У Чортківській громаді зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

У Чортківській громаді зароблятимуть на використаних пластикових пляшках

У Чортківській громаді вирішили самостійно зайнятися використаним пластиком – використані пляшки пресуватимуть спеціальним обладнанням, після чого – продаватимуть. Завдяки цьому хочуть очистити вулиці міст та сіл, і заробляти додаткові кошти.

За 100 тис. гривень громада придбала спеціальний прес для пластикових пляшок. Протягом тижня він вже повинен надійти до Чорткова.

Про це повідомляє Чортківська міська рада.

У нього окремо закидатимуть білі пляшки, окремо сині, окремо кольорові – бо так потім вигідніше продавати. Прес декілька разів стискатиме пляшки, допоки не вийде своєрідний пластиковий тюк. За одну годину придбаний прес здатний зробити від 4 до 6 таких тюків. Вага одного може сягати до 180 кг (залежно від матеріалу).

Відео дня

Паралельно триває робота щодо пошуків переробного підприємства, котрому продаватимуть зібраний та спресований пластик.

— Досі пластик у нашій громаді безкоштовно збирає приватна фірма «Катруб», коментує міський голова Чорткова Володимир Шматько. — Ми попросили їх про таку цінну для нас допомогу. Завдяки цьому ми не забруднюємо ПЕТ-пляшками навколишнє середовище та зокрема наш сміттєвий полігон. Весь зібраний пластик вивозять за межу нашої громади. Тепер, коли ми вже придбали прес, навчимось з ним працювати, КП «Чортківський ККП» власними силами забиратиме із корзин весь пластик, пресуватиме його та продаватиме. Ми довго до цього йшли, це черговий крок до реалізації нашої важливої стратегії, покликаної зробити громаду чистою.

Міський голова зауважує, що ОСББ, котрі у своїх дворах організують роздільне сортування сміття, в тому числі пластику, зможуть на цьому заробляти. Адже комунальне підприємство громади викуплятиме у ОСББ відсортовані ПЕТ-пляшки.

Також в міській раді працюють над заохоченням людей із приватних секторів сортувати сміття, зазначає пан Шматько. Корзини для пластикових пляшок ставитимуть у всіх районах міста, де є приватні домогосподарства.

Що пишуть у соцмережах

Olga Dmytrash: Звичайно це великий і правильний крок для людей і навколишнього середовища. Але якось трохи не справедливо. ОСББ з пластику матиме хоть якісь кошти, а приватний сектор здає безкоштовно. Чи правильно це? Немає мотивації для приватного сектору сортувати пластик. Подумайте над цим...

Лариса Бойчун В Німеччині при всіх великих продуктових магазинах стоять автомати, які збирають і сортують пляшки взамін видають чек, яким можна скористатись розрахуватися за покупки. Пляшки там це кошти. Збір це добре, але розраховано на свідомість , свідомих не багато ( нажаль).

Olga DmytrashТаня Приборецька-Овсієнко сортують всі і без винятку. Якщо це приватний сектор значить один раз в тиждень, чи в два тижні, чи в місяць їде машина і збирає пластик. Якщо це багато поверхівка індивідуальний бак для кожного ОСББ,без ніяких доплат. Хоче людина додаткового заробітку чи живе вона в квартирі,чи живе у приватному будинку бере свій пластик і везе в пункт збору. Повірте я знаю про що говорю. Я голова ОСББ і коли приватний сектор перевели на контейнери,міська влада хотіла зробити і індивідуальні баки для кожної багатоповерхівки. Тоді люди почали говорити ,а чому ми маємо сортувати коли приватний сектор не сортує. Тепер буде рівно все навпаки, приватний сектор скаже, а чому ми маємо сортувати і нічого за це не отримувати коли інші будуть мати за це кошти. Хоче міська рада змін значить всі в однакових умова

Yuriy Laskuriychuk: Поставте ще контейнери на картон! Даний прес також можна використовувати для пресування відходів з картону.

Надя Пліхта: Пропоную поставити ящики для скла.

Володимир Дутковський: Трішки збирали пластик на комунальному ринку. Тепер будемо відповідальними і навчимося сортувати пластик в окремий контейнер.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як уже впродовж трьох років збирають, сортують та пресують пластикові пляшки в Кременці.

Опитування

А ви стискаєте пластикову пляшку перед тим, як викинути її в спеціальний контейнер?

Чому важливо сортувати сміття?

Кожну хвилину в світі продається мільйон напоїв в пластиковій тарі. З середини XX століття пластику виготовили 8,3 млрд тонн, і тільки 9% від цієї кількості пішло на переробку. Статистика в Україні ще гірше – 96% всіх відходів відправляють на сміттєві полігони. Пластикова пляшка розкладається кілька сотень років. Сортувати сміття в Україні почали тільки в 2018 році. І, як і в усьому світі, проблемою залишається збір і переробка пластикової тари.

Довідка

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up