Партнер рубрики Події

Тернополяни зареєстрували петицію, щоб зберегти архітектурний комплекс Катедри

Тернополяни зареєстрували петицію, щоб зберегти архітектурний комплекс Катедри

Петицію "Збереження пам‘ятки архітектури національного значення колишнього монастиря Домініканського костелу у м. Тернопіль" 11 липня зареєструвала Віта Хмиз.

Про це йдеться на сайті електронних петицій Кабінету міністрів України.

Звернення адресовано Міністерству культури та інформаційної політики України,

ЗАКЛИК ЗУПИНИТИ НЕЗАКОННУ РЕКОНСТРУКЦІЮ ТА ЗБЕРЕГТИ ПАМ’ЯТКУ ТА СТАТУС НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ.

Відео дня

Згідно з паспортом об’єкта, проводиться «Реставрація та пристосування приміщень колишнього монастиря домініканців 1749 р., пам’ятки архітектури національного значення (ОХ.№637/2) під релігійно-освітній центр з громадськими приміщеннями загального користування на вул. Гетьмана Сагайдачного, 14 в м. Тернопіль». На об’єкті уже працює уся будівельна техніка і здійснюються незаконні будівельні роботи.

У репрезентативному зображені майбутньої реставрації (див. паспорт об’єкту) зображено заплановану надбудову у два поверхи, що не підпадає під визначення «реставрації» і «пристосування», та є «реконструкцією», що заборонено Законом України «Про охорону культурної спадщини».

Зокрема, згідно з вищезгаданим законом, реставрацією є сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об'єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності. Про жодні будівельні роботи з надбудови додаткових поверхів не йдеться. Разом з тим, згідно з державними будівельними нормами, реконструкцією є перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об'єкту будівництва, яка передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та проживання, якості послуг.

Відповідно, надбудова додаткових поверхів на колишньому монастирі домініканців 1749 року – це РЕКОНСТРУКЦІЯ, а не РЕСТАВРАЦІЯ, як стверджують архітектори проекту.

Оголошено, що нове приміщення призначатиметься для підрозділів архиєпархії, та приміщень, які можуть винаймати і використовувати, що є неможливим використанням пам’ятки архітектури національного значення. Це є порушенням закону, руйнуванням цінного об’єкта та втручанням в архітектуру ЗАДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ КОМЕРЦІЙНИХ ТА ПРИВАТНИХ ІНТЕРЕСІВ У ВИГЛЯДІ НАДАННЯ МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТОВУВАТИ ПАМ’ЯТКУ ПРИВАТНИМ КОМПАНІЯМ.

Закликаю розглянути цю петицію, й забезпечити реалізацію наступних кроків:

1. Зупинка будь-яких будівельних робіт та обов’язкове вивезення будівельної техніки з території Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

2. Проведення неупереджених та незалежних громадських обговорень щодо незаконної реконструкції архітектурної пам’ятки національного значення, аби не допустити подібних випадків у найближчому майбутньому.

Ми повинні ставитися до нашої архітектури більш відповідально, та не чекати її повного знищення задля досягнення приватних інтересів.

Просимо небайдужих громадян підтримати та врятувати Келії Монастиря домініканів – об’єкт архітектури національного значення!

Закликають підписати петицію

Небайдужі тернополяни уже поширюють цю інформацію у своїх соцмережах і закликають підписати петицію.

— Зберегти цей архітектурний комплекс, чий би він не був, так само важливо, як будь-яку іншу визначну будівлю, яка є знаковою для інших наших міст, — написала Дарця Веретюк. — Приклад із Золотими Воротами дуже доречний. Я прошу вас підписати петицію та поширити на неї посилання у своїх дописах та сторісах. Ми маємо припинити руйнувати свою історію. Але визнати її, переосмислити, і лише тоді, відкрито, прозоро, поетапно та із дотриманням законів здійснювати реставрацію найвизначнішої споруди міста.

Реставрація однозначно потрібна, моя думка щодо цього стала. Але потрібна вивірена і вміла реставрація по проекту, який пройде всі відповідні процедури, одними із переліку яких є обов'язковий незалежний конкурс архітектурних проектів та археологічна розвідка до початку будь-яких подальших робіт.

Слідкуйте за ситуацією, поширюйте інформацію про неї, будьте пильні та активні. Лише так ми можемо вплинути на ситуацію. Я сподіваюся, що можемо.

Підписати петицію можна тут: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/5156

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що у Тернополі розгорілася хвиля обурення через реставрацію колишнього монастиря домініканців, який примикає до Архикатедрального собору. Будівля є однією з 5 пам’яток архітектури національного значення у Тернополі.

 

Читайте також:

Реставрація чи знищення пам’ятки? Що насправді відбувається на території Катедри

Обговорень щодо реставрації на території Катедри не проводили. Чому роблять усе тишком-нишком?

Третій поверх зайвий для Катедри: тернополяни, які виступають проти добудови монастиря, готові йти до суду

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Володимир Лютак

    Підписав
  • Teren Teren

    Ремонт потрібен? Так, і то вже дуже. Вигляд той та будівля, що сьогодні, коли отримала? Та в повоєнні роки, після того, як "доблєстная" красная армія від Тернополя каменю на камені не залишила. Ну, як сьогодні, скажімо, в Бахмуті чи Маріуполі, так як вона вміє. Зробили тоді, як змогли! Тобто, в кінці сорокових ніхто ні на яку "історичну спадщину" уваги не звертав, ніяких тобі ні архітектурних норм чи законів. Аби, курва, ви придурки, було. От і до сьогодні то все так стоїть, але вже й завалюється. То тепер що, нехай завалиться?

    Розробили проєкт, затвердили, погодили. За свої кошти, до речі, не бюджетні! Головна вимога закону в тому випадку, ЩОБ НЕ ПОРУШУВАВСЯ АРХІТЕКТУРНИЙ СТИЛЬ! Які, придурки, тут проблеми? Що вам не подобається? Але ж ні!  Справа, насправді в тому, що весь той срач з подачі московських кураторів! Так саме так! Бо головні дієві особи тут, дивним чином, зв`язані з маасковскімі батюшкамі. Навіть о ця "журналістка" Іноземцєва. Ну а придурків, яких легко активізувати в нас, на жаль, вистачає. От і почалось дійство!

    Зібралась купка ідіотів, заангажований московськими попами і підняла срач. От і спостерігаємо спектакль, вся суть якого, щоб  щоб накидати гімна на вентилятор, щоб був шум, скандал, купа бруду, образ. Все в звичному кацапському стилі, але під прикриттям "захисту" історичної спадщини. Тобто, не чіпайте, не робіть нічого, нехай буде все як є, а там і той дах завалиться, стіни облущаться до кінця... красота!
  • Бодя Олегович

    Що хочуть і там вже зробити готель з їдальнею?
  • Ян Балога

    До чого вже докотились , вже за церкви взялись , то щось страшне орки в середині країни , і нікому до цього бардаку немає діла. Позор і ганьба такій владі

keyboard_arrow_up