Партнер рубрики Події

У Петрикові створили прихисток для літніх переселенців: в яких умовах живуть люди?

У Петрикові створили прихисток для літніх переселенців: в яких умовах живуть люди?
  • У селі Петриків, що поблизу Тернополя, відкрили прихисток для внутрішньо переміщених осіб. Він призначений для найбільш уразливих людей похилого віку, постраждалих від війни.
  • «20 хвилин» побували на відкритті будинку і глянули на умови, які там створили для мешканців.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

На вулиці Шевченка у Петрикові вже понад два місяці діє прихисток для літніх людей з-поміж числа внутрішньо переміщених осіб. Проєкт реалізував тернопільський осередок благодійного фонду «Карітас». Урочисте відкриття тимчасового житла для переселенців організували 3 жовтня.

На дійство зібрались працівники фонду, представники місцевої влади та самі внутрішньо переміщені особи. Завітав й Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій, який освятив будинок і благословив його мешканців.

Відео дня

Зараз тут проживають вихідці із різних областей України, де тривають бойові дії – Луганщини, Донеччини, Запоріжчини, Сумщини, Харківщини, а найбільше людей приїхали з Херсонщини. Російське вторгнення змусило їх рятуватися та шукати нову домівку.

– Через повномасштабну війну мільйони людей вимушено залишили свої оселі. Через нашу громаду пройшли понад 10 тисяч ВПО. Ми приймали їх в освітніх закладах, приватних помешканнях і місцях компактного проживання, допомагали з продуктами, одягом та іншими речами. Станом на вересень у громаді проживає понад 1000 переселенців. Велику підтримку їм надає «Карітас». А цей облаштований прихисток для людей похилого віку дуже важливий. Тут вони можуть відчути себе як удома, – звернувся до присутніх голова Великоберезовицької селищної ради Андрій Галайко.

Після урочистостей наша журналістка побувала у прихистку та подивилась на умови, в яких поселили літніх людей. Будинок, до речі, має чотири поверхи. Навколо – велика прибудинкова територія для відпочинку, є альтанка та гойдалки, багато клумб з квітами, а поруч розташований ліс.

Прихисток зробили на місці сиротинця

Вісім років будівля, у якій створили прихисток, стояла «без життя», каже директор тернопільського «Карітасу» та отець Роман Загородний. А ідея облаштувати тут тимчасове житло для переселенців похилого віку виникла восени минулого року. Саме тоді й стартували ремонтні роботи, які тривали упродовж дев’яти місяців.

Проєкт вдалося реалізувати завдяки фінансовій підтримці NIN та ADA/ADC за сприяння «Карітас. Австрія» та австрійського уряду. Отець Роман додає, що подібних прихистків в Україні є шість, один із них – у Петрикові. А перших мешканців у будинок почали заселяти з 1 серпня.

– Це приміщення було у занедбаному стані. Колись тут знаходився дитячий сиротинець, але потім його розформували й будівля довгий час пустувала. Ми її відновили, вклали чимало зусиль і коштів. Люди живуть тут понад два місяці. А загалом мешкати дозволено до трьох місяців включно, – говорить керівниця проєкту «Прихисток для найбільш уразливих осіб похилого віку» Олена Деркач.

Прихисток розрахований на проживання одночасно 25-ти осіб. Наразі усі ліжко-місця зайняті. Однак, найближчим часом «Карітас» планує облаштувати ще 5 місць, бо отримали додаткове фінансування. А опісля, у разі надзвичайної ситуації, додає пані Олена, у будинку зможуть розмістити 34 мешканці.

– Ми зробили капітальний ремонт усієї будівлі. Зараз обжитими є три поверхи. Кімнати дво-, три- та чотиримісні. У кожній є окремий санвузол з умивальником, душовою кабіною і туалетом. Крім того, маємо загальну пральню, де люди можуть привести до ладу одяг, і їдальню, – каже Олена Деркач.

Облаштують ще четвертий поверх

Проживання у прихистку для людей похилого віку безкоштовне. Також мешканців забезпечують безоплатним чотириразовим харчуванням. За словами пані Деркач, «Карітас» уклав договір з одним із тернопільських закладів громадського харчування, де щодня готують і привозять сюди їжу.

Отримати тимчасове житло тут можуть внутрішньо переміщені особи похилого віку (60+), які здатні самі себе обслуговувати. Здебільшого люди, які сьогодні мешкають у прихистку, самотні, не мають дітей чи взагалі когось із рідних і не отримують сторонньої допомоги – додає пані Олена. Вони мають змогу одержати безкоштовні психологічну та базову медичну допомогу, якщо є така потреба.

– Ми маємо лікаря, з яким мешканці укладають декларації про медичне обслуговування. Він час від часу навідується у прихисток й оглядає людей. Вони можуть і самі до нього звертатися, якщо виникли проблеми зі здоров’ям, – пояснює керівниця проєкту.

Найближчим часом команда благодійного фонду облаштовуватиме ще четвертий поверх прихистку. Пані Олена каже, що літнім людям туди підійматись буде важко, тож кімнат для проживання там не робитимуть. Приміщення, швидше всього, використовуватимуть як ізолятор для тих, хто захворіє.

– На прибудинковій території ми зробили й відпочинкові зони. Є альтанка, гойдалки для мешканців. Також їм дуже подобається доглядати за квітниками й газоном навколо будинку. Так, наш прихисток тимчасовий, але він наповнений любов’ю і благословенням, – завершує Олена Деркач.

 

Читайте також:

Яскраве дитинство: як у Збаражі допомагають адаптуватись вимушеним переселенцям

Пільги для внутрішньо переміщених дітей у Тернополі: ми зібрали весь перелік

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • "Люди живуть тут понад два місяці. А загалом мешкати дозволено до трьох місяців включно, – говорить керівниця проєкту «Прихисток для найбільш уразливих осіб похилого віку» Олена Деркач. Здебільшого люди, які сьогодні мешкають у прихистку, самотні, не мають дітей чи взагалі когось із рідних і не отримують сторонньої допомоги – додає пані Олена". Вибачте, але у мене виникає питання - а через три місяці що відбувається з цими людьми, вони молодшають, чи в них з'являються заможні батьки разом з люблячими онуками, які забирають їх до свого дому, чи за цей час їм надають постійне житло?????
  • Віктор Почаїв

    Молодці.

keyboard_arrow_up