Партнер рубрики Події

Від них нудить і болить горло: як тернополяни ставляться до заборони вейпів та цигарок з ароматизаторами

Від них нудить і болить горло: як тернополяни ставляться до заборони вейпів та цигарок з ароматизаторами
  • В Україні з 11 липня заборонили рекламу електронних цигарок та продаж ароматизованих пристроїв.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у тернополян, чи підтримують вони відповідний закон та чи готові відмовитися від куріння.

Вже набрали чинності норми закону № 1978-IX, які забороняють виробництво, гуртову і роздрібну торгівлю, імпорт для реалізації на території України цигарок, а також тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками.

Такі зміни до закону  «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» ухвалили в грудні 2021 року. Детальніше з обмеженнями можете ознайомитися на графіці. 

Відео дня

Що кажуть тернополяни?

Під час опитування думки тернополян розділилися. Одні не вбачають в електронних цигарках та ароматах ніякої підступності, а ось інші категорично проти.

 

 

Лілія, 22 роки, тернополянка

 — Я негативно ставлюся до куріння, адже сама не палю і чоловік також. Особливо не люблю, коли біля мене хтось курить, я не переношу цей запах. А після прийняття такого закону буде приємніше у громадських місцях, адже там не будуть так курити.

 

 

 

 

 

Віталій, 43 роки, приватний підприємець

 — Я вважаю, скасовувати нові способи тютюнокуріння є недоцільно. Спочатку люльку курили, потім сигарети крутили, зараз нові види паління. Це шкідлива звичка, яку до нас привіз Колумб. Так, я хочу відмовитися від куріння, але як потім мені жити без мрії. 

 

 

 

 

 

Анна, 65 років, пенсіонерка

 — Я, звичайно, до цигарок ставлюся негативно, адже досвід та історія довели, що в них нічого доброго нема. А електронні сигарети — це нова афера, особливо для молоді, адже вони не розуміють глибини та підступності паління. Тому я позитивно ставлюся до таких рішень. Та і за всі ініціативи щодо зменшення куріння.

 

 

 

 

Віталій, 23 роки, тернополянин

 — До звичайних сигарет я ставлюся нормально, а до електронних — ні. Але за цією темою я не слідкую, це не на часі.

 

 

 

 

 

 

Юлія, 49 років, бібліотекарка

 — Я вважаю, що цей закон порушує права людини. Колись хтось дозволив курити, а зараз змінюють правила. Якщо хтось курить на вулиці, можна відійти від нього. А якщо в приміщенні, то варто заборонити. Але особисто мені це не заважає.

 

 

 

 

Ігор, 60+, пенсіонер

 — Я підтримую цей закон. Куріння негативно впливає на екологію. Ще, я вважаю, було б добре збільшити акцизи, можливо б кількість курців зменшилася. Але все ж є частина людей, які просто не відмовляться від цигарок. Вони молоді і не розуміють всього, проте у 40 років можуть змінити свою думку. Це психологія людини.

 

 

 

 

Ольга, 43 роки, бухгалтерка

 — Ароматизовані сигарети — це дуже шкідлива звичка, особливо для дітей. Часом школярі навіть дозволяють собі курити такі сигатери на уроці чи перерві. Вони думають, що від них йде запах апельсину чи інших фруктів, ягід, але це не так. Всі відчувають цей запах, можливо просто не звертають на це великої уваги. Ми маємо довіряти своїм дітям.

 

 

 

 

Олександр, 42 роки, тернополянин

 — Проти електронних цигарок та з капсулами. Я курю звичайні цигарки вже років 20. Одного разу попробував електронну. Так після неї мене дуже сильно пекло горло. Колись пробував відмовлятися взагалі від цигарок, але щось не виходить. 

 

 

 

За порушення будуть штрафи

Зі слів завідувача сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Держпродспоживслужби Дмитра Рябченка, даний закон передбачає інший дизайн упакування електронних та звичайних цигарок, а також у місцях, де заборонено палити, повинні бути відповідні наліпки.

— За нерозміщення наліпок про заборону куріння у закладах громадського харчування, відповідатимуть підприємці. Також державні установи відповідатимуть за нерозміщення знаків на своїх будівлях. За таке порушення – 1000 гривень штрафу. Є норми, як має виглядати пачка тютюнового виробу, яким має бути належне маркування, зокрема, повинен бути збільшений розмір медичного попередження. Раніше медичне попередження мало займати 50% місця, а зараз — 65%. Також на верхній частині буде попередження про шкоду куріння, — говорить він.

Також у Держпродспоживслужбі нагадують, з квітня 2023 року відновили контроль за дотримання антитютюнового законодавства. Підставами для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері антитютюнового законодавства є: самостійне звернення субʼєкта господарювання, доручення прем’єр-міністра України і звернення фізичної особи. 

УВАГА! Тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння мають зникнути з полиць протягом 12 місяців з дня набрання чинності Закону.
 

А Ви підтримуєте такий закон? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

У ресторанах Тернополя і далі пропонують кальян попри заборону. Ми перевірили, де саме


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Чорна

    Закон не потребує підтримки. Його потрібно неухильно виконувати.

    Роман Биць reply Ірина Чорна

    Ірина Чорна а якщо завтра приймуть скажімо закон про право першої ночі, теж будете казати що треба неухильно виконувати?

keyboard_arrow_up