Партнер рубрики Події

У Тернополі провели обшуки в забудовника. Поліція підозрює, що документи підроблені

У Тернополі провели обшуки в забудовника. Поліція підозрює, що документи підроблені
  • Обшуки в офісі компанії ТОВ «Проф-Тер-Буд» провели 11 січня на вул. Бродівській у Тернополі. 
  • За словами джерела «20 хвилин», яке повідомило редакцію про обшуки, там вилучили чимало документів. Журналісти звернулись до поліції за коментарем, а також намагались почути позицію керівництва компанії.

Правоохоронці кажуть, що мають підозру щодо достовірності документів на будівництва кількох будинків в обласному центрі, до яких причетна компанія ТОВ «Проф-Тер-Буд», розповіли «20 хвилин» у Головному управлінні Нацполіції в області.

Зараз проводять ряд експертиз у рамках кримінального провадження, відомості про яке раніше внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Чи підроблені документи?

— Вже раніше до ЄРДР було внесене кримінальне провадження щодо незаконних забудов, які здійснює дана компанія, — повідомили «20 хвилин» у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Так, обшуки проводили в офісі на вул. Бродівській. Вилучили документацію, яка, ймовірно, стосується незаконного будівництва багатоквартирних житлових будинків у Тернополі. 

Відео дня

Законність забудов встановить слідство. Наразі відомо, що більшість земельних ділянок, на яких триває будівництво багатоквартирних будинків, знаходяться у межах історичного ареалу Тернополя й ці роботи порушують Закон України «Про охорону культурної спадщини», повідомили у поліції. Не отримували підприємці й жодних дозволів та погоджень на проведення будівельних та земельних робіт.

— Усі факти внесені в ЄРДР відповідно до чотирьох статей кримінального кодексу, — повідомили у поліції. — Власникам будівельної компанії інкримінують пошкодження об'єктів культурної спадщини, які знаходяться в межах історичного ареалу міста (ст. 298 ККУ), внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей (ст. 366 ККУ), заволодіння грошовими коштами громадян у великих розмірах (ч.4 ст. 190 ККУ), а також порушення правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд, що створює загрозу заподіяння майнової шкоди та здоров'ю людей, які проживають на суміжних земельних ділянках (ст. 275 ККУ).

Про які саме будівництва йдеться, у поліції не говорять, мотивуючи таємницею слідства. Проте вказали, що мова не про одну, а кілька адрес. 

— Виникла підозра, що дозвільні документи підроблені, є чимало невідповідностей, — зазначили у поліції. — Зараз проводимо експертизи у рамках кримінального провадження. 

«20 хвилин» звернулись за коментарем щодо обшуків в офісі компанії до Сергія Щеглецького, керівника ТОВ «Проф-Тер-Буд». Телефонували кілька разів на мобільний пана Сергія. Коли він нарешті взяв слухавку, журналістка пояснила, з якого приводу телефонує. Але почула у слухавці: «Без коментарів».  

Будівництва саме цієї компанії у Тернополі, нагадаємо, часто супроводжуються скандалами. Найгучніший з них, напевне, розгорівся через будівництво на Шпитальній. 

 

Скандальні будівництва

Тернополянка Богдана Млинко, нагадаємо, раніше поскаржилася у поліцію, що її приватний будинок, який розташований на вулиці Шпитальна, 24, руйнується через будівельні роботи, які ведуть на сусідній земельній ділянці. 

Про це повідомляла поліція Тернопільської області.

Начальник ГУНП в Тернопільській області Сергій Зюбаненко  виїхав тоді на місце події, аби особисто розібратися в ситуації. За даним фактом у поліцейських перебувають кримінальні провадження, відкриті відповідно до двох статей Кримінального кодексу України: ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). 

Влітку 2023 року роботи призупинили рішенням Тернопільського міськрайонного суду на час проведення досудового розслідування.

Тернопільський апеляційний суд невдовзі скасував арешт на земельну ділянку, чим дозволив продовжити будівництво. 

— Колегія суддів постановила, апеляційну скаргу Щеглецького – задовольнити, ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 11.08.2023 про арешт майна – скасувати. Ухвала є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає, — винесла вердикт суддя Тернопільського апеляційного суду Ірина Тиха.

Замовником будівництва за адресою Шпитальна 20, 22 виступає саме Смалюк Олег Миколайович. Він має давні й партнерські стосунки з керівником будівельної компанії ТОВ «Проф-Тер-Буд» Сергієм Щеглецьким. Зокрема, їх об’єднує договір пайової участі у будівництві «індивідуального житлового будинку з приміщеннями для індивідуальної трудової та підприємницької діяльності» за адресою вул. Весела, 11, 13-а. У 2020 році Щеглецький та Смалюк зверталися до міської ради з проханням внести зміни до містобудівних умов та обмежень щодо цього будівництва. Як і у випадку Шпитальної, на Веселій, замість індивідуального житлового будинку, звели багатоквартирний будинок і з літа минулого року активно продають у ньому квартири. Про це розповідають наші колеги із сайту «Політерно». 


Що відомо про забудовника?

У 2020 році на місцевих виборах Сергій Щеглецький балотувався до Тернопільської міської ради від партії «За майбутнє». Тоді в інтерв’ю «20 хвилин» він вперше розповів про себе – народився в сім’ї робітників, навчався у тернопільській 26-ій школі.

 «Закінчив спершу училище, потім Тернопільський національний технічний університет, спеціалізація – промислове та цивільне будівництво. У 2010-2013 роках працював будівельником. У 2015 році відчув, що має достатньо досвіду, і розпочав свою справу, заснувавши ТОВ «Проф-Тер Буд» – цитуємо розмову пана Щеглецького із журналістами.

Перед місцевими виборами у 2020 році на День Незалежності Сергій Щеглецький отримав від міста подяку як меценат. 

Сергій Щеглецький, за даними YouControl, має у власності п’ять земельних ділянок і об’єкт нерухомості на Бродівській. А от автомобілів немає жодного. Він є засновником і безпосереднім керівником ТОВ «Проф-ТерБуд», основним видом діяльності якого є будівництво житлових і нежитлових будівель. Компанія працює на ринку понад вісім років, і вже встигла потрапити в скандал — зокрема, із будівництвом на Шпитальній. 

Пан Щеглецький також є керівником Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Новий світ», який діє на ринку нерухомості у Тернополі майже чотири роки. Основний вид діяльності — комплексне обслуговування об'єктів, додаткові – різні будівельні роботи. У цій компанії частка власності пана Сергія складає 33%. Ще 25% має в іншій фірмі, — ПП «Віва-плюс», яка займається наданням в оренду власного і орендованого нерухомого майна. Стаж цієї фірми — понад 17 років. 

Сергій Щеглецький є єдиними власником і керівником у ПП «Допомога», — основний вид діяльності якої ніяк не пов’язаний з будівництвом. Це стоматологічна практика.

«20 хвилин» також вже писали, чим закінчився скандал на Білогірській. 

12 вересня до редакції «20 хвилин» звернулися мешканці багатоповерхівки на вулиці Білогірська, 26-а. Люди переконували, що забудовник Сергій Щеглецький хоче незаконно розрити частину їх двору та дитячого майданчика, аби протягнути електричний кабель від підстанції КТП-40 А. Т-2. до Білогірської, 18.

 

Читайте також:

 На Шпитальній оновлять дитячий майданчик: як виглядатиме та хто за нього заплатить?

«П'яна справа» скандальних забудовників у Тернополі. Журналісти «20 хвилин» дізналися деталі

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олена Кухарська

    Замість того щоб ловити злочинців, чіплялися до простих людей...
  • Sveta Shkarupa

    Богомол всіх злодіів і брехунів покривав, а люди які часто звертались за допомогою він пінав красиво в зад, получав гонорар від царька, прикриваючи цю  мафію. І даний час ще є брихуни які закривають гниле лице мера який робить простим людям зло... Надіємось що все гнильо щезне з нашого міста. Коли вже буде справедливість? Де закони? Де правосуддя?
  • Олег Селецкий

    "...винесла вердикт суддя Тернопільського апеляційного суду Ірина Тиха..."....і знову...і знову...--тиха...вона вже здуріла від тих грошей..)))
  • Ігор Семенчук

    Палтінік хуйло

keyboard_arrow_up