Рейд шкільними їдальнями: що у тарілці тернопільських школярів

Рейд шкільними їдальнями: що у тарілці тернопільських школярів

Журналісти "RIA плюс" відвідали їдальні тернопільських шкіл, перевірили, які страви готують, скільки вони коштують та з’ясували, чи подобається школярам снідати та обідати в шкільних їдальнях  

У Тернопільській Українській гімназії ім. І.Франка меню на два тижні затверджене санстанцією. Школярам щодня пропонують різні страви. Сніданки тут 15 грн, обіди - 18 грн.  

- Але якщо хтось захоче дві котлети чи дві порції рису, це не проблема, - каже приватний підприємець Олександра Фука. - Можна поїсти і на 30 гривень, і на 50.  У меню школи великий асортимент страв.

З першого тут готують борщ (5 грн), суп картопляний з горохом (3,50 грн), суп гречаний (3 грн), бульйон з макаронами (10 грн), розсольник (5 грн), суп овочевий (4,50 грн). З другого частують  варениками з картоплею (9 грн), картопляним пюре з маслом (3, 50 грн), макаронами з маслом (3 грн) або з голландським сиром (12 грн), пшеничною (3 грн), ячмінною (3 грн) чи гречаною кашою (2,50 грн), рисом з овочами (5 грн) або відварним (4 грн). З додатків можна обрати овочевий салат (1-2 грн), соління (2 грн), оладі з печінки (6 грн), котлету смажену (6,50), тефтелі в соусі (6,80 грн), курячу  відбивну (7,50 грн), рибну котлету (7 грн) або смажену рибу ( 7 грн). У визначені дні дають також солодкі оладі (9 грн) або молочну кашу з рисом (9 грн).

З напоїв можна брати чай з лимоном ( 3 грн), сік (6 грн), компот (2,50 грн) або кисіль (3 грн). Для школярів пільгових категорій сніданки та обіди безкоштовні. Також за рахунок підприємця харчуються діти-переселенці і діти з цукровим діабетом.

Також у їдальні Української гімназії можуть харчуватися тернополяни, проте лише під час уроку.

- На перервах їдять діти, - зазначає пані Олександра. - Об 11.10 в нас перша перерва, 12.10 друга, і обід о 12.30. А коли учні на уроках, приходять вчителі, у яких "вікно" та люди "з вулиці". У нас їдять і студенти, і працівники сусідніх фірм. Директор наголосив на тому, що охочі поїсти можуть це робити лише тоді, коли діти на заняттях. Це хороше правило, завдяки якому у нас немає черг.

Працівники їдальні накривають столи за 5 хвилин до початку перерви, щоб страви були теплі. Школярі їжею у школі задоволені.

- Нам дуже смачно, - в один голос відповідають першокласники. - Найбільше ми любимо пюре з відбивною.

Дівчата з 2-го класу розповіли, що найбільше їм смакує печена картопля. Саме за нею найчастіше питають учні у чергах.

Годують і школярів, і дорослих

Їдальню у  школі №5 відвідують не лише школярі, а й тернополяни, які працюють поблизу.  

- До нас приходять багато людей, які працюють в Центрі, - розповідає приватний підприємець пані Марія (прізвище відоме - прим. ред) - але для них визначений час - з 13.00 до 14.00. Спочатку ми годуємо дітей.

З першого тут готують суп по-домашньому з фрикадельками (8 грн), борщ (6 грн), суп овочевий (6 грн), суп гороховий (4 грн). На друге: картопляне пюре (4 грн), макарони з сиром (4 грн), гречана (4, 50 грн) або пшенична каша (3 грн). Салати з капусти або бурячка - по 3,50 грн.

Учні 5-А класу розповіли, що завжди приходять у шкільну їдальню. Найбільше їм подобається відбивна.

- А ще тут все смачне і тепле, - відгукуються діти. Улюблена куряча відбивна коштує 12 грн.

- Часто діти беруть її з картопляним пюре або просто з хлібом, - каже підприємець пані Марія. - Також з м’ясного у нас є ковбаса, свинний гуляш  та котлети. Учні самостійно можуть вибирати, що їм до смаку. Часто хвалять макарони з сиром.

Люблять пюре та відбивні

У 6-й школі щодня різне меню, обід для дітей в середньому обходиться у 15 гривень. Також у шкільній їдальні в школі №6 крім учнів школи обідають чимало тернополян. Для дорослого повноцінний обід  коштує приблизно 30 гривень. Щодня тут готують дві перші страви: червоний борщ - 4 грн  і гороховий суп- 3, 50.

Гарнірів асортимент більший: картопляне пюре - 4 грн, макарони - 3 грн, каша пшенична -3 грн та каша гречана -5 грн, плов з курячим філе - 10 гривень, салати: капуста свіжа -3 грн, буряк -3 грн, напої: чай з цукром 2 гривні, чай з лимоном -3 гривні та сік - 5 гривень.

- Я люблю їсти у шкільній їдальні, - каже учениця 2-Б класу Оленка. - Найбільше мені тут подобається відбивна і картопляне пюре.

Школярі можуть брати більші чи менші порції, відповідно буде різна ціна. Наприклад, старшокласники часто беруть подвійний гарнір, а молодші беруть менші порції.

Смакує картопля та борщ

У школі № 16 стандартні сніданки коштують 16 гривень, а обіди - 19 гривень. Хліб вартує - 50 копійок. В 16-й школі теж щодня різне меню. В понеділок дітям дають гречаний суп, картопляне пюре з биточками та фруктовий напій. У вівторок можна пообідати салатом, борщем, шніцелем чи макаронами. У середу в асортименті гороховий і вареники. В четвер меню складається з овочевого супу, печінкових биточків та картопляного пюре.

А в п’ятницю дітей годують тефтелями з рисом та підливою, супом з макаронами та компотом з свіжих фруктів.

- Я кожен день ходжу їсти в їдальню, - каже Марійка з 1-А класу. - Готують тут смачно і щодня різними стравами. А найбільше люблю картоплю і борщик.

Їжа, як вдома

У 29-й школі сніданок для учнів обходиться у 18 грн. Як каже приватний підприємець Марія Дмитрів з 40-річним досвідом у сфері громадського харчування, дешевше не буде, бо продукти недешеві.

- А ще ми платимо за комунальні послуги, за землю, на якій стоїть школа, - каже жінка. - А в нас ще промислове обладнання, а електроенергія дорога. Ще зарплату дати людям і заплатити податки, бо всі люди офіційно працевлаштовані.

Щотижня у їдальні нове меню. Але у понеділок діти завжди їдять макарони з сиром. Пані Марія каже, що сир купують дорогий - голандський по 127 грн за кілограм.

- Сирного продукту не беремо, бо це їдять діти. І моя дитина їсть в цій їдальні, я такого не роблю, - продовжує підприємець. - Макарони змащуємо маслом. а не спредом. Ми купуємо лише масло.

В перший тиждень навчання меню було таким: в понеділок - макарони з сиром, чай з печивом. У вівторок - свіжий огірок, відбивна куряча 40 г, картопляне пюре та чай. У середу - гречана каша з маслом, м’ясний биточок, компот з фруктів. У четвер - макарони, сосиска дитяча, чай. Як каже пані Марія, у школах не рекомендують давати сосиски, але вони беруть дорогий продукт. Закупівельна ціна - 87 грн від виробника. У п’ятницю в меню на сніданок - дріжджові сирники з фруктовою підливою та компот з фруктів.

З 10 до 14 вересня у меню були макарони з сиром, гуляш з курячого філе, картопляне пюре, томат, сосиски, гречана каша, салат з буряка, вітамінний салат, котлети.

Є в меню і перші страви: борщ, гороховий суп, гречаний, овочевий. Щодня є дві перших страви. Вартість - 4 грн. Котлети, биточки, товченики, відбивні, гуляш - . Гарніри по 6 грн. Салати - 7 грн. Чай - 3 грн.

- Школи ще отримують заморожені пельмені та вареники, - каже жінка. - Але це напівфабрикат, я б не хотіла таким дітей годувати.

Розказали журналістам "20 хвилин" і рецепт сирників, якими годують учнів. 70% кисломолочного сиру, 30% борошна, 10 яєць, 200 г цукр, 50 г солі та 300 олії, 500 г дріжджів.

- Це дріжджові сирники. Якщо робити звичайні сирники, то п’ять чи десять порцій будуть чудовими, - каже Марія Дмитрів. -  Бо ти зняв з плити і з’їв. А, якщо зробити двісті порцій і вони постоять, то будуть твердими. А ці на дріжджах - пухкі. І сир в них чути. До сирників додаємо джем домашній із заморожених фруктів та ягід.  

Щодня на сніданоку 29-й школі приходить 250 учнів 1-4 класів. У школі більше 40 дітей пільгових категорій.

- В них окреме меню, бо міська рада за них платить по 15 гривень, - каже жінка. 

Учні кажуть, що їм дуже смакує їжа у їдальні, бо вона така, як вдома. 7-річний учень 2-Г класу Максим Лісовий каже, що найбільше любить сирники. Учні 7-А класу у шкільній їдальні харчуються щодня від першого класу. Діти кажуть, що їм смакують перші страви, особливо, борщ. Ще їм подобається, що великі порції. Діти кажуть, що дуже б хотіли, щоб на обід була піца, але водночас самі ж розуміють, що це не корисна їжа для їдальні.

- Нас і так смачно годують, ми можемо самі обирати, що їсти на обід, - кажуть учні.

У їдальні роблять ремонт

У 21-й школі, яку об'єднали зі школою мистецтв, сніданки по15 грн, а обіди - 18 грн. Щодня на сніданки приходить 200 учнів. Завідуюча їдальнею, яка у цій школі працює уже 8 років Марія Данилюк каже, що після того, як школи об’єднали, їм потрібно готувати більше їжі. Незабаром в їдальні встановлять нові меблі та зроблять ремонт. 

На сніданок в понеділок діти отримують макарони з сиром, печиво. У вівторок - котлету, картопляне пюре, овочевий салат. В середу - вареники з картоплею. У четвер - куряче тушене філе, гречана каша та салат. В п’ятницю - оладки з печінки з макаронами, салат овочевий. З напоїв - чай, кава з молоком.

У п'ятницю, 14 вересня, якраз розписували меню на наступний тиждень. 

- Зараз я отримала товар, бухгалтер зробила калькуляцію: салат з капусти 3 гривні, з бурячка 3,50, з помідорів та огірків - 4,50, - каже пані Марія. - То якраз формуватиму меню на сніданки та обіди.  Будуть перші страви, гарніри, м'ясні. 

Каролінка з 1-Б класу каже, що найбільше любить їсти макарони з сиром. Дівчинка каже, що їй смакує.

Ціни визначають в школах

Останнім рішенням виконавчого комітету від 24 січня 2018-ого року №31 "Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти м. Тернополя" визначена вартість обіду у шкільних їдальнях для пільгових категорій - 15 грн. 

Як пояснює заступник начальника управління освіти та науки ТМР – начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум, розрахунок робить відділ бухгалтерського обліку управлінння.

- Є відповідні постанови, на які спеціалісти посилаються щодо вартості харчування, прораховують вартість продуктів та визначену вартість обіду для дітей пільгових категорій, - каже пані Сум. - Рішення про вартість сніданків, обідів для учнів в школах мають приймати колегіально на раді закладу. Оскільки у тернопільських школах харчуванням займаються підприємці, то вони подають калькуляцію та показують батькам вартість того самого сніданку, обіду, полуденку. Є різний вихід страви - котлета може бути 30-грамова, 40-грамов, тому і варість різна. І це узгоджують з батьками.

Також обговорюють організацію сніданків для всіх дітей чи для певної пільгової категорії, коли вчитель організовано веде дітей у шкільну їдальню. Чи кожен учень йде індивідуально до їдальні і купує ті страви, які йому до смаку. 

- Не може бути однакове харчування для дітей, які платять за обіди самі та для пільгових категорій, - каже пані Сум. - Адже з бюджету для них виділяють 15 гривень. Якщо на 18 гривень один вихід страв, то на на 15 гривень - інший. Але це меню теж мають узгоджувати на рівні керівнцитва закладу. Ще підприємець має погоджувати меню з колишньою санітарною службою, зараз це ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області. 

Щодо того, що не можна продавати у їдальні, то це газовані напої, чіпси, сухарики, вироби з кремом та інші шкідливі продукти. Як пояснює пані Сум, є санітарні норми щодо переліку продуктів шкільного буфету та їдальні. Контролює це Держпродспоживслужба. Якщо батьки безпосередньо звертаються в цю службу, то її спеціалісти мають право здійснювати непланову перевірку. 

В управління освіти та науки батьки можуть звертатись щодо організації харчування, а в Держпродспоживслужбу - щодо якості продуктів. 

Довідка

Управління освіти та науки ТМР розташоване на бульв. Шевченка, 1. Контактний номер 52-56-94 (приймальня).

ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області розташоване на вул. Микулинецькій, 20. Контактний номер 52-10-10.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дмитро Гімла

    У гімназії ім. Івана Франка, ціни значно вищі, а ця інформація не правдива!!!
  • тойво

    18грн. це менше 1 долара.

    То як задурно.
  • Галина Клюхина

    29 школа: " Пані Марія каже, що сир купують дорогий - голандський по 127 грн за кілограм

    - Сирного продукту не беремо, бо це їдять діти"

    Сир, навіть на опт по 127 грн - далеко не сир!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up