Що на тарілці тернопільських школярів? Чи справді меню буде, як у ресторані — аналізуємо

Що на тарілці тернопільських школярів? Чи справді меню буде, як у ресторані — аналізуємо
  • У березні цього року Кабмін України затвердив постанову про зміни в харчуванні школярів. Відповідно до документа, з меню виключать усе шкідливе, а дітям обіцяють лише корисну (смачну?) їжу. Але як це втілити на практиці, особливо в період карантину?
  • Порівнюємо, що було і що буде. Про всі нововведення розповідаємо простими словами.

Постанову № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" Кабмін затвердив 24 березня поточного року. 

У ній йдеться про змінені підходи до кількості, якості, подачі їжі, яку споживають діти у кожній із шкіл України.

Нагадаємо, вже кілька років активно обговорюють введення нової системи харчування за меню шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який став автором соціального проєкту "Cult Food" та розробив Збірку рецептур для шкільних їдалень. Ініціативу підтримала дружина нинішнього президента України Олена Зеленська. 

Відео дня

За інформацією з порталу "Освіта.UA", у новому шкільному меню є, наприклад, мінестроне, курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва… Іноземні назви страв у Міністерстві освіти називають своєрідною грою, завдяки якій діти будуть із цікавістю куштувати нові продукти, знайомитися з кухнями різних країн. 

І у Тернополі є вже заклади, які запровадили деякі елементи нового меню. Але про це пізніше. Спочатку розберемось у законодавстві. Коли ж побачимо реальні зміни?

Їжа по-новому з 1 вересня 2021-го?

У постанові йдеться, що міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади в шестимісячний строк треба привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою. То що це означає? 

Як пояснила юристка Марія Бочан, поки міністерства та інші відомства мають час на приведення діючих нормативно-правових актів у відповідність до постанови, ще зарано говорити про фактичні зміни. Наразі йдеться лише про юридичні. 

— Наприклад, у кожного міністерства, відомства тощо є чинні акти, які регулюють питання харчування дітей. Є діючі норми та стандарти, зокрема, якщо ми говоримо про харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Тобто, ці органи мають, зважаючи, на постанову Кабміну, змінити свої старі акти, або ж повністю їх переробити у відповідності до нової постанови. Тобто врахувати нові норми і їм слідувати ( це означає привести у відповідність). На це їм дають 6 місяців, починаючи з 24 березня, — каже вона. 

Тож по факту до вересня можуть лишень займатися документацією. 

Крім того, не можна виключати факту пандемії. Бо ж, знаємо, тепер це "причина" багатьох нереалізованих проєктів.

Нагадаємо з 1 січня 2021 року чинності набрав Новий санітарний регламент 

Як було раніше

За інформацією з офіційного сайту Міністерства освіти і науки України, зараз у шкільних їдальнях діють такі форми організації харчування.

  • Комплексні обіди
  • Харчування на основі дабл-меню (2-3 страви на вибір) 
  • Мультипрофільне харчування (шведський стіл) 
  • Харчування на основі напівфабрикатної кулінарної лінійки
  • Через організацію централізованих «фабрик-кухонь» із подальшим кейтерингом

Усі вимоги до кожної з форм можна переглянути у нормативних документах на сайті МОН. Зрештою, чинні вимоги схожі до нових норм, затверджених Постановою. От тільки питання: чи у всіх їдальнях їх дотримуються? Але воно, швидше, риторичне. 

Публікують у відомстві і норми харчування для дітей різних вікових груп.

 

— Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг), — повідомляють у МОН.

Чи задоволені батьки харчуванням дітей 

У різних групах у соцмережах та на власній сторінці у Фуйсбук редакція "20 хвилин" розмістила опитування про те, яких змін у харчуванні для дітей хочуть батьки і як оцінюють "картину" у шкільних їдальнях зараз. Прізвища коментаторів не вказуємо, аби уникнути можливого негативного ставлення до батьків чи до дітей з боку адміністрації закладів. 

І ось як вони це коментують. 

—  Харчування дуже далеке від корисного... Їжа низької якості. Немає можливості купити щось корисне на перекус, лише хімічні солодощі, фрукти відсутні. Своїй дитині віднедавна заборонила їсти, даю ланч з собою, — пише тернополянка Ірина. 

Запитували і про вартість обідів для малюків.

— Платимо 60 грн /день (20 грн сніданок, якщо лишається на ГПД, то 25 грн обід і 15 підвечірок), дитина харчується, каже, що смачно. 16 школа, — розповідає Марія. 

Скаржаться батьки і на те, що діти можуть придбати шкідливі перекуси: чіпси, сухарики, паніні та інше.

— Старші діти не встигають купити собі обід, тому що велика черга за цукерками, паніні, чіпсами, 22 школа. Вчитель у 4-му класі дітей на обід не водить, як і в старших класах. Обіди жахливі, за 25 гривень, розумію, що це не кафе, сама працюю у школі, але 22 школа — це жах. Невже кухарі не мають своїх дітей, щоб так ганебно і бездарно готувати, — пише Тетяна. 

А ще фото зі шкільної їдальні прислав 6-класник Олег. Школа №17. Він харчується безкоштовно, оскільки його батько учасник АТО. Хлопець розповідає, що м'ясо у шкільній їдальні отримує не щодня.

Немає опису.

Що ж тепер їстимуть діти

У додатках до Постанови йдеться про те, що у школах складатимуть орієнтовне чотиритижневе сезонне меню. І при тому мають врахувати калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання у їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів.

Цікаво, що кабмін вирішив: готові страви повинні містити обмежену кількість солі, цукру та жиру відповідно до встановлених МОЗ вимог щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти. Овочі, фрукти та ягоди повинні бути представлені у максимальному розмаїтті, різних формах, у складі готових страв.

У різні сезони можуть пропонуватися свіжі, морожені, сушені та квашені овочі, фрукти та ягоди з дозволеним МОЗ вмістом солі, цукру та жиру. Крім того готуватимуть побільше каш, а хлібо-булочні вироби мають бути з цільно-зернового борошна, з додаванням висівок, насіння. М’ясні страви мають якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами та/або салатами.

Що буде заборонено

У додатку до Постанови йдеться про заборону використання технологічно-оброблених м’ясних та рибних продуктів. Тобто, приміром, про сосиски та сардельки в їдальнях дітям доведеться забути.  

Не дозволені харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту, харчові продукти із вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту, харчові продукти із вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату. Крім того, у буфетах заборонено продавати солодкі газовані та енергетичні напої. 

У Тернополі вже зміни діють 

Поки всі тернопільські школи, а разом із ними і батьки школярів, чекають введення нової системи харчування, у деяких освітніх закладах вже ввели деякі зміни. А продаж шкідливих перекусів вже давно заборонили у освітніх закладах міста. Про це говорить і начальниця міського управління освіти Ольга  Похиляк.

— Фактично Постанова нічого не змінює. Як і раніше, не можна у їдальнях продавати снеків, сардельок ми не продаємо ковбасних виробів. Цього давно немає. Меню в кожному закладі затверджує Держпродспоживслужба. І відповідно до норм харчування, вони не дозволяють продаж таких товарів, — каже пані Похиляк. 

Головна освітянка міста додає, що у деяких закладах уже запроваджують елементи меню Клопотенка, про яке ми розповідали вище. 

— У деяких школах вводять елементи методики цього харчування. Не усі страви підходять дітям, але керівники закладів та підприємці радяться з самими дітьми, з батьками, — говорить вона.

Щодо продажу заборонених продуктів, то Ольга Похиляк переконує, що бути такого не може, а якщо все ж скарги є — просить звертатись в управління освіти чи Держпродспоживслужбу. До слова, з 27 квітня управління освіти розпочало перевіряти їдальні на предмет дотримання норм. 

Є заклади які вже годують "за новими стандартами"

Нам також вдалося поспілкуватися з кількома керівниками закладів, які вже на практиці запровадили ті зміни, які пропонує міністерство.

Одним з перших за реформування харчування школярів взявся заклад ТВПУ ресторанного сервісу та торгівлі. Як розповідає керівниця училища Марія Чашка, тут не лише по-новому годують учнів, ай навчають їх, як мають працювати кухарі в оновлених шкільних їдальнях. 

 — Харчування в закладах освіти  — це одна з найважливіших складових в здоров'ї дітей. Цьогоріч ми розпочали зміни в харчуванні наших учнів і так само в зміні підходу до підготовки кухарів,  — каже Марія Чашка. — Ми вступаємо в Асоціацію громадського харчування. Це дає можливість інформаційної підтримки, щодо змін у сфері харчування. 

Зараз, за словами, пані Чашки, у їдальню учні ТВПУ ресторанного сервісу та торгівлі, тепер ходять з задоволенням. Оскільки зміни відбулись посеред навчального року, щоб не переривати освітній процес, усе одразу втілити не вдалось, але їжа справді стала іншою. 

 — Ми виключили будь-які шкідливі продукти: наприклад, напівфабрикати, чіпси, сухарики, фабричні солодощі. У нас обов'язкова складова обідів  — свіжі овочі в різних виглядах, але приготовані так, як діти люблять. Обов'язково це перша страва, яка, безумовно, корисна. Також ми звертаємо увагу на подачу їжі. Бо насправді це важливо,  — каже директорка. 

Нагетси, болоньєзе і бургери

Журналістка "20 хвилин" також побувала у третій школі та на власні очі побачила, що на тарілках у тернопільських школярів, чи корисними є страви, як їх подають і як про це відгукуються дітлахи. 

Близько 10-ї години у їдальні снідали молодші дітлахи. Гамірливий натовп чемно розсівся на свої місця, де вже були розкладені страви. Діти самі можуть обирати, що їстимуть із двох варіантів. Вчителі перед сніданком запитують малюків, що вони хочуть і передають інформацію на кухню. 

Немає опису.

 — Найбільше я люблю їсти суп, бо це корисно і ще нагетси. Вони дуже смачні,  — каже другокласник Артем. 

Як розповідає директорка школи №3 Руслана Петрокушин, зміни у їдальні відбулись минулого року. Раніше ж отримували чимало скарг від батьків, зокрема під час засідань Ради школи. Тому взялись за реформування. Змінили і підприємця, який надає послуги. 

 — Коли в Україні почав діяти проект Євгена Клопотенка "Cult Food", мама одного з наших учнів зареєтрувалась туди та стала обласним координатором змін. Їх вирішила почати з нашої їдальні. Ми переглянули меню, за кошти з міського бюджету закупили обладнання та зробили ремонт. За збірником страв Клопотенка почали готувати чимало страв. Потім дивились, що більше люблять учні, а що їм не дуже подобається. Ми звернули увагу на продукти. Додали багато салатів. Тепер меню не обмежується макаронами та картоплею: ми включили булгур, який дуже полюбили діти, включили соус болоньєзе, суп мінестроне та інші страви світової кухні. Вони поживні, корисні і красиві в подачі,  — каже директорка. 

За словами заступника директора школи Світлани Пільгун, яка відповідає за роботу їдальні, зараз сюди з задоволенням ходять навіть старшокласники, які раніше шукали швидких перекусів неподалік школи, у пунктах продажу вуличної їжі. 

Як готуються в інших закладах

Як розповідає Ольга Похиляк, у шкільних їдальнях вже почали модернізацію. Ремонти роблять і за кошти з міського бюджету, і за кошти підприємців, які здійснюють організацію харчування.

— Обладнання закупляли минулого року для восьми закладів за кошти співфінансування державного бюджету та міського, — каже вона. 

Так, нові харчоблоки з'явились у таких закладах: № 2, 5, 6, 8, 18, 21.

Деталі про це читайте у матеріалі: Нове обладнання, ремонт кухонь та їдалень: у яких тернопільських школах оновлять харчоблоки (ПЕРЕЛІК) 

Чи зможе дитина замість супу купити снеки?

До 1 вересня тернопільські школи продовжують працювати відповідно до старого законодавства. До початку нового навчального року всім дали час підготуватись до змін.

Що ж буде далі? Про це спілкуємось із головним спеціалістом відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Марією Дручковською

— З 1 січня 2021 року вступив в дію «Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти», затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 р. №2205. Натомість перестав діяти попередній аналогічний документ – «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», який був розроблений ще у 2001 році, майже 20 років тому, і багато в чому вже не відповідав вимогам сучасності. Змінено підходи до організації харчування. У старих санітарних правилах та нормах було заборонено продаж кондитерських виробів із кремами,  морозива,  яєць та м’яса  водоплавної птиці, м’ясних  виробів нижче  I  сорту,  студнів, зельців, фаршмаків, грибів, молока-самоквасу, сметани, фляжного молока та м’якого сиру без    термічної    обробки,   консервів   непромислового виготовлення,  солодких газованих напоїв, нарізних салатів із майонезом, оцтом, сметаною, — каже експертка.

За словами пані Дручковської, у новому регламенті визначено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та інше), а також заборонено продаж, зокрема, зернових продуктів, що містять понад 10 г цукру на 100 г готового продукту, продуктів, що містять понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту, синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти. Забороняється продаж продуктів із рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв тощо. Також, встановлено групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (молочні продукти, злакові, овочі, фрукти та ягоди) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. 

Щодо обмеження продажу "заборонених" продуктів, то в управлінні Держпродспоживслужби радять звертатись до зі скаргою, якщо батькам відомі такі факти. 

—  З нового навчального року ми будемо погоджувати перспективне меню за новими рекомендаціями. Тобто, обмеження солі, цукру, про які дискутують в ЗМІ та які прописані в новому законодавстві, вступлять в дію з 1 вересня, — каже пані Дручковська. — Це питання викликало такий розголос, тому, що не усі діти можуть, до прикладу, пити чай без цукру. Від такої звички і не кожен дорослий відмовиться. Зрештою, Кабмін переконує, що все заради здоров'я дітей. Будемо бачити, як самі діти і батьки сприймуть такі нововведення.

Спеціалісти Держпродспоживслужби будуть контролювати виконання вимог Регламенту і Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти при здійсненні планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю).

Хто з дітей харчуватиметься безкоштовно

У новій постанові також йдеться про те, що за кошти засновників (у випадку коли йдеться про Тернопіль — Тернопільська міська рада) безкоштовним харчування має бути для таких категорій:

  • дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);
  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;
  • учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;
  • дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" ( діти учасників АТО та ООС);
  • осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Окрім того, деяким школярам дадуть можливість харчуватись за іншим меню, якщо доведуть, що стан здоров'я цього потребує. 

— За наявності медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, що засвідчує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей із встановленим діагнозом, для таких категорій здобувачів освіти/дітей повинно бути організоване харчування відповідно до рекомендацій, наданих лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром у довідці, щодо обмеження/виключення відповідних харчових продуктів, напоїв та страв та їх заміни аналогічними за енергетичною та поживною цінністю харчовими продуктами, — йдеться у додатку до Постанови. 

Опитування

Чи підтримуєте ви зміни у харчування школярів?

Коментар експерта 

Світлана Козак, завідувач педіатричного відділення з організації  медичної допомоги дітям в навчальних закладах

— Дітям та підліткам шкільного віку необхідно повноцінно харчуватись для того, щоб організм отримував усі необхідні для росту та розвитку речовини. Тому, безумовно, увага до того, що є на тарілках дітей у шкільних їдальнях має бути посилена. Я думаю, про заборону продажу снеків в школах дискутувати не варто. Ця заборона діє вже тривалий час і це правильно, адже в цих перекусах таких, як чіпси, сухарики та інше не лише є надлишок цукру і солі, він може містити підсилювачі смаку та інші хімічні домішки, які впливають на систему травлення.

Цікавим з нововведень є те, що буде контролюватись кількість спожитого дітьми цукру і солі. Адже ми знаємо, що надлишок цукру в організмі може привести до цукрового діабету та ожиріння. І бачимо тенденцію в останні роки, що діти стають більш схильні до  цієї хвороби. За нововведеннями, будуть оприлюднені допустимі норми солі та цукру в кожній зі страв. Адже відомо, що деякі натуральні продукти мають в своєму складі ці елементи.

Звісно, харчування в школах це ще не усе, від чого залежить здоров`я дитини. Важливо, щоб батьки звертали увагу і на те, що їсть дитина вдома.

Читайте також: 

У їдальнях половини шкіл Тернополя запрацювали термінали

Рейд шкільними їдальнями: що у тарілці тернопільських школярів

У тернопільських школах експериментально впроваджується нове шкільне меню
 
 
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up