Вперше в Україні: 15-річному Максиму з Тернополя провели операцію на мозку з пробудженням

Вперше в Україні: 15-річному Максиму з Тернополя провели  операцію на мозку з пробудженням
  • Першою українською дитиною, яку оперували при свідомості, став 15-річний Максим Волович з Тернополя.
  • Львівським лікарям вдалося повністю видалити пухлину з мозку дитини.
  • Хлопець вже розмовляє і будує плани на майбутнє.

Зважились стати першими заради порятунку життя дитини львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая, – повідмовляють у Першому медичному об’єднанні Львова. І розповідють історію хвороби та порятунку 15-літнього тернополянина.

Історія хвороби

Максим Волович з Тернополя з восьмирічного віку страждає від сильних епілептичних нападів. Судоми у хлопця викликала пухлина в мозку. Черговий напад могло спровокувати будь-що – фізичні або емоційні навантаження, навіть мінімальні. Максим до початку нападів займався танцями і мріяв стати чемпіоном. Коли хлопця охопила хвороба, він навіть бігати вже не міг. Мамі довелось тримати сина під постійним контролем, аби вберегли його від небезпек.

Відео дня

Останнім часом до нападів додались ще й інші проблеми: хлопцеві стало важко говорити та запам’ятовувати. Такі прояви були результатом збільшення пухлини, напади у Максима почали посилюватись. Пухлина давила на ту ділянку мозку, яка відповіає за мову та рухи. Йому загрожував параліч правої половини тіла.

Мама Максима не могла сидіти склавши руки і спостерігати, як страждає її син. Врешті жінка вирішила звернутись до львівських лікарів. Після ретельного обстеження медики дійшл висновку, що юному тернополянину необхідно провести операцію на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY. Вона, на думку лікарів, мала стати єдиним шансом для Максима.

– Далі тягнути нема куди. Наріс набряк навколо. Є вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати. Обов’язково потрібно видаляти, – зазначив  завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Ловга.

Хлопцеві провели першу в історії української медицини операцію з пробудженням

У Першому медичному об’єднанні Львова розповідають, що під час видалення самої пухлини  лікарям вдалося розбудити Максима.

Виявляється, це було потрібно, щоб контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали хлопця розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали пацієнтові заснути.

Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Марія Павлюк та Юлія Галій-Герасимович.

Операція, яка тривала цілих сім годин, пройшла успішно.

Після неї Максим заговорив краще. Результати МРТ засвідчили, що лікарям вдалося повністю видалити пухлину з мозку тернополянина. За словами медиків, гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. Тому подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.

Вже за тиждень після операції з пробудженням Максима виписують.

Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові! – говорить мама хлопчика. А сам пацієнт тепер постійно посміхається. Говорить, що хоче займатись спортом і подорожувати.  

Це не перша успішна операція команди лікарів Центру нейрохірургії дитячої лікарні Святого Миколая. За понад рік вони провели їх рекордну кількість – близько півтисячі. Це один з найвищих показників в країні.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали про цікавий клінічний випадок, коли в Тернопільському перинатальному центрі провели складну операцію – донний кесарів розтин. Також повідомляли, як лікарі Охматдиту врятували печінку хлопцю з Тернопільщини, а медики обласної лікарні унікальним способом спасли жінку від інсульту.

 

Читайте також:

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Olja Myslitska

    Сильно
  • Інна Рябоволик

    Дякуємо Вам лікарі 💙💛
  • Зеновія Заблоцька

    Слава Богу за все .Рости здоровий,будь добрим до всіх людей, хай щастить.
  • Люба Безручко

    Дякувати Богу за таких добросовісних спеціалістів.

keyboard_arrow_up