Партнер рубрики Події

У Тернополі діє виставка про людей з інвалідністю із трьох областей

У Тернополі діє виставка про людей з інвалідністю із трьох областей
  • На залізничному вокзалі у Тернополі можна переглянути фотовиставку «Час вийти на світло». Її героями стали люди з інвалідністю з Тернопільщини, Черкащини й Івано-Франківщини.
  • Більше про проєкт – читайте у матеріалі і переглядайте світлини.

На початку лютого 2024 року в Україні стартувала інформаційна кампанія «Час вийти на світло». Вона спрямована на те, щоб заохотити людей з інвалідністю брати активну участь у суспільному житті і долати упередження та стереотипи. Ініціювала проєкт громадська спілка «Ліга сильних».

Відео дня

У рамках інформаційної кампанії для 10 людей з інвалідністю з Тернопільської, Івано-Франківської і Черкаської областей влаштували професійну фотосесію. Світлини з неї увійшли в основу виставки, як повідомляла для «Укрінформ» виконавча директорка організації Дар’я Сидоренко.

Стенди з фото героїв проєкту встановили на вокзалах у Тернополі, Івано-Франківську та Черкасах.

– Вони мешкають у різних містах. У них різні долі. Проте, є дещо спільне, що об’єднує цих людей – вони мають інвалідність, але вона не визначає їх. Вони старанні школярі чи студенти. Або ж просто уважні доньки чи спостережливі дружини. Їх життя різне й цікаве, бо одного дня вони прийняли себе й усвідомили власну цінність, – йдеться на одному зі стендів.

Виставка складається не тільки з художніх портретів людей з інвалідністю. Також розказані їхні історії. На кожному стенді вони продубльовані шрифтом Брайля для тих, хто має порушення зору.

Одним із учасників проєкту є 18-річний Павло Ялинецький. Хлопець не може самостійно ходити і пересувається на кріслі колісному. Він є студентом Кременецької гуманітарно-педагогічної академії, співає, відтискається від підлоги, бореться за нагороди з армреслінгу, танцює і відвідує дискотеки.

Також героїнею кампанії «Час вийти на світло» стала 18-річна Ольга Ціось. Дівчина має вроджене захворювання серця. Вона здобуває освіту в училищі і мріє стати професійною кравчинею і колись презентувати власну колекцію одягу.

Наймолодшому героєві проєкту, Олександру Лобанову, – 7 років. У хлопчика розлад аутичного спектру, але це не заважає йому опановувати шкільну програму на рівні з ровесниками. Олександр через повномасштабну війну переїхав з Харкова до Черкас.

Найстарша учасниця проєкту – 52-річна Олександра Борищак. Жінка пересувається на кріслі колісному. Нещодавно вона втратила коханого, але опанувала себе і піклується про сина та внука.

Фотовиставка відбувається за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Європейського Форуму з питань осіб з інвалідністю, як йдеться на сайті організації. 

Також на YouTube-каналі «Ліги сильних» можна переглянути відео про учасників проєкту. У ролику, який прикріплюємо нижче, люди з інвалідністю з Тернопільщини і Черкащини розповіли, як почали цінувати себе і заявили про себе світові.

 

Читайте також:

Чи пристосована Тернопільщина для людей з інвалідністю – що каже уповноважена Президента?

Чи пристосовані громадські туалети у Тернополі для людей з інвалідністю? «20 хвилин» перевірили

Як працюють світлофори з аудіосупроводом у Тернополі: перевірили «20 хвилин»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up