Партнер рубрики Події

У зоопарку – ведмеді, вовки і навіть леви

У зоопарку – ведмеді, вовки і навіть леви
Приватний зоопарк, де в просторих вольєрах живуть екзпотичні для наших країв тварини, створив підприємець у селі Торське Заліщицького району.

Вхід на територію коштує символічних 10 гривень. Гості можуть гладити і годувати тварин. Інформацію про єдиний на Тернопіллі зоопарк його засновник не поширює. Не знайти контактів чи повідомлень про звіринець ані на довідкових ресурсах, ані на туристичних мапах. Навіть вказівника поряд із обгородженою територією, де живуть тварини, немає. Нам про звіринець розповів читач "20 хвилин".

- Із друзями їхали до Дністра на вихідні. Повернули у Торське, - розповідає тернополянин Олег Мудрий. - У тому зоопарку дуже гарно. Є навіть сім'я левів, верблюд. Раджу туди поїхати.

Ведмідь впіймав коропа

Відео дня
> У сільраді Торського ми дізнались телефон власника зоопарку й спробували домовитись про репортаж. Проте нам відмовили й пообіцяли запросити навесні. Чому не можна тепер – не сказали. Та чекати ми не стали й під виглядом звичайних відвідувачів поїхали знайомитись із тваринами та умовами їх проживання. Побачене нас приємно здивувало.

- Директора зараз немає, поїхав у справах, - повідомили люди, яких ми зустріли поряд із зоопарком. - Але ми вам відчинемо. Вхід – 10 гривень з людини. Якщо маєте горіхи чи яблука, то можете погодувати тварин. Але у вольєри нічого іншого не кидайте, рук до хижих тварин не просовуйте.

Зоопарк – територія розміром приблизно з гектар. Живуть тварини у великих обгороджених, а часом і накритих вольєрах. Більшість цих "квартир" кількакімнатні. На територіях – будиночки для звірів. У деяких є невеликі басейни. Поряд із входом до зоопарку мешкають павичі, рідкісні породи качок та курей, інші декоративні птахи. По сусідству з ними – будиночки двох гімалайських ведмедів. Навпроти живе мавпочка.

- Мавпочку звуть Васька, - розповідає доглядач тварин. - Тварина дуже дружня. Так смішно їжу бере, наче людина. Ведмеді - Маша і Гоша. Живуть окремо, бо Гоша утікає з клітки, де є ведмедиця. Там отвори між гратками дуже великі. Вже нераз за ним по зоопарку бігали (сміється – прим. ред.). Всі наші тварини до людей звикли і реагують добре. Не лякаються, не проявляють агресії.

Поки ми годували Ваську яблуками, помітили, як ведмедиця пірнає у басейн. Думали, що таким чином вона охолоджується. А з'ясувалось, що Маша рибалить. Після одного з пірнань тварина витягнула з води живого коропа кілограмів на три. Тримаючи рибину в зубах, Маша по драбині залізла на другий ярус свого вольєра і всілася обідати.

- То власник так тварин бавить, - каже наш супроводжуючий. - Грошей не шкодує, дуже любить звірів. Майже щодня сам годує їх.

Для Багіри і Каїритазик м'яса

Раціон тварин, як дізнались, різноманітний. Їм дають рибу, м'ясо, офочі фрукти. Дві молоді африканські левиці, які живуть в одному з вольєрів, харчуються переважно м'ясом.

- Їх звуть Багіра і Каїра, - розповів інший співробітник зоопарку, який підійшов до нас. – Щодня на двох з’їдають тазик м'яса. Вони дуже спокійні, до нашої погоди звикли. Зиму теж добре переносять. У них, он бачите, є будиночок. Там підлога з підігрівом, тому зовсім не мерзнуть.

У вольєрі левиць ми помітили цікавий об'єкт – туалет, майже такий, як і в домашніх кішок. Щоправда, невисокий дерев'яний ящик має розміри приблизно метр на метр. В інших відгороджених секторах зоопарку мешкають різні породи страусів, верблюди, лами, поні, олені, віслючки. Свою оселю в звіринці мають козли, барани і свині різних порід.

Загін для парнокопитних - найбільший. Тварини, хоч і різних видів, та живуть мирно. Побачивши нас, майже всі підбігли до огорожі. Хтось із них зазирав за гостинцями, а лама з верблюдом просто висунули голови і чекали, поки їх погладимо.

- У нас ще вовченята є, їх недавно привезли. Тому вони поки трохи лякливі, - додає доглядач. - Але з часом звикнуть.

Живуть у зоопарку й такі екзотичні тварини, як єнот, песці, носухи. Зоопарку менше двох років, і він щоразу розширюється. До весни, як розповіли працівники, планують створити ще декілька вольєрів для бобрів, борсуків та інших звірят.

До речі, найбільше відвідувачів у зоопарку, у тому числі екскурсій зі шкіл, є на вихідні. Тож краще їхати туди у будні.

Знайти зоопарк у Торському, хоч і вказівників на нього немає, неважко. Достатньо запитати дорогу в будь-якого місцевого жителя. До речі, інший найближчий до Тернополя звіринець діє неподалік Галичі Івано-Франківської області. Щоправда там, у центрі реабілітації диких тварин, живуть лише місцеві види.

{photo_gallery id=1228|}

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Tanja Bobuk

    Відвідали сьогодні зоопарк цей сказати щось нічого не казати за звірі голодні бідне поні ходити неможе копита так відросли що позакручувалися в вверх. На запитання до людини яка сидить при вході і збирає гроші відповів,, які притензії до мене, немає кому обстригти нема кому потримати,,. Це вже іздіватільство над бідними тваринами😡😡😡
  • Василь

    Чи є в цьому зоопарку єноти?
  • Anonymous

    З документами все добре. В зоопарк навіть зі шкіл екскурсії возять, інформація перевірена. Підприємець не рекламує звіринця лиш тому,що заробляти на нім не планує. Це хоббі для душі. Разом з тим тих хто хоче, власник впускає. Тому повірте що стаття шкоди не зробить.
  • Anonymous

    А тепер думаємо про результати репортажу: власник, можливо, врятував тварин від смерті з якогось бродячого зоопарку, наприклад з того, про неймовірні крики тварин в якому писали цієї зими, коли звірів залишили помирати в полі. Дав їм притулок, умови для гарного життя і т.д. Але ще невстиг доробити всі документи - мабуть тому і казав почекати до весни. Та ні, журналюги поїхали, понаписували і ... чекай добрий чоловіче вампірюг з податкової, санстанції, зелені, і т.д. Невже важко залишитись адекватними і приїхаит тоді кол ивас просять ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up