Партнер рубрики Події

В ніч на 26 березня не забудьте перевести стрілки годинника. Як адаптуватися до літнього часу

В ніч на 26 березня не забудьте перевести стрілки годинника. Як адаптуватися до літнього часу
  • У ніч на неділю, 26 березня, українці переходять на так званий літній час. 
  • Як переведення годинників впливає на організм людини, розповіли медики.

У ніч на неділю, 26 березня українці переходять на так званий літній час. О 3 годині стрілки годинника переводять на одну годину вперед. Про це повідомляє Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб (ТОЦКПХ).

Чому ми двічі на рік переводимо годинники?

Щороку в Україні відбувається дві такі зміни часу – восени та навесні. Традиційно ця тема супроводжується обговореннями щодо користі чи негативного ефекту від такого процесу.

Більша частина України розташована в межах другого часового поясу (UTC + 2), який діє на території країни.

Відео дня

Проте частина Закарпаття фактично перебуває у першому часовому поясі, а Луганська, Донецька область, а також частини Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей – у третьому.

Як переведення годинників впливає на самопочуття

Переведення годинників двічі на рік може погіршити самопочуття в цей період, порушивши біологічні ритми людини, зазначають медики.

Ознаки поганого самопочуття в період переведення часу:

  • втома,
  • втрата концентрації;
  • невчасний апетит;
  • дискомфорт шлунково-кишкового тракту;
  • загострення серцево-судинних проблем;
  • переміна настрою.

До чутливої групи населення, яка може відчути дискомфорт під час переведення годинників, входять люди із серцево-судинними проблемами.

Під час осіннього та весняного переведення часу загострюються серцево-судинні захворювання (серцеві напади), травми, психічні та поведінкові розлади, а також захворювання, пов'язані з імунітетом, такі як неінфекційний ентерит та коліт.

Перехід також важче дається людям літнього віку, які можуть сильніше відчувати його наслідки. У них власні біологічні ритми йдуть з більшою кількістю збоїв, тому будь-які зсуви у різні боки сприймаються більш болюче. Літні люди можуть відчувати в цей період роздратування, незрозумілі почуття.

Коли важче переходити на інший час

Осіннє переведення годинників загалом трішки м'якше, тому що дає ілюзію додаткової години для сну.

Наприклад, науковці виявили, що під час переходу на «літній» час збільшується кількість госпіталізацій, пов'язана фібриляцією передсердь у жінок. При переході на «зимовий» час така тенденція не спостерігалася.

Весняний перехід гірше сприймається людьми, які мають фіксований час роботи. Така зміна графіку може вплинути на концентрацію уваги. Під час весняного переведення непрямим шляхом також збільшується кількість жертв ДТП.

Як адаптуватися до переходу на інший час

В середньому здоровій людині для адаптації до нового графіку потрібно 3-4 дні. Але загалом цей процес може тривати до 10 днів. 

При цьому є кілька кроків, які можуть допомогти полегшити процес адаптації.

  • Корегуйте свій режим сну
  • Стежте за режимом харчування
  • Потрібно стежити за тим, щоб шлунково-кишковий тракт не відчував сильного десинхронозу. Тому прийоми їжі, як і сон, за кілька днів до переведення варто було зсувати до того часу, який буде після переведення годинників.
  • Відкладіть важливі справи. У ці дні потрібно спробувати мінімізувати психологічний тиск, пом'якшити свій графік та не планувати нічого важливого, оскільки можуть бути нюанси з концентрацією уваги.
  • Потрібно стежити, щоб не було дефіциту сну та більше відпочивати.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, щоб легше пережити зміну часу, медики радили відмовитися від гаджетів перед сном.

А як ви реагуєте на зміну часу? Проголосуйте у нашому опитуванні.

 

Читайте також:

Щоб легше перейти на зимовий час, відмовтеся від гаджетів перед сном

Парламент не зміг скасувати переведення годинників. Як вам таке рішення ради? (ОПИТУВАННЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up