Партнер рубрики Події

Як діятиме карантин вихідного дня у Тернополі: що кажуть влада та поліція

Як діятиме карантин вихідного дня у Тернополі: що кажуть влада та поліція

Уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня. Уже в ці вихідні варто очікувати посилень карантину. Як це вплине на життя тернополян? Чи дотримуватимуться в місті жорстких обмежень – читайте у матеріалі.

Карантин вихідного дня починає діяти з 14 листопада. Таке рішення прийняли на засіданні Кабінету Міністрів України. Обмеження діятимуть два дні на тиждень – у суботу та неділю. Таким чином влада хоче стримати поширення коронавірусної інфекції.

Яких обмежень чекати?

Як заявив очільник Кабміну Денис Шмигаль – Україна не витримає повного локдауну, який запроваджують в інших країнах.

- Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни, - заявив Денис Шмигаль. - Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія – всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну.

Відео дня

Обмеження почнуть діяти вже з 00:00 суботи, 14 листопада до 00:00 понеділка 16 листопада.

- Саме тому уряд та МОЗ, разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні карантину вихідного дня.

Під час карантину можна продовжать роботу продуктові магазини, аптеки, ветеринарні аптеки, громадський транспорт, автозаправки.

Заклади громадського харчування продовжать працювати, однак лише на виніс.

Також не працюватимуть театри та кінотеатри, розважальні зони у ТРЦ, спортзали, тощо.

Що каже місцева влада?

У Тернополі місцеві підприємці та ресторатори протестували проти посилень карантину, адже це може знищити малий бізнес.

Журналіст «20 хвилин» звернувся до міської ради, щоб дізнатися позицію міської влади та їх подальші дії, адже у місті ігнорували карантинні норми під час запровадження червоної зони.

У пресслужбі міської ради порадили звернутися до обласної комісії ТЕБ та НС, оскільки вони спільно з державною комісією визначають обмеження.

Як розповів міський голова Тернополя Сергій Надал у своєму інтерв’ю для «20 хвилин», міська влада шукатиме компроміси у разі локдауну та посилень карантину, адже з одного боку – економіка міста, а з іншого – здоров’я та життя людей.

- Ви знаєте, що я завжди був противником такого рішення, тому що якщо таке рішення приймати, то повинен бути певний компенсатор. Компенсацію не отримало ні місто, ні бюджет міста, ні люди, яких закривали, - каже міський голова. - Я чудово розумію, що є дві сторони медалі – з одного боку ми маємо ризики захворюваності, а з іншого, якщо суб’єкти господарювання припинять працювати, то маса тернополян втратять роботу. Без роботи суб’єктів господарювання ми не зможемо виживати. Усі знають, що у Тернополі левова частка бюджету формується завдяки дрібному та середньому бізнесу. Якщо сьогодні не дати працювати підприємцям – це буде удар по економіці міста.

Також міський голова наголошує, що велику роль грає і саме ставлення людей до карантину – дотримання маскового режиму, соціальної дистанції, тощо.

-  Інше питання – наскільки тернополяни свідомі, що потрібно себе берегти. Не можна зберегти життя і здоров’я людини тільки тим, що не випускати її на вулицю. Якщо наші люди хочуть і працювати, і щоб їх діти могли ходити в садочок та школу, щоб їздив громадський транспорт та була можливість відвідувати заклади громадського харчування – всі мають дотримуватися карантинних норм.

Яка позиція в ОДА

У п’ятницю, 13 листопада, відбудеться засідання обласної комісії, де обговорять посилення карантину та подальші дії обласної влади – пояснила речниця облдержадміністрації Ганна Василенко.

Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністарації Віктор Устенко повідомив, що МОЗ напрацював відповідну ініціативу, аби розірвати ланцюг захворювань.  Міністерство економіки України вже запропонувало наступні заходи підтримки, що можуть допомогти підприємцям у часи пандемії:

  • допомога по частковому безробіттю;
  • використання програми "5-7-9";
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою).

Також, як повідомили в ОДА, тривають перемовини з торгово-промисловою палатою щодо можливості застосування механізму форс-мажору на період карантину «вихідного дня», у випадку його запровадження. Також розпочато дискусію з народними депутатами задля удосконалення відповідного механізму на законодавчому рівні.

У Міністерстві економіки України домовилися проводити постійні консультації з представниками ресторанного сектору для обміну інформацією та використання її в майбутньому задля ухвалення збалансованих урядових рішень.

Однак, як насправді працюватиме програма підтримки підприємців та чи працюватиме вона взагалі – дізнаємося згодом.

Чи буде посилений контроль правоохоронців?

Як працюватимуть правоохоронці та чи будуть рейди – наразі невідомо. Як пояснив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета, про подальшу роботу правоохоронців стане відомо після засідання обласноїї комісії ТЕБ та НС. Про це повідомлять згодом. 

А що ви думаєте про карантин вихідного дня? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Богдан Кроківський

    Клоун
  • Степан Слюзар

    Шкода підприємців... А не шкода тих, що помирають, що мучаться у лікарнях - пацієнтів,  для яки вже нема місць, котрі витрачають десятки тисяч гривень на те, аби вижити? А медиків не шкода, котрі щодня, щохвилини ризикують своїм життям і життям своїх рідних? Чи, може, вони краще забезпечені матеріально, ніж підприємці? Якби всі - і підприємці, і їх клієнти - дотримували  карантинних вимог,  ситуація була б не така загрозлива. Подивіться, що робиться на базарах, у магазинчиках, у закладах харчування, у транспорті, навіть у поліклініках! Всі у масках? Є дистанція? Скрізь є дезінфектори? А де ж наші доблесні котролюючі служби? А де наша славна влада, котра повинна
    організувати цей процес? Час настав для всіх такий: не вмієш - навчимо, не хочеш - примусимо. А те, що хоча б призупинити пандемію неможливо, -  демагогія  байдужих, самовпевнених, лінивих і... тупих, котрих біда ще не торкнулася. Беріть приклад з китайців, "демократи"-українці!  У час світової війни за життя ми верещимо про свої права, а про свої громадянські обов'язки й слухати не хочемо. З таким підходом позитивних результатів не буде. І так у всьому... Бо ми такі...
  • Сергій Кардо

    Це все херня повна нахуй людям впарює наша влада за йобаний вірус якшо його немає в від масок і рукавиць це більше проблем чи від того йобаного вірусу якого немає вот я неношу маски і рукавиць принципіально а covid 19 це проти вірусна система яка була створена в 2019 році
    Тому і така назва а створили  його в італії
    А в нас просто грип який люди переносять по різному комусь тяжко і хтось вмирає хотя в основному старі вмирають
    А якшо був би в нас цей вірус то в день би в мирали по 1000 чоловік бо він не лікуєця  томущо кров робиця як жиле згущоєця
    І якшо не мати біля себе проти утруту то через 15 хв труп зразу
    Це все галіме наїбаливо пахне а люди дибіли вірять як малі діти

    Вот питаня вас хтось з рідних захворів цею  хуйньою  і чи хтось помер від вірусу напишіть чекаю відповіді   ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up