Партнер рубрики Події

Суд вирішив, чи зможуть батьки (не)тернопільських дітей повернути гроші, які сплатили садочкам

Суд вирішив, чи зможуть батьки (не)тернопільських дітей повернути гроші, які сплатили садочкам
  • Майже два роки у Тернополі триває "революція мам". У міському управлінні освіти кажуть, що батьки мають платити за відвідування садочків дітьми у випадку, якщо ті не мають тернопільської реєстрації.
  • Мами із такими вимогами не погоджуються. Крапку в цьому питанні має поставити суд.

"Революція мам" розпочалась у Тернополі ще в грудні 2017 року. Скандальне рішення сесії міськради, за яким батьки "нетернопільських" дітей мали б платити за перебування у садку 1215 грн. оприлюднили 24 лютого 2017.  Майже два роки батьки доводили владі, що іногородні діти не мають платити за освітні послуги у дитсадках. Це - дискримінація малюків, до того ж, порушення всіх норм закону. 

Свої права батьки досі відстоюють у судах. Наразі справу розглядають у Тернопільському міськрайонному суді. Процес тягнеться ще з серпня. Вирішальне судове засідання відбулось 11 грудня.

Позивачем у справі виступила мама одного із дошкільнят Олександра Тригук. Її інтереси представляв адвокат Ростислав Небельський. Нагадаємо, він відстоює права батьків ще від початку "Революції мам". На стороні відповідача - представник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Андрій Вівчар та представник третьої особи Тернопільської міської ради Олена Олійник.

Відео дня

"Самі не хотіли повернути"

Спочатку представники управління освіти доводили суду, що батьки добровільно платили гроші і розповідали, що дехто із батьків уклав договір, але гроші не сплачував.

Пізніше вони стверджували, що позивач могла повернути свої кошти і перешкод для цього не було, але сама вона цього зробити не хотіла. 

- Ми вважаємо, що договір є законним, тому не можемо обговорювати спробу повернення грошей, -  сказала представник  Тернопільської міської ради Олена Олійник. - Батьки могли написати заяву на ім'я управління освіти, міської ради або садочка, щоб відступити від умов договору. Тим більше, у дітей, чиї батьки не виконували умови договорів, жодних проблем у садочках не було. Позивачем не використано всі засоби досудового врегулювання суперечки. Адже жодних звернень не поступало.

Суд визначив повернути кошти мамі

Читайте також: ""Благодійна допомога садкам": чиновники - про оплату 1215 грн для іногородніх дітей. Що робити батькам?"

Після вирішального засідання суд вирішив задовольнити позов про стягнення коштів з міської ради. 

- Стягнути з рахунку централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів комунальної власності управління освіти і науки на користь громадянки Тригук кошти у розмірі 2 923 гривні 34 копійки, - зазначив суддя.

Проте вирок може бути оскаржений. Як вважає адвокат Ростислав Небельський, управління освіти апеляцію подаватиме.

Після судового засідання юрист управління освіти та науки Тернопільської міської ради рішення коментувати відмовився. 

Не може коментувати судове рішення і начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

-Я поки не ознайомлена з рішенням, тому коментувати не можу. Буде в нас документ, ми з ним ознайомимось, тоді зможемо розповісти більше, -  сказала вона.

У соцмережі Facebook Ростислав Небельський написав про те, що здобув перемогу у першій інстанції суду, але попереду апеляція.
- Нам дуже пощастило, що нашу справу розглядав один із найкращих суддів Віктор Братасюк
А ось цікавий документ, - написав пан Небельський. 

Світлина від Ростислава Небельського.

Якщо ви хочете повернути кошти, які оплатили за освітні послуги у садочку, вам варто звернутись із заявою до керівника закладу, управління освіти і науки або міської ради, адже рішення поширюється на усіх батьків, які укладали договори на таких же умовах. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Хтось

    Хочу в бідну Швейцарію з її дорогими садочками.
  • Ната Ли

    Добре,що в нас наша ненька Україна, а не якась Швейцарія,де за садочок потрібно платити 1500$ у місяць. І це за перебування у садочку з 11 до 16 години.Без денного сну.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up