Лікарі Тернопільщини повернули 80-річній бабусі здатність харчуватись

Лікарі Тернопільщини повернули 80-річній бабусі здатність  харчуватись
  • Тернополянка 80 років жила із проблемою звуження стравоходу.
  • Вона не могла нормально ковтати їжу, а з віком проблема тільки загострилась.
  • Після ендоскопії жінку повернули до нормального життя.

 

 

Пані Наталя з самого дитинства жила із проблемою звуження стравоходу, що завдавало їй значного дискомфорту: жінка вставала з-за столу, довго пережовувала їжу, але не надавала цьому серйозного значення, розповідають у Тернопільській обласній клінічній лікарні.

Коли вже бабуся зовсім втратила можливість вживати їжу, тоді звернулась по допомогу до медиків. В обласній клінічній лікарні жінці провели ендоскопію. Під час цієї процедури лікарі поставили діагноз абсолютна дисфагія – непрохідність ні твердої, ні рідкої їжі.

Відео дня

Лікар-ендоскопіст Юрій Бутницький розповів, що під час проведення ендоскопії стравоходу вхідний отвір звуження пацієнтки був два міліметри при нормі 20 мм. Щоб розширити пацієнтці стравохід та повернути повноцінний спосіб життя, їй було призначено проведення процедури бужування із провідником.

Що це за метод, пояснив лікар-хірург Петро Пас:

Це сучасний метод роботи у таких випадках. Кожен буж має свій номер і йде від найменшого 3 мм до грубшого, щоб забезпечити таким чином розширення стінок стравоходу, а відтак сам стравохід до можливості споживання їжі. Особливість випадку у цієї пацієнтки полягала ще й у тому, що стравохід у неї був звужений у двох місцях, тому процедура бужування була довготривалою і зайняла кілька місяців. Проте, сьогодні пацієнтка почувається добре і вже може харчуватися без жодних складнощів.

І це пані Наталя сама підтвердила щирою вдячністю лікарям, які допомогли їй на старість відчути, як то нормально приймати їжу.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, як 15-річному Максиму з Тернополя вперше серед дітей України провели операцію на мозку з пробудженням. Також повідомляли, що лікарі Тернопільської обласної лікарні унікальним методом врятували жінку від інсульту.

 

Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Гончарук

    Молодці лікарі!Добре, що зараз техніка пішла вперед і таку патологію виявляють при народженні.

keyboard_arrow_up