомі подробиці першої на Тернопільщині трансплантації серця

Пацієнт, якому здійснили пересадку серця перебуває в реанімації під постійним контролем медиків. У нього проходить ранній післяопераційний період.

8 липня в Тернопільській обласній лікарні провели першу в області трансплантацію серця. 14 липня в лікарні повідомили подробиці та як почувається пацієнт.

— Можливість трансплантації органів в Тернопільській області – дуже важлива і знакова подія, бо це означає, що ми досягли високого рівня у розвитку медичних послуг та їх якості, — переконаний завідувач відділенням кардіохірургії і трансплантології, лікар-хірург-трансплантолог Володимир Мороз.

Відео дня

За його словами, наразі пацієнт, якому здійснили пересадку серця перебуває в реанімації під постійним контролем медиків. У нього проходить ранній післяопераційний період. Пацієнту підбирається імуносепрасивна терапія. Водночас, проводиться реабілітація пацієнта та його адаптація до фізичних навантажень.

«Пацієнт приїхав з Одеси. Йому 38 років і у нього була важка серцева недостатність. Він був надзвичайно обмежений у фізичній активності, і в стані спокою також мав задишку. Донор — молодий чоловік, у якого стався інсульт, що призвело до смерті його мозку. І тому, коли медики з Чортківської центральної районної лікарні, куди він поступ, підтвердили, що донор та реципієнт співпадають по групах крові та інших важливих пробах, було прийнято рішення провести забір серця. У цьому нам допомагали колеги з Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова та колеги з Львівського військового госпіталю. Етап операції, забору, імплантації серця пройшли успішно.», — зазначає Володимир Мороз.

Обласна лікарня абсолютно готова до проведення всіх видів органної трансплантації — серця, легень, серцево-легеневого комплексу, печінки, підшлункової, нирок тощо, наголосив й генеральний директор Тернопільської обласної клінічної лікарні Василь Бліхар.

«До цього кроку ми йшли довго. Протягом чотирьох років робили реконструкцію, створювали кардіохірургічний центр та всі необхідні умови. Кілька тижнів тому ми відкрили повноцінне відділення кардіохірургії і трансплантології. Працювали з міністерством охорони здоров’я, центром трансплантації. Готували спеціалістів як на українських базах, так і за кордоном, і завдяки такій комплексній підготовці, активній співпраці з Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова нам вдалося провести першу пересадку серця в нашій області! Сьогодні для нас важливо, щоб пацієнт почувався добре і працюємо далі»,  підкреслює Василь Бліхар.

Довідка

У новому відділенні кардіохірургії і трансплантології застосовуються сучасні підходи до лікування, а також перебування пацієнтів. Відділення розраховано на 26 ліжко-місць, 20 ліжок у палатах та 6 ліжок інтенсивної терапії.

Читайте також 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач72

    Головне налаштувати страхову медицину аби рядові громадяни мали доступ до лікарні
  • Hanna Kovalska

    Молодці пишаємося вами успіхів вам і на майбутнє
  • Sтас Максимов

    Щасливої Дороги без перешкод!

keyboard_arrow_up