«Це було шоком. Це було чудом. Я не вірила, що так швидко можна зібрати гроші»: мама особливих діток-близнюків Оксана Гусарук

«Це було шоком. Це було чудом. Я не вірила, що так швидко можна зібрати гроші»: мама особливих діток-близнюків Оксана Гусарук

У Тернополі завершили першу хвилю проекту «Життя без меж». Зібрали потрібних 44 025 гривень. Завдяки цим коштам четверо дітей зможуть пройти індивідуальну професійну реабілітацію і на крок стати ближчими до своєї мрії – вміти ходити

26 листопада організатори проекту "Життя без меж" Олена Коваль та Олександр Хома передали мамам дітей кошти і подарунки, а також розповіли журналістам як власне відбувався проект.

Тож по 11 тисяч гривень, а також предмети гігієни, книжечки - отримали сьогодні мами чотирьох дітей, яким не лише тернополяни, а й мешканці інших міст в Україні збирали кошти на реабілітацію. Троє діток пройдуть курс занять у приватному центрі «Еліта» у Львові, а одна дитина – в дельфінарії у Харкові.

Відео дня

Нагадаємо, проект «Життя без меж» стартував у Тернополі 26 вересня. Учасниками першої хвилі стали 5-річний Макарчик Воробйов, діагноз: ДЦП; 9-річна Аня Сиротюк, діагноз: ДЦП; 4-річні Антончик і Богданчик Гусаруки, діагноз: глибока недоношеність. Завершити його планували 26 листопада, проте кошти зібрали на два тижні раніше заплановано.

Нагадаємо, що спочатку для чотирьох дітей, які не ходять, оголосили флешмоб #Біжи_заради_тих,_хто_не_може. Той, хто підтримував проект, робив фото чи коротке відео, що він біжить заради тих, хто не може, перераховував символічну суму на рахунок проекту а також передавав естафету своїм друзям. Згодом організатори оголосили про благодійний аукціон на підтримку цих дітей. Зібрали майже 60 лотів – це були вироби хендмейду, послуги салонів краси, спортивних клубів, консультації фахівців. Також до проекту долучалися й інші організації зі своїми ініціативами, зокрема благодійну фотовиставку організував медичний університет, щоб також долучитися до допомоги учасникам проекту «Життя без меж».

- Ми символічно обирали назву першої хвилі #Біжи заради тих, хто не може, оскільки було принципово допомогти дітям, які самостійно не можуть ходити, адже їм є найважче, - говорить співорганізатор проекту, мама дитини з інвалідністю, громадська активістка Олена Коваль. – Біжи заради тих, хто не може було виконано у вигляді флешмобу, щоб максимально поширити інформацію серед людей і допомагати змінювати в суспільстві ставлення до дітей з інвалідністю.

Про зібрані кошти організатори звітували щоп'ятниці, щоб все було прозоро, розповів Олександр Хома. Мали рахунки на кожну дитину з реабілітаційних центрів, тому чітко знали, яка сума потрібна дітям. Про кошти звітували в соцмережі в групі "Життя без меж", прикріпляли виписки з банку. Коли зібрали потрібну суму, збір завершили і закрили картку. 

Як кажуть організатори перша хвиля проекту показала, що сила людей в об’єднанні. Щоб досягти спільної мети, батькам треба об’єднуватися.

- В наступну хвилю нашого проекту ми плануємо організувати допомогу для інших дітей, а також ми хочемо організувати збір коштів для придбання реабілітаційного обладнання, тобто індивідуального обладнання для конкретних дітей. Бо діти, які самостійно не ходять – це діти зі слабким імунітетом, займатися десь поза домом для них є великим випробуванням в плані інфекцій, а вдома вони могли б проводити реабілітацію щоденно, - зазначила пані Коваль.

"Цього року Аня уже навчається в школі. Раніше було індивідуальне навчання"

Тетяна Сиротюк, мама Ані, каже, що для них допомога небайдужих була надзвичайно важливою.

- Моя Анічка сама не може ходити, у неї ДЦП, - розповідає пані Тетяна. - Ці кошти для нас є дуже важливими. Бо кожного разу пройти реабілітацію за власні кошти – це дуже витратно для нас. Нам рекомендують проходити реабілітацію 3-4 рази на рік, а це не завжди вдаэться. Після кожного разу в Ані є маленькі успіхи, і це нас дуже тішить і стимулює робити це знову і знову.

Цього року Аня пішла в школу, продовжує мама. Це інклюзивне навчання в звичайній школі, і це їй подобається. Досі було індивідуальне навчання. Вдома Аня любить складати пазли, малювати, розмальовувати.

"Макарчику дуже допомагає спілкування з дельфінами"

5-річний Макарчик Воробйов буде проходити реабілітацію в Харківському дельфінарії. Його мама пані Ольга говорить, що з кожною реабілітацію все більш помітні успіхи дитини.

- Після родової травми у Макарчика ДЦП. Йому вже 5 років, - розповідає мама Макарчика Ольга Воробйова. - Інтелект в нього збережений, він усе розуміє, але не говорить, він лежачий, не ходить, але пробує ставати на коліна, пробує за щось хапатися, повзає по-пластунськи, стає на четвереньки. Макарчик дуже цікавий, він любить мультики, любить дітей, коли діти говорять, особливо, коли виступають.

З Оленою Коваль мама Макарчика познайомилася в соцмережах, і коли вона запропонувала взяти участь у проекті – одразу відгукнулися, бо самим дуже важко постійно оплачувати ці реабілітації, хоча їм допомагають і рідні, але цього не вистачає.

- Фізичну реабілітацію треба проходити кілька разів на рік, бо дитина росте, м’язи спазмовані, з ними треба постійно працювати, розумово теж треба працювати, ми і до логопедів ходимо займатися, бо він не розмовляє, пробуємо розвивати мовлення, - розповідає пані Ольга. - Наша реабілітація буде проходити в дельфінарії в Харкові, це буде дельфінотерапія. Ми уже були були на такій реабілітації. Нам рекомендують такі курси проходити двічі на рік. 10 занять – це терапія не березі і у воді разом з дельфінами. Ці звуки дуже позитивні, в Макарчика від занять з дельфінами покращився сон, і загалом він починає більше починає розуміти.

"Не вірила, що можна зібрати кошти так швидко"

Оксана Гусарук зі своїми дітками вперше взяла участь у такому благодійному проекті. Жінка вдячна Богу, організаторам і усім, хто долучився до проекту своїм словом, працею, коштами, виробами, сертифікатами.

- Коли Олена запропонувала взяти участь в проекті, то я не повірила, що так швидко можна зібрати кошти, бо для нас це велика сума, - розповідає пані Оксана. – Ми взяли запрошення на реабілітацю на квітень, і коли я побачила повідомлення, що вже завершили збір, я не повірила, раз у раз перечитувала повідомлення, що збір коштів завершено. Я настільки була здивована. Це було шоком. Це було чудом. Отож ми передзвонили в заклад, з'ясували, що там є місце на 10 грудня, тож ми уже складаємо речі і вже можемо їхати.

Антончику і Богданчику - по чотири роки, розповідає мама. Вони глибоко недоношені, народилися на шостому місяці вагітності. Це найперша і найголовніша проблема, від якої йшли всі інші питання. Вони не ходять. Кожен по-своєму боровся за життя, перенесли багато операцій. Антончик має гідроцефалію, періодичні судоми, він особливий в харчуванні, ковтанні, у всьому. А Богданчик має кращий фізичний стан, він уже пробує повзати.

- Нарешті за фізичним станом наші діти уже доросли до того, що можуть кудись поїхати на реабілітацію, - продовжує пані Оксана. - Це буде їхня перша професійна реабілітація на виїзді, де з ними працюватимуть індивідуально – тобто дитина, реабілітолог і мама, це повністю індивідуальна програма і індивідуальні заняття – і так на кожній процедурі. Оскільки це приватний заклад, ми можемо узгодити навіть годину процедури. Наприклад, коли дитина спить, це можна узгодити і пройти процедуру пізніше. В державних закладах це не враховують. Крім того там заняття відбувається з кількома дітьми - в залі займаються як мінімум п’ятеро дітей, а якщо в масажних кабінетах, то по двоє-троє. Якось ми були на реабілітації в обласній дитячій лікарні, але більше трьох днів не витримали, бо це не були індивідуальні заняття. І діти на другий день підхоплюють інфекції, настільки в них слабкий імунітет.

Організатори проекту вдячні всім, хто долучився до благодійної ініціативи.

- На очах сльози радості в знак подяки Усім, хто долучився та підтримав. Я не хочу зараз перераховувати всіх, тому що все одно когось та й забуду, скажу лише одне - Люди, дякую Вам ! Ми від щирого серця хочемо побажати чотирьом маленьким учасникам - зробити свої перші самостійні кроки, а батькам - віри і терпіння, ви не одні! З нетерпінням чекатимемо відео з реабілітацій, нехай вони принесуть Вам хороші результати! - пишуть Олена Коваль та Олександр Хома.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up