Партнер рубрики Події

У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення

У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення

Складна ситуація в енергетиці, яка виникла внаслідок масованих ударів по енергосистемі, вимагає перегляду тарифу на електроенергію для побутових споживачів

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на першого заступника голови комітету Верховної ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка

— Довгий час енергетики в Україні були у дуже складному становищі, вони потребують великих грошей. І ці гроші, у тому числі мій прогноз — будуть і через тарифну політику (перегляд тарифу для населення, — ред.), якась частина грошей буде залучатися, — сказав він.

Кучеренко пояснив, що зараз вартість електроенергії для населення нижче ніж для промисловості, бо фактично бізнес платить за населення.

Відео дня

— Будь-який бізнес платить по 6-7 гривень за кВт-г. Ці гроші дають можливість тримати (рівень тарифу, - ред.) для населення на рівні 2,64 гривні, бо населення нижче собівартості споживає, а бізнес значно вище собівартості споживає. Тому працюючий бізнес — запорука того, що в нас ціна може триматися на тому рівні, що вона є, — додав він.

Нардеп підкреслив, що наразі Міністерство енергетики дійсно прораховує можливі варіанти перегляду тарифу на світло, але фінальне рішення за Урядом.

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» розповідали про прилади, які споживають найбільше електроенергії у вашому домі. 

Як заощаджувати

Для того щоб економити гроші на витратах за електроенергію – можна перейти на багатозонний облік та рахувати витрати струму за різними тарифами протягом доби.

Наразі багатозонним обліком електроенергії користуються понад 31 000 жителів Тернопільщини, з них двозонним – 30 964. Вони економлять на щомісячних витратах за комунальні послуги. Адже при двозонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним. При тризонному обліку нічна енергія може бути 2,5 рази дешевшою за денну.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний понижуючий коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – розповідає заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  • з 23-ї години до сьомої години ранку – 0,5 тарифу;
  • з сьомої години ранку до 23-ї години – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система трохи інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з восьмої до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї години);
  • повний тариф у напівпіковий період (з сьомої до восьмої години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до сьомої години).

Як саме перейти на багатозонний тариф та що для цього потрібно – читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Читайте також:

Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України

Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач14

    Заступник міністра енергетики України Фаріда Сафарова висловився щодо загальної політики уряду щодо соціальних питань і щодо ТАРИФНОЇ ПОЛІТИКИ. " Вона передбачає відсутність БУДЬ-ЯКИХ тарифних змін на період воєнного стану, допоки йде війна в Україні".

    “Ми вбачаємо, що немає доцільності переглядати БУДЬ-ЯКІ ТАРИФИ, ДОПОКИ ЙДЕ ВІЙНА, оскільки від рівня тарифів залежить рівень життя населення, і створювати додаткові фінансові тягарі не є предметом послідовної соціальної політики, яку обрав для себе уряд”, — сказав заступник міністра. Дуже приємно чути і усвідомлювати, що соціальна політика, яку обрав для себе уряд, є послідовною і не має на меті створювати додаткові фінансові тягарі українцям , яка передбачає відсутність БУДЬ-ЯКИХ тарифних змін на період воєнного стану, допоки йде війна в Україні! https://suspilne.media/521819-nemae-docilnosti-peregladati-bud-aki-tarifi-poki-jde-vijna-minenergetiki-pro-tarifi-na-vodu/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0BoUt1YbuNBXXvj6lScCS27e3k0ucdMvfUSrqjj6f7I-80zCu-7ZWsFe0_aem_ASRFtivFmEjRPRS1VrwtswH_6z0g82R3MWUTfY7msBxi8lJKdMOT9L85YUKS5TQhyG0N7nsP1w_W8YEC8R8V9ZPP

  • Ostap Osty

  • Ostap Osty

  • Ну так 7 гривень за світло зниження електроспоживання, л-логіка🤦

keyboard_arrow_up