Тернополяни тепер отримуватимуть дві платіжки на газ: чи зросте ціна

Тернополяни тепер отримуватимуть дві платіжки на газ: чи зросте ціна
  • З січня 2020 року споживачі газу отримуватимуть дві платіжки замість одної. Такі зміни стосуються усіх українців.
  • Як тепер платити тернополянам за газ, з’ясовував журналіст «20 хвилин».

До деяких постанов Національної комісії регулювання електроенергетики України 7 жовтня 2019 року були внесені зміни. Відповідно до них, оплату за природний газ розділили на оплату за газ, як товар, та оплату за послугу із його транспортування (розподілу).

Це означає, що тернополянам будуть приходити тепер дві платіжки. Можна провести аналогію з поштовим відправленням – ви сплачуєте окремо за товар продавцю і окремо перевізнику, який доставив вам посилку. Як запевняють у ПрАТ «Тернопільгаз», це не вплине на вартість послуг. Раніше люди отримували загальну суму, у яку входила вартість газу та вартість його постачання. Тепер цю суму розділили на дві платіжки.

В області всі споживачі газу тепер отримають по дві платіжки.

Відео дня

- Ми видрукували кожному абоненту платіжки. і вони їх отримали, – пояснюють у ПрАТ «Тернопільгаз». – Крім того, люди отримали інформаційні листи, де є пояснення, як здійснюється розрахунок.

Щоб порахувати, скільки потрібно буде сплачувати щомісяця за розподіл газу, потрібно додати обсяг споживання газу впродовж «газового року». Це проміжок часу з 01 жовтня до 30 вересня. Кількість кубометрів газу, використаний за цей період, потрібно розділити на 12 (кількість місяців) і помножити на вартість транспортування. До 30 червня 2020 року тариф на транспортування газу - це 0,89 грн за 1 кубічний метр. З 1 липня 2020 року – 1,13 грн за 1 кубічний метр. Це вартість вказана без урахування ПДВ. Сукупна ціна (тариф на транспортування плюс споживання) кубічного метра газу коштує 6,91 гривень.

За несвоєчасну сплату в майбутньому будуть нараховувати пеню. Наразі її не стягуватимуть.

Хоча вартість за газ та транспортування не виросла, фактично доведеться платити більше, якщо ви сплачуватимете за транспортування щомісяця, оскільки за проведення операції варто сплатити комісію. Однак якщо заплатити за транспортування газу на кілька місяців вперед – на комісії можна заощадити, кажуть у службі. Можна сплачувати за транспортування від одного місяця до одного року.   

А як вам зміни з платіжками? Чи вважаєте це доцільним? Пишіть у коментарях!

Опитування

Чи доречно розділяти платіжку на дві частини?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Міша Гуменний

    Чому ми повинні платити за газ спожитий у минулому році? якщо вже хочуть так ділити то хай рахують за спожиті куби по факту, а не за уявні минулого року!!!
  • Галина Захаріа

    Ну вони розіб'ють на дві платіжки але ціна не має підвищуватися ,тоді правильно
  • 123

    Що робити коли в дома газу нема і не було, а плату за газ нараховують
  • Ігор Буда

    газ взагалі рахунків не виставляє. навіть електронних.
    отже, можна не платити-згідно закону.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up