Партнер рубрики Події

Завершується громадське обговорення щодо перейменування вулиць: як голосують тернополяни

Завершується громадське обговорення щодо перейменування вулиць: як голосують тернополяни

Проголосувати чи залишити коментар на порталі «Електронні консультації та обговорення» жителі Тернопільської громади можуть до 30 червня.

Завершується громадське обговорення щодо перейменування 13 вулиць у Тернополі. До кінця голосування залишається 5 днів.

Про це свідчать дані на порталі consult.e-dem.ua.

Нагадаємо, у Тернополі пропонують перейменувати такі вулиці:

Відео дня
  1. Вулиця Танцорова - вулиця Старий Поділ
  2. Вулиця Живова - вулиця Торговиця
  3. Вулиця Макаренка  - вулиця Іванни Блажкевич.
  4. Вулиця А. Чехова - вулиця Олени Теліги
  5. Вулиця Агрономічна - вулиця Дарії Віконської
  6. Вулиця Бригадна - вулиця Омеляна Пріцака
  7. Вулиця Ю. Гагаріна - вулиця Івана Гавдиди
  8. Вулиця Достоєвського - вулиця Ілярія Бриковича
  9. Вулиця М. Глінки - вулиця Миколи Леонтовича
  10. Вулиця М. Ломоносова - вулиця Князя Святослава
  11. Вулиця Пушкіна - вулиця Захисників України
  12. Вулиця Л. Толстого - вулиця Євгена Мєшковського
  13. Вулиця Чалдаєва - вулиця Любомира Гузара

Що коментують найбільше?

Своє ставлення на платформі електронної демократії стосовно перейменування усіх 13 вулиць уже висловили чимало тернополян. Найбільше  коментують зміну назви вулиць Бригадної, Живова та Ломоносова.

Коментарів в секції обговорення зміни назви вул. Бригадна на Омеляна Пріцака найбільше — аж 75. Ось що пишуть люди:

Чурілов Олександр ВАЛЕРІЙОВИЧ: Омелян Пріцак не народився в Тернополі чи Тернопільщині, не здобував тут освіту та не він свою діяльність. Львів'янин, який провів дитинство в Тернополі через те, що його мати знайшла тут свого другого чоловіка, коли йому виповнився рік. Причетність цього діяча до Тернополя сумнівна! Після смерті вітчима він повернувся у Львів, де здобував освіту і продовжив свою діяльність до еміграції за кордон. Вважаю за доцільне згадати волонтерів, які докладають не аби яких зусиль для перемоги України на Сході. вулиця Волонтерів, доречна і гідна назва!

БЛОНСЬКИЙ ІГОР АНАТОЛІЙОВИЧ: Присвойте нейтральні від політики назви квіткова, медова степова. В такі тематиці буде краще

Заремба Юрій Васильович: Не вважаю, що назва вулиці відноситься до русизмів. Залишити стару назву.

ГУРАЛЬ СВІТЛАНА Ярославівна: Назва вулиці "Бригадна" немає жодної прив'язки ні до росії, ні до СРСР

Озеранець Катерина Олегівна: Бригадна не має відношення до СССР і росії. Пріцак не має по факту відношення до Тернополя. Підтримую ініціативу назв більш нейтральних. Без прив'язки до політики

На другому місці за кількістю коментарів секція про перейменування вул. Живова на Торговицю — 63 коментарі. Ось що пишуть люди:

БЛОНСЬКИЙ ІГОР АНАТОЛІЙОВИЧ: Присвойте нейтральні від політики назви квіткова, медова степова. В такі тематиці буде краще

Сеньків Оксана Борисівна: Не подобається назва Торговиця і не хочу жити на Торговиці.

Деркач Галина Степанівна: З історії міста Торговиця - вулиця, де продавали домашніх тварин і укладали угоди про експорт великої рогатої худоби і птиці за кордон. Хай це все залишиться в історії. Тодішньому Тернополю вона, може, й пасувала, а європейському файному місту не дуже... На Торговиці не хочу мешкати(.. не подобається назва.. зовсім.. навіть невідомо куди ставити наголос.

Маценко Сергій Олексійович: пропоную назву: вулиця Срібної гривні (така назва асоціює з ринково-торговими діями, та є зв'язком з історією України). пропонована раніше назва "Торговиця" є анахронізмом та спрощенням (тобто Базарна, Ринкова і т.п., крім того закінчення слів сміхотворне - вулиЦЯ ТорговиЦЯ). Інший варіант для розгляду перейменування: вулиця - Топільче.

БОГДАНОВА ІРИНА АНАТОЛЇВНА: Шановний міський голова та представники ТМР, хочу до Вас звернутись із зауваженням щодо "Торговиці"! Зараз це вже повноцінний житловий масив і він як бачите розбудовується дедалі більше, адже ксть житлових будинків на нашій вулиці постійно збільшується. Ми проти такої назви адже вона асоціюється з ринком, який поруч! Ми не є ринок чи базар, щоб називати наші вулиці ТОРГОВИЦЕЮ! Я житель будинку, що знаходиться за вул. Живова 18, всі мої сусіди це переважна біьлшість літні люди, які не мають "дії", щоб звернутись до вас із зверненням, що ми проти! Я вас благаю переглянути цю назву, ми не хочемо жити на ТОРГОВИЦІ! Я вірю. що цей портал працює та ви побачите моє звернення і щиро сподіваюсь, що переглянете назву, зараз є багато героїв, які віддали життя за нашу свободу і я думаю що точно можна назвати нашу вулицю в честь наших захисників із Тернопільщини ! Дякую!

Секція щодо перейменування вулиці Ломоносова на Князя Острозького — третя за популярністю в громадському обговоренні. Тут залишили коментарі 39 жителів Тернопільської громади. Ось кілька коментарів:

БЛОНСЬКИЙ ІГОР АНАТОЛІЙОВИЧ: Присвойте нейтральні від політики назви квіткова, медова степова. В такі тематиці буде краще

Мороз Юрій Васильович: Назвати в честь Остапа Вишні

Олексишин Марія Юліанівна: Я живу на цій вулиці і висловлюю свою незгоду з пропозицією перейменувати її на «Князя Святослава». Основне, чим він відзначився - вів війну на Кавказі, здійснив два Балканські походи. Дивний вибір перейменування в час, коли ми самі страждаємо від війни. Серед мешканців нашої вулиці найбільше було пропозицій, щоб перейменувати вулицю на «Старий парк». Дана пропозиція обумовлена історичною назвою нашого мікрорайону. Наша вулиця виходить прямо з парку, який найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття. Також серед пропозицій були : Григорія Сковороди, Квітки Цісек, Віктора Гурняка, Віталія Скакуна, Олександра Корпана, Василя Сліпака, Олени Пчілки. Але аж ніяк не Князя Святослава!!!

Лазарюк Валерій Володимирович: Святослав - язичник, не мав жодного відношення до Галицьких земель та нашої території, нащадок новгородських варягів Рюрика, демонструє точки історичного дотику з російським агресором. Голосую за Василя Вишиваного!!!

Плетенчук Богдан Миколайович: Історична назва Старий Парк!

Підтримують чи проти?

А ось як розподілилися голоси прихильників і противників щодо перейменування конкретної вулиці, станом на вечір 24 червня.

Вул. Агрономічна – Дарії Віконської

25 Підтримую
16 Не підтримую

Вул. Достоєвського – Ілярія Бриковича

40 Підтримую
10 Не підтримую

Вул. Толстого – Євгена Мєшковського

33 Підтримую
6 Не підтримую

Вул. Гагаріна – Івана Гавдиди

36 Підтримую
3 Не підтримую

Вул. Ломоносова –  Князя Святослава

28 Підтримую
22 Не підтримую

Вул. Бригадна - Омеляна Пріцака

17 Підтримую
42 Не підтримую

Вул. Чехова – Олени Теліги

31 Підтримую
5 Не підтримую

Вул. Пушкіна – вул. Захисників України

38 Підтримую
6 Не підтримую

Вул. Глінки – Миколи Леонтовича

45 Підтримую
1 Не підтримую

Вул. Танцорова – Старий Поділ 

40 Підтримую
3 Не підтримую

Вул. Живова – Торговиця

26 Підтримую
33 Не підтримую

Вул. Чалдаєва – Патріарха Любомира Гузара

35 Підтримую
2 Не підтримую

Вул. Макаренка – Іванни Блажкевич –
29 Підтримую
3 Не підтримую

Як проголосувати?

Проголосувати чи залишити коментар щодо перейменування цієї вулиці можуть повнолітні громадяни України, зареєстровані на території Тернопільської міської територіальної громади, двома способами:

  • через портал «Електронні консультації та обговорення» за посиланням https://cutt.ly/9JUibd1.
  •  письмово через відділ звернень Тернопільської міської ради за адресою м. Тернопіль, вул. Листопадова,6 із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх подає.

У міській раді зазначають, що перейменування вулиць не завдасть додаткових незручностей для тернополян, адже мешканцям не потрібно буде переробляти документи, а нові назви вулиць змінюватимуться автоматично у всіх реєстрах та сервісах.

Нагадаємо, 13 квітня у Тернополі почали збір пропозицій від мешканців щодо перейменування вулиць, назви яких пов’язані з країною-окупантом. Пропозиції приймали до 1 травня.

Також у Тернополі створили комісію з питань найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів, які містять російське походження. До 31 травня вона визначила перелік вулиць для перейменування.

Громадське обговорення щодо перейменування у Тернополі вулиць Танцорова, Живова, Макаренка, А. Чехова, Агрономічна, Бригадна, Ю. Гагаріна, Достоєвського, М. Глінки, М. Ломоносова, Пушкіна, Л. Толстого, Чалдаєва розпочалося 1 червня. Про його початок повідомляла Тернопільська міська рада. 

Голосування триває впродовж 30 днів з дня оголошення ініціативи, тобто до 30 червня.

Також журналісти "20 хвилин" запитали тернополян, чи знають вони, на честь кого хочуть перейменувати вулиці у Тернополі.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vika Hiko

    Шановні читачі та автори проекту, щодо вулиці Бригадна є пропозиція, назвати її в шану бійця ЗСУ Петра Батьківського, який жив поруч на Золотогірській. Він  боронив нашу Україну від москалів з 14 року та за неї віддав своє життя!  До останнього подиху вірив в нашу перемогу ! За таких умов пам'ять про героя буде жити багато поколінь!!! Слава Україні!!! Героям Слава!!!

keyboard_arrow_up