У ресторані "Аляска", де отруїлися люди, порушили санітарні норми приготування їжі: результати перевірки

У ресторані "Аляска", де отруїлися люди, порушили санітарні норми приготування їжі: результати перевірки

Обставини, що сприяли виникненню спалаху в ресторані "Аляска" – грубі порушення вимог санітарного законодавства у закладі громадського харчування. 

Результати позапланової перевірки у зв'язку з масовим отруєнням людей оприлюднило на своїму сайті Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Хоча на даний час джерело зараження, фактор та шляхи передачі збудника інфекції ще встановлюється, і епідрозслідування триває.

Нагадаємо, спалах харчової токсикоінфекції серед учасників урочистих подій відбувалися 29 вересня в «Аляска» в м. Тернополі. В лікарні опинилися 13 осіб.

1 жовтня від ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшло повідомлення про те, що в  м. Тернополі Тернопільської області зареєстровано 5 випадків «Харчової токсикоінфекції» серед відвідувачів  ресторану «Аляска».

Станом на 10.00 год. 8 жовтня зареєстровано 13 випадків «Харчової токсикоінфекції». Кількість потерпілих – 13 осіб, з них всі дорослі особи та усі були госпіталізовані до інфекційного відділення КНП «Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги».

Згідно з інформацією ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» №06/1386 та №06/1388  від 04.10.2019р. за результатами обстеження хворих та контактних з вогнища, пов’язаного із рестораном «Аляска», виділено сальмонелу.

1 жовтня фахівці Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Тернопільської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснили виїзд у ресторан «Аляска», розпочали епідрозслідування та позапланову перевірку вищевказаного закладу.

 У ході розпочатого епідрозслідування виявлено, що на момент проведення обстеження у закладі відсутні відвідувачі та будь-яка сировина, продукція та готові страви.

При обстеженні виявлено наступні порушення: не надано супровідної документації (якісні посвідчення, товаро-транспортні накладні) на сировину та продукцію, що використовувалась для приготування страв, відсутні договори на постачання сировини, зі слів керівника закладу, продукти закупляє самостійно.  Відсутні особисті медичні книжки 2-х працівників та власника закладу.

1 жовтня в ході розслідування відібрано 1 взірець питної води з центральної мережі водопостачання для дослідження за мікробіологічними показниками, 20 змивів з об’єктів навколишнього середовища (кухонний та столовий посуд, розроблювальний інвентар, виробничі столи, холодильне обладнання) на БГКП та патогенну мікрофлору (сальмонелу, стафілокок), а також 3 змиви з рук персоналу (від 2 жовтня 2019р.) для дослідження в Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 За результатами лабораторних досліджень виявлено невідповідності за мікробіологічними показниками (наявність бактерії групи кишкової палички) у 15-ти  із 23-х відібраних змивах з об’єктів навколишнього середовища та рук персоналу, а саме: посуду, а також з рук 3-х працівників закладу.

Готових страв та сировини в закладі не відбирали (так як вони відсутні).

За оперативними даними з ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» (по телефону) із 20 взірців харчових продуктів, відібраних у домашніх вогнищах, виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7 взірцях із залишків святкових страв.   

На даний час джерело зараження, фактор та шляхи передачі збудника інфекції встановлюється, епідрозслідування триває.

Обставини, що сприяли виникненню спалаху – грубі порушення вимог санітарного законодавства у закладі громадського харчування.

Про виникнення спалаху проінформовано Тернопільський міський відділ поліції ГУ НПУ та Тернопільський міський відділ УДСНС України в Тернопільській області.

Винесено рішення головного державного інспектора Держпродспоживслужби Тернопільської області про тимчасове припинення з 02.10.2019р. по 16.10.2019р. виробництва та/або обігу харчових продуктів ресторану «Аляска» за адресою м.Тернопіль, вул. В.Великого, 7а. Винесено подання про відсторонення від роботи 3-х працівників закладу.

За результатами позапланової перевірки складено протокол про порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та подано на розгляд.

Власнику даного ресторану загрожує адміністративна відповідальність.  

 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube. 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Чи стають коханки дружинами: що кажуть жінки та експерти 20:01 Суд довів, що підприємство тернополянина на Гайовій захопили рейдери. Чи поверне тепер своє майно? stars 19:02 Від 100 до 1000 гривень: скільки вартує подорожувати потягом з Тернополя в різні обласні центри stars 18:06 Як змінився парк Нацвідродження після реконструкції та благоустрою Від читача 19:15 Пропонувати рішення як депутат, зібравши 250 голосів 16:40 У Тернополі вбили завучку однієї із шкіл. Що відомо? photo_camera stars 16:22 Як з користю для здоров’я готувати овочі та фрукти на зиму 15:49 Майже 150 000 гривень чоловік віддав аферистам за неіснуючий автомобіль 14:45 Облаштування нового надземного пішохідного переходу на вул. 15 Квітня триває. Що вже зробили? 14:12 В районах Тернопільщини, які потрапили в «червону» зону, встановили певні обмеження. Що дозволено та заборонено 13:43 Тарнавського розширюють: у скільки це "влетить" місту та чи будуть зміни для водіїв і пішоходів photo_camera stars 12:52 Сергій Надал: ВО Свобода і партія «Порядок. Відповідальність. Справедливість» - це об’єднання справжнього патріотизму і професіоналізму (пресслужба партії) 12:34 “Велике горе спіткало театр": помер народний артист України 11:58 Сім сучасних зупинок громадського транспорту облаштували у Тернополі, ще п'ять - оновлять до кінця року (АДРЕСИ) 11:20 Сім будинків на "Східному" залишаться без світла (СПИСОК) 10:48 22 вересня - осіннє рівнодення: дата, прикмети і традиції 10:20 В Україні зафіксували рекорд по кількості видужалих від Covid-19 за добу 10:00 Майбутній кандидат на міського голову Тернополя від «Слуги Народу» Віктор Гевко: «Створимо рівні умови для всіх, хто хоче започаткувати власний бізнес» (пресслужба партії) play_circle_filled photo_camera 09:39 Чому в Тернополі так багато хворих на Covid-19 та чи "накручують" результати ПЛР-тестів: ми перевірили 09:23 На Тернопільщині +297 хворих коронавірусом, 2 людей померли. Дані по районах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up