Пільги для внутрішньо переміщених дітей у Тернополі: ми зібрали весь перелік

Пільги для внутрішньо переміщених дітей у Тернополі: ми зібрали весь перелік
Фото зі сторінки Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні
  • Діти з-поміж числа внутрішньо переміщених осіб потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Для них передбачені пільги, які стосуються освіти, медицини, відпочинку тощо.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися перелік усіх пільг, якими діти-переселенці можуть скористатися на території Тернопільської громади. Які документи потрібні та куди звертатися?
  • Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю редакції газети «RIA плюс» та сайту «20 хвилин» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Через повномасштабне вторгнення росії 75 235 внутрішньо переміщених осіб (дані станом на 19 вересня) оселились на Тернопільщині. Серед них – 21 948 дітей, тобто 30% від загальної кількості. У них за плечима сумний життєвий досвід: пережите під час бойових дій та бомбардувань, розлука з домом, втрата рідних, переїзд, звикання до нового місця та школи тощо. Саме залучення дітей до активного життя громади дасть їм можливість швидше адаптуватися. 

Тому у рамках авторського проєкту «Діти війни» від редакції «20 хвилин» ми підготували перелік усіх пільг для внутрішньо переміщених дітей, які діють на території Тернопільської громади. Їх структурували залежно від напрямку – позашкільні заклади освіти, спортивні і мистецькі школи, університети, охорона здоров’я, відпочинок тощо. Вказуємо також перелік документів, необхідних для реалізації різних пільг і контакти, куди звертатися людям.

Варто додати, що журналістка «20 хвилин» попередньо звернулася до Тернопільської міської ради з інформаційним запитом щодо переліку пільг. 25 вересня ми отримали відповідь. Однак, з деякими установами довелось контактувати індивідуально, зокрема із вищими навчальними закладами.

Відео дня

Безоплатне відвідування гуртків

У підпорядкуванні управління освіти і науки Тернопільської міської ради є 4 заклади позашкільної освіти. Відвідування гуртків у них безкоштовне для усіх дітей. У відповіді на запит нам повідомили, що прийом вихованців на новий навчальний рік заклади здійснили до 15 вересня. Однак, упродовж року зарахування можливе, якщо є вільні місця. Перелік гуртків та правила прийому дітей у закладах різні.

«Школа народних ремесел»

За словами заступниці директора з навчально-виховної роботи Тетяни Жмурко, у їхньому закладі відвідування абсолютно всіх гуртків для дітей безоплатне. У тому числі й для внутрішньо переміщеної малечі. У «Школі народних ремесел» діє більше 30 гуртків. Вони є за такими напрямками: кераміка, дивосвіт, декоративний розпис та малярство, текстильний сувенір, художня обробка шкіри, плетіння з природних матеріалів, гончарство, ткацтво, бісероплетіння, писанкарство і різьблення на деревині. Аби записатись на будь-який з гуртків, батькам слід прийти у заклад та написати відповідну заяву.

– Наші гуртки відвідують понад 400 дітей. Є чимало дітей-переселенців, майже з усіх східних областей України. Точної статистики сказати вам не можу, бо зараз ще проходить донабір вихованців у гуртки. До речі, вся актуальна інформація про заняття розміщена на нашому сайті, – додала Тетяна Жмурко.

Адреса «Школи народних ремесел»: вулиця Новий Світ, 19.

Контакти: (0352) 25-34-93

«Станція юних техніків»

Для всіх дітей у цьому позашкільному закладі навчання безкоштовне, підтверджує заступниця директора з навчально-виховної роботи Олена Митулинська. Мають дуже багато гуртків різної тематики, тому кожен знайде щось до душі. Серед них, наприклад: авіамоделювання, комп’ютерна графіка, автомоделювання, паперопластика і конструювання, технічний дизайн, радіоелектронне конструювання, картинг, основи робототехніки, виготовлення сувенірів, образотворче мистецтво, моделювання іграшок та сувенірів, декоративно-ужиткове мистецтво тощо. За її словами, на сторінці закладу у Facebook регулярно публікують інформацію про всі гуртки. Навчання стартувало 15 вересня.

Є вже групи повністю укомплектовані, у деякі ще можна записатися. Для запису у гуртки батькам потрібно написати заяву у закладі, до якої додати копію свідоцтва про народження і місце прописки.

– Ми набрали 92 групи різного профілю з наповнюваністю від 10 до 15 вихованців. Наразі наш заклад відвідують 25 внутрішньо переміщених дітей. Деякі – вже не перший рік та відразу кілька гуртків. Ми також співпрацюємо з «Товариством Червоного Хреста» і дітям-переселенцям організовуємо свято Миколая з подарунками. Така співпраця повинна бути і цьогоріч, – розповідає Олена Митулинська.

Адреса «Станції юних техніків»: вулиця Київська, 3б.

Контакти: (0352) 26-97-41; +38 068 82 70 869.

Дитяча хорова школа «Зоринка» імені Ізидора Доскоча

Навчання у закладі безоплатне для всіх дітей, каже директорка «Зоринки» Анжела Доскоч. Фах школи – це хоровий спів та вокал. За словами пані Доскоч, набір учнів вже закінчився. Адже офіційно навчання у старших груп розпочалось 1 вересня, а у молодших – 15 вересня. Однак, внутрішньо переміщені діти ще можуть потрапити на навчання до 1 жовтня. Для них зробили невеликий виняток. Упродовж року у «Зоринку» дітей не добирають, бо групи сформовані і мають отримати обсяг знань.

У заклад приймають вихованців віком від 6 до 8 років. Термін навчання – 8 років. Окрім профілюючих хорових дисциплін, учні «Зоринки» освоюють мистецтво вокалу та гри на інструментах (фортепіано, скрипка, сопілка, бандура, віолончель, акордеон, ударні тощо). На сайті є вся актуальна інформація.

– У нас навчаються не надто багато внутрішньо переміщених дітей. Загалом – 10 осіб. Записатись у «Зоринку» не складно. Спочатку дитина має прийти на прослуховування, а потім з батьками узгодять усі моменти щодо навчання і скажуть, які документи треба принести, – пояснює нам Анжела Доскоч.

Адреса хорової школи «Зоринка»: вулиця М. Грушевського, 2-а.

Контакти: (0352) 25-15-90

«Центр творчості дітей та юнацтва»

У закладі навчання для дітей безкоштовне, говорить заступниця директора з навчально-виховної роботи Оксана Лука. У різних мікрорайонах Тернополя працюють чотири філіали «Центру творчості дітей та юнацтва». У кожному з них є своя кількість гуртків і напрямків діяльності. Актуальний перелік можна переглянути на сайті.

Серед напрямків занять, є вокальне, інструментальне (сопілка, скрипка, баян, синтезатор, фортепіано тощо), хореографічне й образотворче мистецтво, художня вишивка, бісероплетіння, рукоділля, науково – технічний і гуманітарний напрямки й багато інших активностей.

– Загалом у нас набрані 48 навчальних груп, які відвідують 2000 дітей. Станом на 15 вересня гуртки відвідують 54 внутрішньо переміщені вихованці. Проте, діти ще можуть до нас записатися упродовж року, адже гуртки працюють постійно. Для цього батьки дитини чи опікуни мають написати заяву. Далі керівник певного гуртка розповість, які ще документи потрібні. Скажімо, на хореографію треба довідку від лікаря, що дитині не заборонено займатися фізичними активностями, – каже Оксана Лука.

Адреса «Центру творчості дітей та юнацтва»: вулиця М. Грушевського, 2-а.

Філії «Центру творчості дітей та юнацтва»:

Контакти: (0352) 25-05-42

Музичні школи

У закладах позашкільної освіти, які підпорядковані управлінню культури і мистецтв Тернопільської міської ради, згідно з рішенням виконкому від 16 серпня 2023 року №963 «Про погодження батьківської плати», діти з числа внутрішньо переміщених осіб, а також діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, звільнені від батьківської плати.

До цих мистецьких закладів належать Тернопільська музична школа №1 імені Василя Барвінського, Тернопільська музична школа №2 імені Михайла Вербицького та Тернопільська художня школа імені Михайла Бойчука. Для підтвердження права на отримання пільги батьки (чи опікуни) дитини повинні лише подати документи, а саме – копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Адреси і контакти:

Також діти-переселенці можуть безкоштовно відвідувати заняття у дитячо-юнацькому пластовому центрі. Це сприяє вихованню дітей та молоді на засадах християнської моралі, виховує свідомих громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства на ідейних засадах Пласту – запевняють у міській раді. Заняття проходять за попереднім записом. Адреса: вулиця Федьковича, 11; телефон: (0352) 25-79-37. Центр працює з понеділка по неділю з 9.00 до 21.00.

Спортивні школи

У дитячо-юнацьких спортивних школах, які підпорядковані управлінню розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради, відповідно до рішення виконкому від 19 серпня 2020 року (зі змінами від 7 вересня 2022 року), безоплатно відвідувати групи з видів спорту можуть такі діти:

У разі, якщо діти-переселенці належать до однієї із вищезазначених категорій, вони мають змогу безкоштовно відвідувати групи з видів спорту у дитячо-юнацьких спортивних школах Тернополя. Однак, інші окремі пільги для дітей зі статусом внутрішньо переміщеної особи, у ДЮСШ міста відсутні.

Адреси і контакти:

Університети

ТНПУ імені Володимира Гнатюка

У цьому вищому навчальному закладі загалом є три пільги для внутрішньо переміщених дітей.

Відповідно до розділу VIII «Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти», переселенці можуть бути переведені на вакантні місця державного замовлення. Для цього у Єдиній державній базі з питань освіти створюють запис у модулі «Особи із спеціальними умовами вступу (навчання) за категорією 117». У систему студент має завантажити документи, які підтверджують його статус ВПО – довідку про взяття на облік, каже відповідальний секретар приймальної комісії Юрій Древніцький.

Також внутрішньо переміщені студенти мають можливість отримувати соціальну стипендію. Термін дії такої пільги – до закінчення дітьми навчання в університеті, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років. Для отримання стипендії потрібно написати заяву у студпрофкомі, пояснює уповноважена особа по виплаті соціальних стипендій Юлія Генсерук. А також принести паспорт (якщо він у вигляді книжечки, то додатково й ідентифікаційний код), студентський квиток і копію довідки про взяття на облік як ВПО. Для отримання стипендії обмежень щодо областей, звідки приїхали студенти, немає. Її розмір становить 1180 гривень на місяць. Документи спершу передають в Управління соцзахисту населення. Після того, як їх розглянули, у ТНПУ формують списки та призначають виплату стипендій.

– Станом на вересень поточного року виплата соціальної стипендії призначена 26 студентам-ВПО старших курсів. Стосовно першого курсу, вони ще подають заяви. Загалом на першому курсі є 18 переселенців, але не всі вони матимуть соціальну стипендію. Є такі, хто претендує на академічну, а вона вища за розміром. Мій контактний номер для довідок: 067 20 82 349, – говорить Юлія Генсерук.

Крім того, за словами пані Юлії, внутрішньо переміщені студенти мають 50% знижку на проживання у гуртожитках. Однак, пільга діє лише за умови, якщо особа не отримує від держави допомогу на проживання. Якщо цих коштів не виплачують, ви можете звернутися у студентський профком ТНПУ, написати заяву та принести копію довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Далі студентові видадуть пільговий талон та можна буде оплачувати лише половину суми за гуртожиток.

ТНМУ імені Івана Горбачевського

За словами прес секретарки університету Яніни Чайківської, вступники зі статусом ВПО вступають до їхнього вишу на загальних підставах. Вони повинні принести паспорт, індивідуальний податковий номер, документ про попередньо здобуту освіту і додаток до нього, сертифікат НМТ, довідку про взяття на облік як переселенця, а чоловіки – також приписне посвідчення або військовий квиток.

Зарахування на бюджетні місця для внутрішньо переміщених студентів відбувається за загальним рейтингом. Проте, якщо такі вступники не отримали рекомендацію на бюджет і були зараховані на контракт, вони можуть перевестись на вакантні місця державного замовлення у межах приймальної комісії. Також із 2022 року діє Постанова Кабміну 1224, відповідно до якої університет переводить на бюджетні місця внутрішньо переміщених осіб, яких зарахували на навчання до 2021 року включно.

Внутрішньо переміщені особи, зараховані на контракт, оплачують освітні послуги згідно з контрактом. Жодних пільг щодо відшкодування вартості навчання для них немає. Натомість студенти-переселенці, які навчаються за кошти державного бюджету і не мають академічної заборгованості та негативних оцінок під час складання сесії, мають право на соціальну стипендію. Для того, аби її отримати, треба написати заяву встановленого зразка, а також принести паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження та довідку, яка підтверджує статус ВПО. Розмір такої стипендії становить 1180 гривень.

– Крім того, залишок коштів основного фонду університету розподіляється серед студентів пільгових категорій у вигляді матеріальної допомоги. Сюди входять також бюджетники-внутрішньо переміщені особи. Студентам зі статусом ВПО контрактної форми навчання матеріальна допомога виплачується за рахунок коштів, якими розпоряджається студентське самоврядування, – додає Яніна Чайківська.

І останнє – вступники зі статусом ВПО, за словами прес секретарки, мають право на першочергове поселення в гуртожитки університету. При цьому вони оплачують половину від встановленої вартості.

Західноукраїнський національний університет

Для вступу у виш потрібно було створити електронний кабінет і завантажити у нього паспортні дані. Тоді документ про освіту та результати НМТ підтягувались автоматично. Також обов’язковою була фотографія відповідного формату. Внутрішньо переміщені особи для того, щоб підтвердити пільгу, мали звернутись до приймальної комісії університету. Там відскановували документи (довідка ВПО і документи, які засвідчують особу і здобутий рівень освіти) та завантажували у Єдину освітню базу. Лише після цього вступник міг подавати заяви на державну форму навчання, де до кожної з них відразу підтягувалась пільга, пояснює відповідальний секретар приймальної комісії Антон Шевчук.

– Вступники-ВПО мали можливість цьогоріч вступати за квотою 2. У нашому університеті це 10% від максимального обсягу студентів на держзамовлення, але не менше, ніж одне місце на всі конкурсні пропозиції. Якщо у студента була підтягнута пільга, він вступав на бюджетне місце за квотою 2. Якщо за нею хотіли вступити кілька осіб, то ми зараховували абітурієнтів з вищим рейтингом.  Щодо тих, які не пройшли на бюджет, університет сформував запит до Міністерства освіти і науки з проханням виділити додаткові місця держзамовлення. Станом на вересень вже було одне засідання конкурсної комісії. Наразі очікуємо наступне. Також варто додати, що якщо студента переводять на бюджет, то він навчається за державним замовленням і не оплачує за навчання, – говорить нам Антон Шевчук.

Щодо соціальної стипендії – якщо внутрішньо переміщений студент навчається на бюджеті, то отримує кошти (розмір стипендії визначений законодавством), які виплачують щомісяця, незалежно від його рейтингу. Якщо ж у студента високий рейтинг, він може претендувати вже на академічну стипендію, але без виплати соціальної. Тобто, отримувати соціальну стипендію у ЗУНУ можуть лише студенти-переселенці, які навчаються на місцях державного замовлення, пояснює нам Антон Шевчук.

Також студенти-ВПО мають пільги на проживання у гуртожитках. Вони можуть оплачувати 50% від загальної суми, але лише якщо не отримують пільг від держави щодо платежів за їхнє проживання.

ТНТУ імені Івана Пулюя

Умови вступу в цей університет були однаковими для всіх абітурієнтів, розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Роман Лещук. Вони визначені офіційним «Порядком прийому для здобуття вищої освіти в 2023 році». Якщо студент підтвердив пільгову категорію, йому присвоювали певну квоту. Серед категорій були як традиційні, наприклад, дитина з інвалідністю, «чорнобилець», сирота тощо), так і нові, які додалися з повномасштабною війною, скажімо, дитина, батько якої загинув під час вторгнення, є учасником бойових дій, внутрішньо переміщені діти, з окупованих територій, з територій, де тривають активні бойові дії тощо. Майбутній абітурієнт міг зареєструвати свою пільгу у будь-якому університеті. Далі він мав право на зарахування поза основним конкурсом.

– Ми зарахували абсолютно всіх, хто виявив бажання у нас навчатися. У тому числі й студентів пільгових категорій. В університет вступили діти з Харкова, Луганська, Донецька, інших тимчасово окупованих територій і тих, де тривають бойові дії. Є студенти з усієї України. Більшість переселенців вступили поза основним конкурсом, а ті, хто отримав високі бали на НМТ – міг і по загальному піти. Як правило, абітурієнти з усіх пільгових категорій отримали державні місця, – зауважує Роман Лещук.

Згідно з постановою Кабміну від 28 жовтня 2022 року, внутрішньо переміщені студенти мають право претендувати на вакантні місця державного замовлення (якщо на той момент вони є – їх обов’язково переводять), додає керівниця відділу у справах молоді і зв’язків з громадськістю Оксана Гарматюк.

Внутрішньо переміщені особи також мають 50% знижки від вартості поселення у гуртожиток, але це за умови, якщо вони не отримують щомісячно допомогу на покриття комунальних послуг та витрат. 

Можливість на оздоровлення і відпочинок

У відповіді на запит від Тернопільської міської ради нам розповіли, що управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей надає послуги з безкоштовного оздоровлення внутрішньо переміщених дітей в оздоровчих закладах Тернопільщини. Для цього батькам треба звернутися у сектор в справах сім’ї за адресою: бульвар Шевченка, 1, перший поверх, каб. 11), написати заяву і надати свідоцтво про народження дитини й довідку про реєстрацію особи як внутрішньо переміщеної. Можливість оздоровлення стосується лише тих дітей-ВПО, які зареєстровані у Тернопільській міській громаді.

Також  можливість відпочити мають діти-переселенці, які навчаються у закладах загальної середньої освіти Тернопільської міської ради. Його забезпечує управління освіти і науки відповідно до заходів «Програми розвитку освіти на 2020-2023 роки», затвердженої рішенням сесії від 6 грудня 2019 року. Для цього перед початком оздоровчої кампанії слід звернутись у заклад освіти, в якому навчається дитина, надати свідоцтво про народження і довідку реєстрації особи як внутрішньо переміщеної.

Безкоштовне харчування у школах і садочках

Відповідно до рішення виконкому Тернопільської міської ради від 21 грудня 2022 року, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, а також дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, забезпечують безкоштовним харчуванням у закладах освіти.

Щодо шкіл, батькам необхідно звернутись в освітній заклад, де навчається дитина, надати свідоцтво про народження дитини та довідку про реєстрацію особи як внутрішньо переміщеної (або інший документ, що підтверджує її статус). За словами головної спеціалістки з питань загальної середньої освіти Олени П’ятночки, діти повинні бути зареєстрованими саме у в Тернопільській міській громаді.

Діти-переселенці також можуть розраховувати на безоплатне харчування у дошкільних закладах Тернополя. Якщо говорити про документи, то мати або батько має написати заяву щодо звільнення від плати за харчування, а також надати довідку про реєстрацію статусу ВПО, уточнила керівниця відділу розрахунків централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів Тетяна Гасай.

Сфера охорони здоров’я

В умовах воєнного стану доступ українців до первинної медичної допомоги спростили: внутрішньо переміщені особи можуть за бажанням звернутися до будь-якої лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування – повідомляють у Тернопільській міській раді. Мати декларацію для цього не обов’язково. Під час війни лікарі первинної медичної допомоги ведуть облік переміщених пацієнтів за визначеною формою. У ній зазначають прізвище, ім'я та по батькові людини, дату народження, ліки, які приймає особа і їхнє дозування, дані про сімейного лікаря, з яким укладена декларація (якщо є). У лікаря первинної ланки переселенці можуть розраховувати на безоплатні:

Задля покращення комунікації між пацієнтом і лікарем та зважаючи на розміщення структурних підрозділів комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» у різних частинах міста, працює єдина інформаційно – довідкова служба (call-центр). Телефон – +38 (067) 444-86-88.

Зателефонувавши у довідкову службу, пацієнт може швидко та якісно отримати інформацію про графіки роботи та контактні телефони лікарів; адреси та час роботи амбулаторій; перелік документів, необхідних для укладення декларацій або отримання довідок, особливості проходження профілактичних оглядів; графік прийому аналізів у кожній амбулаторії; наявність тієї чи іншої вакцини та номери кабінетів, де проводять щеплення; перелік аптечних закладів, які беруть участь у програмі «Доступні ліки»; записатися на прийом до сімейного лікаря та отримати іншу довідкову інформацію.

Крім того, з інформацією про обсяг медичних послуг та переліком лабораторних діагностичних досліджень, які проводять в КНП «ЦПМСД» можна ознайомитись на офіційному сайті. 

 

Читайте також: 

«Мамо, тут Україною пахне!», – 13 річна Даша з Волновахи, яка переїхала у Тернопіль

«Мій тато переможе лаву і повернеться»: 7-річний Азіз із Маріуполя про батька з полону

Ліпить динозаврів та мріє обійняти маму: як Дмитрик із бабусею рятувалися від війни

Президенте, врятуйте тата з полону! 10-річний Марк з Маріуполя просить допомоги у Володимира Зеленського

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up