Партнер рубрики Події

Тернополяни борються за дитину

Тернополяни борються за дитину
Недитячі пристрасті розгорнулись навколо дворічної дитини у Тернополі. Мати та біологічний батько, борючись за дворічного сина, підняли на вуха міліцію, службу у справах дітей, прокуратуру. Закон начебто на боці матері. А соціальні служби і не тільки – батька.

 

- Допоможіть мені! Чоловік, який не має на те жодного права, забрав мого сина Мирося, - звернулась, плачучи, тернополянка Лілія Я. – Цей чоловік незаконно утримує мого сина в себе вдома. Я зверталась і в міліцію. Але навіть вони не можуть повернути мені дитину. Абсурд!

За допомогою жінка зверталась і в службу у справах неповнолітніх та дітей, і в правоохоронні органи. Ті взялись за справу. Але вона, за словами жінки, упродовж восьми днів не зрушувалась з місця.

- Я — матір-одиначка, - пояснює тернополянка. – Живу в гуртожитку з двома дітками – 15-річним Іваном та дворічним Мирославом. Мені нема кому допомогти. Щоб заробити гроші, поїхала у серпні на заробітки у Варшаву. Із сусідкою домовилась, що вона доглядатиме за дітьми.
За це, за словами жінки, вона мала сусідці платити гроші, передавати продукти. Та коли жінка виїхала за кордон, соціальні служби забрали її дітей.

- Через два тижні дзвоню до сусідки, щоб та забрала передачу, - розповідає жінка. – А вона каже – я в селі, а дітей забрала міліція.
Тож вихід був, переконана жінка, один – заробити грошей, аби було з чим повертатись в Україну. Щоб забрати дітей, вона ще у Польщі зверталась до телевізійників.

Намагались спровокувати
У Тернопіль жінка повернулась у лютому та відразу продовжила спроби повернути дітей. Спершу молодшого, який з невідомих для неї причин потрапив до чужого чоловіка. А далі планувала забрати старшого із інтернату.

- З їхнім біологічним батьком ми одружені не були, - каже Лілія. – І ніде нема жодного документу про те, що він взагалі має якийсь стосунок до нас. Я у перший же день після повернення у Тернопіль прийшла до нього додому за дитиною. Не віддали. Ще й двічі провокували мене, аби потім мати можливість сказати, що я — психічно хвора. Били сина по обличчю. Я з нічим поверталась додому. На першому поверсі чула, як дитина кричить «мамуся».

За сприянням звернулась вона й у службу у справах неповнолітніх та дітей у міськраду. Там, вислухавши, порадили брати дільничного та їхати забирати дитину. Далі жінка подалась за допомогою у міський відділ міліції.

Як просувається справа, «RIA плюс» відстежувала упродовж кількох днів. Через кілька днів жінка уже повідомила, що їй нарешті (15 лютого - прим. ред.) допомогли.

- Прокуратура у ході 15 хвилин вирішила моє питання, - повідомила жінка. – І до години часу я нарешті побачила дитину.

«Не все так було, як розказує жінка»
Чому дитину відібрали та віддали офіційно чужому чоловіку, ми поцікавились в службі у справах неповнолітніх та дітей. Коментувати телефоном там відмовились, а про зустріч домовитись так і не вдалось. Однак відповіли «Не все так було, як жінка розказує. Вона залишила двох дітей і поїхала».

Не так описує ситуацію із утриманням сина й біологічний батько – Мирослав К. За його словами, жінка уже декілька разів залишала дітей напризволяще, тікаючи за кордон.

- 28 серпня мені зателефонував старший син Іван, і сказав, що мама знову втекла за кордон, - згадує той день чоловік. – А Мирося залишила на сусідку. І це уже не перший раз, коли вона залишає дітей на чужих і малознайомих людей. Тому я й забрав сина.

Домовленостей із сусідкою, за його словами, не було. Та виносити подробиці із свого життя чоловік не хоче. Втім додав, що у свій час він навіть хотів одружитись із Лілею, та вона відмовилась. Не захотіла вона й записати його батьком (натомість жінка стверджує, що він навіть не просив про це – прим. ред.), але дбав про неї та сина. Тож після чергової втечі навіть звернувся до суду, щоб добитись батьківства.

15 лютого, маючи на руках ухвалу суду, чоловік збирався їхати у Центр генетики, аби підтвердити своє батьківство.

- Коли вона прийшла до мене після повернення з-за кордону, я запропонував їй мирно піти у РАЦС та записати мене батьком, - каже він. – Вона нібито спершу погодилась, а потім відмовила.

Провокації, про які розповідала жінка, пан Мирослав заперечує. Загалом, у цій історії – ще багато суперечностей. Добиватись кожен своєї правди будуть і далі - хто у суді, хто – через звернення у правоохоронні органи.

«Хотіла отримувати допомогу»
До слова, зникнення жінки з Тернополя на півроку, як стало відомо з власних джерел, було не першим. Як нам розповіли, коли молодшому синові було близько року, вона поїхала за кордон. Догляд за дитиною впав повністю на плечі чоловіка. Той навіть з роботи звільнився, щоб ростити сина.

Переконані в тому, що і останнього разу тернополянка залишала дітей без нагляду, й правоохоронці.

- Під час розгляду звернення правоохоронці встановили, що тернополянка залишила дворічного сина без нагляду на тривалий час, - кажуть в Центрі громадських зв’язків обласної міліції. - Утримував хлопчика відповідаючий за виховання біологічний батько. Про це він повідомив органи державної влади. За його словами, співмешканка навмисне не внесла його у свідоцтво про народження сина, сподіваючись отримати допомогу від держави як матір-одиначка. Чоловік зрозумів свою помилку і у судовому порядку оформляє батьківство.

Тим часом прокуратура міста здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом самовільного відібрання жителем Тернополя у співмешканки малолітнього сина.

- Встановлено, що у вересні 2012 року працівники міліції виявили двох неповнолітніх дітей без нагляду батьків, кажуть у прес-службі обласної прокуратури. - Служба у справах дітей облради передала до притулку старшого хлопчика, а молодшого забрав чоловік, який назвався його батьком. Проте, як виявилося, 2-річна дитина проживала з чоловіком, який юридично є їй чужою людиною. За втручання прокуратури міста Тернополя дитину передали матері.

Світлана ГРИВАС,
0-96-709-74-60





 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Anonymous

    Шановні сам перебуваю в такій ситуації: 1. Виховувати і забеспечувати дитину як мати 2. Облаштовувати своє життя за кордоном заробляти гроші Ці два варіанта не сумісні... так що шановні батьки робіть вибір Наголошую батько повинен забеспечувати тільки дитину - еліменти, одяг, іграшки, харчування, а не особистий добробут матері це її власні проблеми! Шановні жінки якщо ви після розлучення взяли на себе обовязок виховувати дитину - виконуйте його, це цілком можливо не перетинаючи кордон) Ну а якщо ви в пошуках пригод чи грошей в інших країнах дайте можливість батькові бути батьком і виховувати маля:) І повірте якщо батько прагне виховувати свого сина чи дочку коли ви за кордоном це не є його негативною рисою:)
  • Anonymous

    Ото вже історія... хоч би все добре закінчилось. Найважливіше щоб діти залишились разом, і, маю надію, хоча би з батьком.
  • Anonymous

    Це не правельно,як вона може ростити цю дитину якщо вона її залишила не перший раз,невже ніхто не розуміє що це повторювалось не вперше і звичайно повториться ще.Якщо біологічний батько не проти ростити цю дитину,невже ніхто не може залишити цього хлопчика з батьком. А таку маму за рішотку посадити,коли робила цих дітей вона не думала як ростити їх буде. Що ці діти при ній побачуть доброго? Буде лишень зрушена психіка дитини.
  • Anonymous

    Прочитавши всі відгуки можу сказати одне . Цю маму треба притягнути до судової відповідальності . Нехай поверне всі кошти які держава витратила на неї.А потім думати що з нею робити. Я особисто цю "мамуру" розіпнула б. .Двоє дітей народити не знаючи від кого і ще ЇЇ жаліти? Є про кого писати статі? А ви пані Світлано , розібралися в цій ситуації.??? На мою думку що ні.

    Anonymous reply Anonymous

    Думаю, що так. Якщо ви дочитали до кінця, то мали б побачити. Є дві частини - у першій звернення від жінки, у другій - пояснення від людей та від служб, які пояснюють, що жінка обманює. Закон реально на стороні матері, а от все решта - ні. Писати якихось власних суджень щодо жінки не маю права і не буду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up