Партнер рубрики Події

У Тернополі вимагають документи для виготовлення паспорта, які не потрібні

У Тернополі вимагають документи для виготовлення паспорта, які не потрібні
Тернополянка нарікає на бюрократію у владних кабінетах, з якою зіткнулась, коли виготовляла паспорт для сина. В Міграційній службі запевняють: документи, які вимагали у жінки, не є обов’язковими і не можуть бути підставою для відмови у видачі паспорта.

Тернополянку «футболили» від однієї служби до іншої, коли намагалась виготовити паспорт для сина. Жінка обурюється і припускає, що справа або в некомпетентності працівників служб, або в їхній байдужості.

  • Нещодавно прийшли у паспортний стіл, аби виготовити паспорт для сина, якому виповнилось 16 років, - розповіла у редакції тернополянка Мирослава Макара. – Окрім документів, які потрібно було здати, сказати ще принести будинкову книгу. Я пояснила, що її немає і найближчим часом надати її не зможу. Причому мотивувала – з якої саме причини. Попросила, аби підняли відомості, що моя дитина справді зареєстрована за адресою, де фактично проживає. Відповідь була категоричною: або приносите будинкову книгу, або – до побачення.

Тернополянка вирушила в жек у надії, що хоч там видадуть бодай якусь довідку, де дитина зареєстрована. Але і там для видачі подібної довідки вимагали… ту ж будинкову книгу. Без неї – ніяк.

  • Пояснювала ситуацію, просила їх, мовляв, ви ж знаєте, що син проживає саме за цією адресою, - пригадує пані Мирослава. – Пропонувала, що принесу усі документи – як свої, так і чоловікові. І тут категорично: довідку дамо лише як принесете будинкову книгу.

Врешті жінка за допомогою Інтернету знайшла контакти адресного столу, пішла туди, де їй і видали довідку про місце реєстрації сина.

Відео дня
  • Ніби з 1 жовтня відмінили «інститут довідок», а в нас і далі вимагають купу непотрібного паперу, - каже жінка. – Виходить, і ці реформи – лише слова. А насправді – нічого не змінилось…

З жовтня 2013 року деякі послуги, що стосуються Міграційної служби, надають через Центри надання адміністративних послуг (далі - ЦНАПи). Зокрема, документи на перший паспорт тернополяни здають у міському ЦНАПі, там же й отримують виготовлений документ, пояснили в управлінні Державної міграційної служби в області.  

  • Обов’язковими документами, які потрібні подати для виготовлення першого паспорту, є свідоцтво про народження і два фото 3,5х4,5, - запевнила головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ управління державної Міграційної служби в Тернопільській області Ірина Бойко. - Будинкова книга не є обов’язковою.  

Городяни звертаються в ЦНАП, документи звідти передають міграційникам, які оформляють паспорт. Якщо немає будинкової книги, міграційна служба звіряє дані в обліках зареєстрованих. Тобто, вимагати будинкової книги не мали права.

  • Обліки всіх зареєстрованих громадян міграційна служба веде з 2012 р., - пояснила Ірина Бойко. - Інформація про осіб до цього часу є в жеках. Тому для пришвидшення встановлення інформації про реєстрацію, а відтак для швидшого оформлення паспорта, людину можуть попросити якісь підтверджуючі документи – будинкову книгу чи довідку з жеку. Але, наголошуємо – це не є в переліку обов’язкових документів для виготовлення паспорту. Та не може бути підставою для відмови у виготовленні документу. 

Довідка

Гаряча лінія Управління державної міграційної служби в Тернопільській області: 27-13-89.

Тернопільський міський центр надання адміністративних послуг: м. Тернопіль, вул. Острозького, 6.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Kedyk Sofa

    Щоб видали паспорт то потрібні тільки фото і свідоцтво?
  • Хорхе Грайкобиляцький

    Паспорт для сина? А він що - інвалід? Чому героїня статті займається виробленням паспорта не для СЕБЕ? З таких потрібно вимагати довідку від психіатра.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Хорхе , в тебе мабуть не було ніколи мами ,яка за свого сина щось добивається.,

    Хорхе Грайкобиляцький reply Анонім

    Для анонімного організма, який не знає значення слова стирилізація: у моєї мами були нормальні повноцінні діти, на відміну від...

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Слова "стИрилізація" в принципі не існує) А ображати один одного нема чого.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Читати вмієте:прийшлИ виробляти паспорт. Разом тобто.Чи ваша дитина в 16 літ вже геть обізнана з нюансами нашої бюрократії і все робить сама?Не бачу крамоли.

    Хорхе Грайкобиляцький reply Анонім

    І сам виробляв паспорт, коли мав 16 років, і дитина виробляла, САМА. Тому істерики антибюрократичних супертурботливих мамаш вважаю фігнею повною.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Молодчина) Ще що сам робив?)
  • Анонім

    мудаки - бюрократи, тільки масовий тиск на Систему змусить їх мінятися...
  • Анонім

    Нам сказали принести але ніхто в неї і не дивився
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up