У Тернопільському міському центрі з ендопротезування вперше одночасно замінили обидва суглоби

У Тернопільському міському центрі з ендопротезування вперше одночасно замінили обидва суглоби

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги вперше провели операцію із одночасної заміни обох суглобів.

Про це повідомили в Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги. 

Нещодавно медики травматологічного відділення цієї лікарні вперше у відділенні виконали операцію, яка характерна одночасною заміною двох суглобів в одного пацієнта.

Складність таких втручань полягає в тому, що процес відбувається на двох суглобах: спочатку один, а потім інший. Тут необхідна координація та злагоджена робота оперуючих хірургів, достатньої кількості спеціального обладнання та інструментів, а також довша тривалість втручання й періоду анестезії.

Відео дня

— Пацієнтка віком 64 роки потребувала заміни двох колінних суглобів. Так, як ми є міським центром з ендопротезування, для наших лікарів це щоденна рутинна робота, — розповідають у лікарні. — Проте, у пацієнтки були супутні захворювання імунного характеру, а також обмежений час для лікування та реабілітації (їй необхідно було повертатись за кордон, де жила останні кілька років). Варіант оперування двох суглобів почергово одразу не підійшов.

Після кропіткої та комплексної підготовки пацієнтки, зваживши всі за і проти, команда лікарів прийняла важливе рішення — оперувати одночасно два суглоби.

Для знеболення було вибрано спинномозкову анестезію, яка знеболила дві ноги одночасно. Бригада лікарів працювала протягом години на одному суглобі та 45 хвилин на іншому. Операція закінчилась успішно. Після втручання пацієнтка пройшла курс реабілітації у відділенні цієї лікарні, та через місяць повернулась жити за кордон.

— Протезування суглобів — це звичні та щоденні для нашого відділення операції, проте формату «близнюків» (одночасно 2 суглоби), у нас ще не було,— зазначив завідувач відділення Андрій  Обаранчук. — Такі операції завжди потребують злагодженої та надточної роботи лікарів відділення, анестезіологів, середнього та молодшого медичного персоналу. Я вважаю, нам вдалось виконати все якомога найкраще, а результат пацієнтки та її повернення до звичного життя — найбільший доказ правильності цього рішення.

Довідка
Лікарі травматологічного відділення виконують понад 1000 оперативних втручань у рік, з них 1/5 з ендопротезування великих суглобів (кульшових, колінних).

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, що вперше в Україні лікарі проовели операцію на мозку з пробудженням. Пацієнтом був школяр з Тернополя.

 

Читайте також:

Лікарі Тернопільщини повернули 80-річній бабусі здатність харчуватись

 Вперше в Україні: 15-річному Максиму з Тернополя провели операцію на мозку з пробудженням

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up