Партнер рубрики Події

У центрі Тернополя знайшли частину давнього пам'ятника

У центрі Тернополя знайшли частину давнього пам'ятника

Знахідку виявили на перетині вулиць Білецької та Крушельницької.

Про цікаву знахідку повідомив тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк. Він також поділився своїм міркуванням, що б це могло бути.

— Ось такою тернопільською знахідною поділилися зі мною, — написав на своїй сторінці у соцмережі Тарас Циклиняк. — Мова про перетин вул. Білецької та Крушельницької. Я собі так думаю, що це фрагмент надмогильного пам'ятника. Зважаючи на те, що терени сучасного парку Шевченка у повоєнні роки були "міським смітником" куди звозили бій і руїні міста, то це цілком реально.

ВЕРСІЇ: 1. Надмогильний пам'ятник. 2. Скульптура св. Іоана євангелиста. Неподалік до 2Св стояла Святоіваванівська каплиця.

Відео дня

— А що думаєте ви? — запитує краєзнавець.

У коментарях у соцмережі люди висловлюють свої припущення.

Volodymyr Moroz пише: Сучасна вулиця Грушевського була колись Святоіванівською. На ній розміщувалася одна з міських громадських криниць, а при ній - каплиця святого Івана. Орел - символ святого євангелиста Івана. Велика імовірність, що це залишок саме фігури святого Івана, зруйнованої, вочевидь, комуністами.

Лидия Овсяк зазначає: Скоріше - надмогильний пам,ятник. Якби належав релігійній громаді, то думаю. віруючі його би зберегли, сховали. Як завжди робили, коли руйнували святині.... Але обов,язково потрібно дослідити.... А може, ще знайдеться частина цього "твору"?

Boris Solonin пише: Святий Іоан Богослов поаертається в Тернопіль. Це дуже символічно

Olya Humen Ого цікаво... В нашій області у Підволочиському районі є архітектурна пам'ятка 17ст . (церква Іоана Богослова) Може якось пов'язано?

Wladomyr Mlx: Я думаю, це могла бути приватна фігура на чийомусь обійсті!

Mykola Petrovic зазначає: Так, це скоріше фрагмент статуї Івана Богослова, і стояли такі статуї в католицьких храмах, це не надмогильний пам'ятник. Цілком можливо, що це скульптура зі зруйнованого собору і десь лежать і фрагменти інших апостолів-євангелістів...http://schultze-mit-tz.de/.../DSC08139-Apostel-Johannes...

Mariia Ozhybko міркує: Можливо ця статуя стояла у тому костелі на фундаменті якого була потім Швейна Фабрика!Якщо це сторона де зараз вул.Крушельницької№1,то це була польська сторона там жили виключно поляки,будиночки кам"яниці будовані кінець 1880рр.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Залізцях археологи знайшли фрагмент кубка, який зображали на натюрмортах чотири століття тому

А ви як вважаєте? Пишіть у коментарях.

Довідка

Тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк понад 10 років досліджує довоєнний Тернопіль. Він є упорядником серії книг «Дитинство Тернополя». Раніше він зняв кілька документальних фільмів про життя у цьому місті та проводив екскурсі А ще він – співавтор проєкту відновлення годинника на Катедральному соборі УГКЦ в Тернополі та член творчої групи проєкту «Бронзовий Тернопіль», де створюють бронзові мініатюри втрачених архітектурних споруд Тернополя.

20 жовтня в Тернополі відбудеться презентація нової книги Тараса Циклиняка «Роман про  Тернопіль».

До речі, про розкопки у Тернополі в 2017 році дивіться відео:

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up