Партнер рубрики Події

Сьогодні, 2 лютого: Стрітення Господнє. Традиції свята

Сьогодні, 2 лютого: Стрітення Господнє. Традиції свята

Стрітення Господнє відзначають у пам'ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-й день після Його народження.

 

2 лютого за новим церковним календарем у християни відзначають одне з найважливіших, дванадесятих свят — Стрітення Господнє.

Історія свята

Свято присвячене принесенню немовляти Ісуса в Єрусалимський храм. За переказами, після Різдва Христового святе сімейство проживало в Віфлеємі. А на 40-го дня Йосиф і Марія вирушили в Єрусалим, щоб виконати припис закону.

За Старим Заповітом жінці, що народила хлопчика, протягом 40 днів заборонялося входити в храм. А після закінчення цього терміну сім'я повинна була принести Господу вдячну і очисну жертву – однорічне ягня і голуба.

Відео дня

Діву Марію та Йосифа в храмі зустрів 360-літній старець Симеон Богоприємець, який отримав знак, що не помре до тих пір, поки не узріє Спасителя, обіцяного пророцтвом Ісаї. Взявши в руки немовля, Симеон заявив, що це Син Божий і нарік його Месією.

Свято знаменує собою сполучну ланку між Старим і Новим завітами. А заодно — зустріч людства з Христом. Свято Стрітення відзначають православні, католики і лютерани.
 

Традиції на Стрітення Господнє

У цей день в храмі проводиться святкове богослужіння, яке включає освячення церковних свічок.

Наші предки вірили, що стрітенські свічки допомагають захистити будинок від пожеж і блискавок. В будинку запалювали стрітенську свічку, коли за вікном вирувала негода.

Також запалювати Стрітенську свічку дозволяється:

  • Коли в світі відбуваються страшні природні катастрофи;
  • Коли поруч почалася пожежа;
  • Коли породілля під час пологів не може звільнитися від тягаря;
  • Коли людина відходить в інший світ.

На Стрітення освячують воду. Вважається, що вона має цілющі властивості. Стрітенською водою вмиваються, п'ють, якщо відчувають біль, також нею можна натерти хворе місце.

Рятує стрітенська вода і від «пристріту». Стрітенською водою поять домашніх тварин і худобу, щоб вони не хворіли.

Молодь на Стрітення традиційно влаштовувала гуляння.
 

Прикмети на Стрітення Господнє

У народі кажуть, що на Стрітення Господнє зустрічається зима і весна. Зима відправляється туди, де була весна, а весна – туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються і сперечаються між собою. Хто перемагає в суперечці, то ще залишиться на цих землях господарювати.

За повір'ям, якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро прийде тепло. Якщо ввечері похолодає, то зима на деякий час затримається.

Пам'ятні дати 2 лютого

Також цього дня відзначають День бабака, 

Народна технологія, за даними проєкту DilovaMova.com, свідчить: спостерігаючи бабака, який вилазить зі своєї нори в цей день потрібно звернути увагу на його поведінку, по якої і можна визначити близькість настання довгоочікуваної весни. Якщо цей день буде похмурий і бабак не зможе побачити свою тінь, але спокійно залишить насиджену нору, то висока ймовірність, що зима незабаром закінчиться, а весна очікується рання в цей рік. Якщо день буде сонячний і бабак спостерігаючи свою тінь піде назад ховатися в нору, то зима швидше за все триватиме ще шість тижнів. Для чистоти проведеного дослідження дуже бажано не намагатися примушувати милого звірка до тих чи інших дій, а дати йому якомога більше свободи в цій справі, інакше чистота проведеного експерименту може бути «змазана».

Нагадаємо, раніше «20 хвилин повідомляли, що Українська греко-католицька церква та Православна церква України перейшли на новоюліанський календар, у зв'язку з чим дати багатьох свят змістилися на два тижні раніше.

 

Читайте також:

На набережній Тернопільського ставу освятили воду та водили Маланку

Різдво за новим календарем. Чому свято в Україні перенесли на 25 грудня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Орися Довга

    Вітаю усіх людей нашої України з святом Стрітення Господнє.
  • Maria Patrilo

    Amiñ
    Amiñ
  • Ruslan Melenchuk

    Якщо свічки захищають від пожеж і блискавок, тоді для чого ставлять в цурвухах громовідвід...😃
  • Oleksandra Gavryliv

    Амінь .

keyboard_arrow_up