Партнер рубрики Події

Чи пристосована Тернопільщина для людей з інвалідністю – що каже уповноважена Президента?

Чи пристосована Тернопільщина для людей з інвалідністю – що каже уповноважена Президента?
  • До Тернополя приїхала уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна.
  • Серед іншого, вона відвідала мультифункціональний хаб, який відкрили у ЗУНУ. Журналістка «20 хвилин» побувала на зустрічі з нею.
  • Подробиці візиту уповноваженої – читайте у нашому матеріалі!

У п’ятницю, 26 січня, з робочим візитом у Тернопіль завітала уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна. Жінка відвідала кілька установ міста та ознайомилась, чи доступні вони для усіх мешканців. Одним із пунктів, де побувала пані Ломакіна, став Імерсивний мультифункціональний хаб на базі Західноукраїнського національного університету.

Що побачила в університеті?

Нагадаємо, цей інноваційний простір відкрили у місті в грудні 2023 року. Локація доступна для науковців, студентів, медиків, поранених військових та людей з інвалідністю і призначена для навчання за допомогою пристроїв віртуальної реальності. Тетяна Ломакіна детально ознайомилась з її роботою. Працівники хабу розповіли про його можливості та наявне обладнання.

Відео дня

Головною метою простору є підвищення рівня комунікації й соціалізації різних верств населення, серед яких і вразливі групи. За словами працівників хабу, локація повністю адаптована під потреби людей з інвалідністю. Крім того, на основі неї, як додала ректорка ЗУНУ Оксана Десятнюк, вже почали роботу над створенням Центру підтримки студентів з особливими освітніми потребами.

– Мені вдалося потрапити в це приміщення і подивитися, як тут все облаштовано. А оцінку йому дадуть саме люди, які користуюся колісним кріслом, мають порушення слуху чи зору тощо, бо у них є користувацький досвід. З того, що я сама побачила у хабі, тут дружне і приємне середовище, яке надихає на розвиток, – так Тетяна Ломакіна відповіла на запитання, чи на її думку хаб в університеті є безбар’єрним.

Уповноважена сама спробувала покористуватись інструментами доповненої реальності, які у просторі використовують для реабілітації військових. Завдяки ним людина напряму комунікує зі своїм лікарем в онлайн-режимі, а зображення виводиться на головний екран. 

Чи пристосована Тернопільщина для людей з інвалідністю?

За словами Тетяни Ломакіної, сьогодні кожна область в Україні проводить щорічний моніторинг публічних об’єктів на предмет безбар’єрності. Свої дані вони передають в Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Деякі міста самі наносять на електронну карту безбар’єрні об’єкти, аби мешканці могли їх відслідковувати. Уповноважена радить робити ці кроки усім містам.

Журналісти поцікавились у жінки, як вона оцінює ситуацію з безбар’єрністю на Тернопільщині.

– Це дуже широке питання. Безбар’єрність вимірюється одразу в шести напрямках. Те, що сьогодні ми вже змогли подивитися у місті – це сучасна лікарня (уповноважена побувала в обласній психоневрологічній  лікарні – прим. авт.), де цивільні громадяни і військові проходять реабілітацію. Ми побачили європейські і потужні підходи, поспілкувались з лікарями. Вони дають класний результат для відновлення людей. Зараз ми в імерсивному хабі у ЗУНУ. Це перший такий центр, який відкрили в Україні. На його прикладі можна побачити, як сучасні технології приходять в освіту і люди з вразливих груп можуть зробити свій внесок у науковий світ, – каже пані Ломакіна.

Перевірку доступності міста чи області на предмет безбар’єрності нереально здійснити за короткий час, додала уповноважена. Громади самі мають бути в цьому зацікавлені і визначати об’єкти, які слід змінювати, щоб вони стали доступними для усіх людей. Як додала Тетяна Ломакіна, в Тернополі вже розробляють концепцію руху міста до безбар’єрного простору. Не так багато міст України це роблять.

– Неможливо говорити про те, що 100% об’єктів інфраструктури в України – безбар’єрні, це неправда. Шляхом доступності для всіх громадян інші країни вирушили ще після Першої світової війни. А Україна робить лише перші кроки в цьому напрямку. У нас тільки 10-15% будівель і споруд, вуличних просторів пристосовані для людей маломобільних груп. Але ми вже перебудували державні будівельні норми, тому тепер на всіх нових об’єктах враховують вимоги доступності і безбар’єрності. Важливо, аби міста і села проявляли ініціативу, переробляли те, що створювалось раніше, аби всі люди могли вільно цим користуватись, – прокоментувала уповноважена.

Якщо після виконання ремонту чи реконструкції певного об’єкта були допущені помилки, уповноважена Президента з питань безбар’єрності радить людям звертатися в Державну інспекцію архітектури і містобудування України. Їхні фахівці проводитимуть перевірки.

А як допомагатимуть військовим?

Впродовж двох останніх років з фронту повертаються багато травмованих військовослужбовців. А українські міста, як свідчить практика, погано пристосовані для їхньої адаптації. Чи є у планах уповноваженої з питань безбар’єрності реалізація програми щодо цього всеукраїнського рівня? Аби проєкт охопив не окремі населені пункти, а всі міста, в тому числі й Тернопіль?

У коментарі для журналістки «20 хвилин» Тетяна Ломакіна сказала, що для того, аби перебудовувати простори, які належать міській територіальній громаді, має бути відповідне рішення цієї громади та конкретних план заходів.

– Ми розуміємо, що такі проєкти – важкі, дороговартісні й тривалі в часі. Тим паче, в країні зараз обмежені ресурси на всіх напрямах. Однак, слід знати, що так чи інакше процес інтеграції України в Європейський Союз передбачатиме взаємодію і участь всіх міст в програмах ЄС. У них обов’язкова вимога – це безбар’єрність просторів, послуг та інформації. Всі міста, які подаватимуть свої проєкти, щоб отримати фінансування ЄС, мають передбачити це. Я вважаю, що міста, які вже розробляють підходи і програми безбар’єрності, будуть мати більші шанси і доступ до ресурсів, – наголосила вона.

До слова, після мультифункціонального хабу в ЗУНУ Тетяна Ломакіна запланувала відвідати й інші установи міста – інклюзивно-ресурсний центр у міській раді, інклюзивний заклад дошкільної освіти №2, школу №14, один із центрів надання адміністративних послуг Тернополя та зустрітися з міським головою Сергієм Надалом.

Довідка

Радник — уповноважений Президента з питань безбар'єрності — це посадова особа, до сфери відповідальності якої належить додержання конституційної норми про визнання в Україні людини, її життя та здоров’я, честі й гідності, недоторканності та безпеки найвищою соціальною цінністю. Уповноважений перевіряє, чи у повному обсязі враховані потреби усіх громадян, включно з людьми з інвалідністю.

Цю посаду Президент України Володимир Зеленський утворив 15 червня 2021 року, враховуючи вимоги Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю та Цілі сталого розвитку. 3 червня 2021-го першою і до сьогодні єдиною Уповноваженою з питань безбар'єрності є Тетяна Ломакіна.

 

Читайте також:

Допоможе реабілітуватися та отримати нові знання: у Тернополі відкрили інноваційний простір

Чи пристосовані громадські туалети для людей з Інвалідністю? Журналісти «20 хвилин» перевірили

У Тернополі послуги зубопротезування для батьків загиблих захисників, які є ВПО — безоплатні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Микола Шкарупа

    Шкода що ми не знали.Ми б їй розказали як жінка інвалід другої групи пожиттєво судиться з мером Тернополя за своє майно магазин.Як цар допомагає їй жити працювати.Просто тупо знищує.Ось так вона соціально захищена.А звернутись в архітектуру чи якесь там КП місто при міській раді це взагалі дно..
  • Nin Ja

    Огидні виродки.
  • Читач70

    "Іммерсивний мультифунціональний хаб". Як ви гадаєте, багато людей розуміють про що воно? Займаються всякою хернею, чіпляють якісь окуляри. І що далі? Інфантили якісь просто.
  • Марія

    Треба було уповноважену повозити тими тролейбусами чи автобусами де штрафували інвалідів через відсутність картки тернополянина-хай би показала приклад як треба дотримуватися законів і як поважати права таких людей!

keyboard_arrow_up