Партнер рубрики Події

Василь Гнатюк, обвинувачений у вбивстві неповнолітньої Ірини Мукоїди, знову просився під домашній арешт

Василь Гнатюк, обвинувачений у вбивстві неповнолітньої Ірини Мукоїди, знову просився під домашній арешт
  • 1 березня 2023 року колегія суддів Тернопільського апеляційного суду в закритому судовому засіданні розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Василя Гнатюка.
  • Той просив пом’якшити його підзахисному запобіжний захід і замість тримання під вартою помістити його під цілодобовий домашній арешт або визначити розмір застави, посильний для його родини.
  • Апеляційну скаргу відхилили.
  • Василя Гнатюка, якого обвинувачують у вбивстві та зґвалтуванні неповнолітньої Ірини Мукоїди, і надалі триматимуть під вартою.

Перед тим, як приступити до більш докладного розгляду цього рішення Тернопільського апеляційного суду, нагадаємо, історію цієї гучної справи.

  • Тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 року на узбіччі траси в смт. Вишнівець Збаразького району, що на Тернопільщині.  Підозрюваного Василя Гнатюка, затримали через тиждень після вбивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство і справу передали до суду. Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду.

Наразі суд присяжних Чортківського райсуду у складі двох професійних суддів та трьох присяжних продовжує розгляд справи щодо вбивства випускниці. 10 лютого 2023 року ним було прийнято ухвалу стосовно продовження строку тримання під вартою Василя Гнатюка ще на 2 місяці, до 10 квітня 2023 року. Її і оскаржував адвокат обвинувачуваного.

Свої дії захисник мотивував тим, що матеріали справи вже перебувають на розгляді в суді, допитано свідків, розглянуто результати судових експертиз та інші матеріали. Тому, на його думку, ризики, передбачені статтею 177 Кримінально-процесуального кодексу України, відсутні.

Відео дня
Довідка:
Стаття 177 Кримінального кодексу України. Мета і підстави застосування запобіжних заходів
 1. Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам:
1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;
2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;
3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;
4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;
5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.
 2. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

У ході засідання колегія суддів Тернопільського апеляційного суду детально проаналізувала матеріали кримінального провадження та доводи апеляційної скарги. За її висновками, домашній арешт обвинувачуваного у таких тяжких злочинах має явний ризик для суспільства.

Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Нагадаємо, що Василь Гнатюк обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених пунктом 10 частиною 2 статі 115 (умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням або сексуальним насильством), частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи). Відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України, це є особливо тяжкими злочинами, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років. Тому застосування на даній стадії більш м'якого запобіжного заходу не може запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 Кримінального-процесуального кодексу України (див. вище – Авт.), зокрема ризику переховуватись від суду, перешкоджати розгляду кримінального провадження в розумні строки.

Довідка:
Санкція пункту 10 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі;.
Обвинувачені за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Таким чином, зваживши всі ризики і тяжкість скоєного злочину, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну залишила без задоволення скаргу захисника обвинуваченого Василя Гнатюка. Ухвалу Чортківського районного суду від 10 лютого 2023 року залишать без змін. Тобто чоловіка триматимуть під вартою поки що до 10 квітня 2023 року.

Редакція «20 хвилин» з самого початку уважно слідкувала за розвитком цієї гучної справи. Ми детально інформували читачів про кожне рішення суду з приводу обвинуваченого Гнатюка, який в особливо жорсткий спосіб позбавив життя неповнолітню дівчинку Іринку. Не відходячи від теми, нагадаємо, раніше ми псали про те, що на Тернопільщині посадили за грати жорстокого злочинця, який бив сестру та ґвалтував рідну матір. Також аналізували справи про статеві злочини проти дітей у нашій області.

 

Читайте також:

Василя Гнатюка, обвинуваченого у вбивстві і зґвалтуванні Іринки Мукоїди у Вишнівці, залишили під вартою

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Вбивство Іринки Мукоїди: коли назвуть ім'я того, хто позбавив дівчину життя

Роками бив сестру, покалічив товариша і ґвалтував… рідну матір. Збоченця запроторили за грати

Мороз по шкірі: статеві злочини проти дітей на Тернопільщині. У яких справах вже є вироки?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (77)
  • Володимир Білик

    Дії і вчинки медиків скорої і ментів які прибули на місце знайдення тіла вбитої дівчини вказують на те, що вони затирали сліди сліди справжніх вбивць і шукали на кого б повішати це вбивство! Нажаль під руку підвернувся цей хлопчина! Недавно в Київі прогримів скандал з гвалтуванням дівчини групою осіб деякі з них були з Тернопільщини  тому не важко зрозуміти, тв@рюки які витворяли  таке в Київі могли таке творити і в інших регіонах України, в тому числі і на Вишнівечині. І можливо вони ж і причетні до вбивства І. Мокуїд! Але ж внас в Україні менти давно перетворились на холуїв мажорів і олігархів і за бабло прикриють любий злочин і повісят на іншого!
  • Леонид Водяницкий

    Пока не введут смертный приговор так и будет,не бояться.
  • Nadyuha Kuzma

    А як нарахунок дитектора!  що непрацює система?
  • Галя Бай

    Я віру що він цього не робив,за стільки часу неможуть встановити чи дійсно він вбивця чи не він,таке відчуття що хтось покриває цю справу,нехай поліція виконує свою роботу справидливо.

    Галя Бай reply Галя Бай

    Людмила Ліщишин мені інтересно чому не випустили програму "Слідство ведуть екстрасенси"коли розслідували цю справу.Тому що комусь напевно це ой як невигідно.

    Людмила Ліщишин reply Галя Бай

    Галя Бай де ви бачили справедливість Внас тоді не було і зараз ще гірше твориться!

keyboard_arrow_up