Тернополянин про пандемію в Португалії: готельний і ресторанний бізнес потихеньку «помирає»

Тернополянин про пандемію в Португалії: готельний і ресторанний бізнес потихеньку «помирає»
  • Перші два тижні березневого карантину ніхто не знав, що робити – вулиці ніби вимерли, а в супермаркетах все змітали з полиць. До ранку все наповнювали, і люди заспокоїлись.
  • Уряд Португалії від 9 листопада запровадив нічну комендантську годину у 121 муніципалітеті, щоб стримати поширення коронавірусу, оскільки кількість випадків досягла рекордного рівня.
  • Зараз обов’язкове носіння масок – на вулиці та громадських місцях. Вийшов з дому – обтягнув маску, чого не було навіть в березні.

В громадському транспорті у великих містах їздять без обмежень, проте обов’язково в масці. Водій квиток в руки не бере – лише дивиться на паперовий або електронний, в телефоні.

Туристів майже немає, хоча раніше тут їх було дуже багато круглий рік.

Ми розпочали проєкт, в якому розповідатимемо про життя за умов пандемії та карантину в різних країнах Європи і світу - як це бачать тернополяни, які проживають в тих країнах. Сьогодні - про життя в Португалії.

Відео дня

Тернополянин  Ігор Фреїв приїхав в друге за величиною місто Португалії – Порто. Невдовзі переїхав в невеличке містечко на Півдні країни Болікеме, де проживає і зараз. Все ніби вимерло, а люди не розуміли, що відбувається

Болікеме – курортне містечко з 6 тисяч населення.  Два банка, два супермаркети і море кафешок, ресторанів та того, що приваблює туристів. Тут, як і в інших курортних селищах, їх завжди було дуже багато. В основному – англійці, трохи менше французів. Чимало з них навіть купували собі житло на Півдні Португалії. Зараз туристів дуже мало, каже Ігор.

Читайте також Тернополянка про пандемію в Іспанії: навіщо на пляжах малюють квадрати та як там діє карантин
Уряд Португалії від 9 листопада запровадив нічну комендантську годину у 121 муніципалітеті, щоб стримати поширення коронавірусу, оскільки кількість випадків досягла рекордного рівня.

  • На початку пандемії, у березні, у нас запровадили карантин спочатку на два місяці – ніхто не знав, що робити, - пригадує Ігор Фреїв. - Все ніби вимерло, пустка. Люди сиділи по домах, налякані. І не розуміли, що відбувається.

Хто хотів - той працював, чіткої заборони виходити з дому не було. Але через паніку і брак чітких роз’яснень людей на вулицях майже не було. Проте у крамницях все змітали з полиць.

  • Їдеш з роботи, заїжджаєш у супермаркет – а полиці пусті, - пригадує пан Ігор. – Відділи, де були м’ясо, вода, фрукти – змітали все. Так тривало кілька днів. Я думаю, що це відбувалось не стільки через паніку, що товару не буде, а для того, щоб кілька днів не виходити з дому і мати запас. З супермаркетів виїжджали з візками, до стелі заповненими. Але люди побачили, до ранку полиці знову заповнювали товаром і його було достатньо – та заспокоїлись.

Навіть продавці були без масок і рукавиць

Якщо люди виходили на вулиці – чіткої вказівки ходити в масці не було. Тому частина одягала її, а частина – ні. Хоча часто оголошували, що маскою потрібно користуватись. Але ще донедавна навіть продавці у супермаркетах рідко одягали маску, не носили й рукавиць. Все змінилось місяців два тому.

Читайте також Тернополянка про пандемію в Англії: роботодавці не питали, чи маєш компенсацію від держави, а давали гроші
- Ближче до літа все знову відкрилось і запрацювало, але туристів майже не було, - пригадує Ігор Фреїв. – Пандемія дуже сильно вдарила по туристичному бізнесу який у цій країні є, фактично, основним. Тоді Англія внесла Португалію в червону зону, і хто звідси приїжджав, повинен був відсидіти 2 тижні на карантині. Тому англійці й перестали сюди їздити.

Гарний клімат, для європейців все відносно дешево, тому курорти Португалії завжди мати попит, каже тернополянин.

  • Влітку 2020-го було дуже мало туристів, багато готелів різної «зірковості» простоювали напівпорожніми, - поділився Ігор Фреїв. – Так само ресторани - деякі після першої хвилі навіть не відкрились. Чимало людей втрачали роботу і ставали на біржу. Їм оплачували 400 євро, якщо зарплата, скажімо, була у 700 євро. Сутужно, але вижити можна, якщо економити на всьому.

Найгірше довелось тим, хто винаймав житло. Адже за оренду потрібно було сплатити 300-500 євро. І, якщо роботу втратили і батько, і мати, вижити було важко.

Якогось літнього місяця туристів побільшало. На пляжах, звісно, люди були без масок, в кафе можна було сидіти тільки на літніх терасах. Згодом дозволили і в приміщенні.

  • Приблизно місяць тому я їздив до Порто – там столики розставлені так, аби дотриматись дистанцій, але за самими столиками за кількістю відвідувачів обмежень не було, - каже пан Ігор. – На вокзалі, де завжди було людно, майже пусто. Туристи є. Всі в основному в масках. А от туристичний трамвай заповнений вщент.

Карантин вихідного дня по-португальськи

Доки триває комендантська година, в інші міста навряд чи потрапиш. Та й часто в інший район містечка їздити не можна. Щойно сказали про ріст захворюваності – в людей знову паніка.

  • Тут, як і в Україні, пробували запровадити карантин вихідного дня – в п’ятницю від 13.00 на вулиці виходити не можна, - поділився Ігор Фреїв. – На вулиці і в громадських місцях обов’язкове носіння масок, чого не було навіть в березні.

На кожному кроці санітайзери. На початку пандемії у деяких крамницях на вході стояв працівник, який спостерігав за тим, чи покупець, який заходить, обробив руки антисептиком.

Перукарні поки працюють, дискотеки – ні. Ресторани ще донедавна були відкритими. Проте, поняття «повечеряти» у Португалії трохи відрізняється від нашого. Там прийшов, замовив, повечеряв, поспілкувався – і додому. Без танців, музики і програми.

Школи зараз працюють. Учні були на канікулах до 15 вересня, зараз навчаються.

  • Напевне, у великих містах студенти не навчаються, адже в Порто бачив двері університету, забиті фанерою з одного боку, - пригадує Ігор. – у більших містах туристів трохи є. Всі дотримуються дистанції, а 98% людей ходить в масках. Влітку був у Лісабоні – у масці бачив дуже мало людей.

Хто оплачує лікування COVID?

Як в Португалії лікують COVID і хто все оплачує – тернополянин цікавився у знайомих португальців. Адже самому, на щастя, стикатись з цим не довелось.

  • Якщо ти лікуєшся вдома, лікар виписує рецепт – медикаменти купуєш за свої гроші, - поділився Ігор тим, що почув від місцевих. - Якщо в лікарню потрапляєш – оплачується зі страховки. Якщо, звичайно, цей пункт прописаний у медичній страховці. Така обійдеться дорожче, аніж, скажімо, без пункту «лікування COVID».

Якщо відчув симптоми коронавірусу – повинен в телефонному режимі зв’язатись з лікарем, а він направить до тебе бригаду, яка приїде і візьме тести. Якщо ти вирішив тест зробити приватно, або не маєш на COVID  страховки – аналіз обійдеться у 100-150 євро, в різних регіонах ціна різниться.

  • Зараз тут, на Півдні Португалії, повне затишшя - туристів немає взагалі, - каже Ігор Фреїв. – Незвична пустота всюди. Це дуже відчутно. А вся Португалія тільки на туристичному бізнесі зав’язана. У ресторанах та кафе теж пусто. Тільки місцеві «зазивали» намагаються перехопити поодиноких перехожих. Не знаю, як буде далі, але готельний і ресторанний бізнес країни-курорту потихеньку «помирає»…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня Величко

  • Ігор Буда

    вмирають в першу чергу сегменти економіки "розкоші", тобто того, без чого можна прожити і без чого люди колись обходилися.
    неприємно, але не смертельно. якщо не триватиме надто довго.
    бо потім піде під укіс і економіка звичайного виживання.
    причина - агресивна природа людини, яка шукатиме винних, крайніх. а далі кримінал, бунти, війни.
    хотів би помилятися.
  • David Starr

    Ковід дуже добре показав, яка країна чого варта.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up