Партнер рубрики Події

Згадуємо 2018: революція мам тривала понад рік і завершилась перемогою у суді

Згадуємо 2018: революція мам тривала понад рік і завершилась перемогою у суді
  • "Революція мам" розпочалась у Тернополі ще в грудні 2017 року. Майже весь рік тернополянки доводили владі, що іногородні діти не мають платити за освітні послуги у дитсадках. 
  • Суди тягнулись кілька місяців та завершились скасуванням наказу управління освіти і науки Тернопільської міської ради. 

Скандальне рішення сесії міськради від 24 лютого 2017, за яким батьки "нетернопільських" дітей мали б платити за перебування у садку 1215 грн., згуртувало мам. Батьки об'єднувались і з дітьми на руках оббивали пороги держустанов. Дію рішення відтермінували до квітня 2018 року. 

Вже у березні батькам "іногородніх" чи не щодня казали платити. Тернополянки вийшли на вулицю з плакатами.  Офіційний лист з управління освіти міськради про оплату 1215 гривень  отримали всі керівники ДНЗ 23 квітня. Мами здаватись не збирались.

Найгостріше питання обговорювали на початку червня, коли П`ятирічного Рената не пустили у дитсадок, бо немає прописки. Мати хлопчика викликала поліцейських та журналістів. Дитину до групи прийняли лише із супроводом камер.

Відео дня

Саме Анна Хасан  та її адвокат Ростислав Небельський впродовж трьох місяців відстоювала інтереси дітей, що не мають тернопільської реєстрації у суді. 

Поки батьки об'єднувались та готували судовий позов, у серпні трирічного Андрійка не хотіли приймати  в черговий садок  через неоплату коштів "за послуги". 

Суди кілька разів переносили. Управління освіти і науки ТМР причину неявки не вказувало  Мами з дітьми на руках відвідували кожне засідання. 

Вирішальне судове засідання у справі про скасування наказу Управління освіти і науки Тернопільської міської ради №261 про встановлення плати за відвідування дитсадків дітьми без тернопільської реєстрації відбулось 7 листопада у Тернопільському окружному суді. Завдяки адвокату Ростиславу Небельському дія наказу призупинена до отримання кінцевого рішення у справі. 

Проте журналістів  у міській раді навіть після вироку суду переконували, що платити 1215 грн за садочки "нетернопільським" все ж доведеться. 

Наприкінці року ми зв'язались із Анною Хасан. Вона повідомила, що наразі хлопчик безперешкодно відвідує дитсадок, про оплату у розмірі 1215 грн. ніхто не згадує. В інших садках у рахунках за листопад фігурує злощасна сума, скаржаться батьки.

Утім, розслаблятися зарано. Тернопільська міськрада подала апеляцію, то ж боротьба перейде у 2019-й рік. 

Адвокат обіцяє домогтися повернення уже заплачених батьками коштів.

- Коли апеляційний суд залишить рішення про скасування наказу в силі з цього моменту всі плати, які були здійсненні за наказом, будуть визнані такими, що здійсненні незаконно  і тому Управління повинно буде повернути усі кошти, - каже Ростислав Небельський. 

Якщо управління відмовиться повертати кошти добровільно - батьки подаватимуть колективний позов до суду, в який можуть включити також виплати за моральну шкоду батькам за те, що гроші могли бути використані безпосередньо для дитини.
 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexander Schlamp

    Супер, молодці! Дивне і нелогічне рішення ТМР.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up