Партнер рубрики Розслідування

«Сафарі» на призовників чи зухвала втеча від мобілізації? Що ж це було в Тернополі

«Сафарі» на призовників чи зухвала втеча від мобілізації? Що ж це було в Тернополі
Скрін із відео
  • Постійна читачка надіслала відео у редакцію «20 хвилин» та попросила нас розібратися у ситуації. На ньому видно, як незнайомець, з виду чоловік призовного віку, біжить, а навздогін йому люди у військовій формі зі словами: «Стріляти буду».
  • Журналісти перевіряли, чи трапився цей інцидент справді в Тернополі, як його можуть прокоментувати обидві сторони, а також попросили юристів дати правову оцінку тому, що ми бачимо.

Відео в «20 хвилин» надіслали у п’ятницю, 28 квітня. Знімали його мешканці вулиці Київської. Видно, як чоловік тікає між недобудовами. Авторка Надія (прізвище нам відоме – прим. ред.) прокоментувала цей сюжет так: «Нічим не краще москалів».

– Тернопіль, ранок. Я настрашилася. Кричать: «Стріляти буду». Що ж це таке робиться? Що за поведінка? Хто за це відповідає? Треба якось зупинити таке ставлення до людей. Просто без слів, – говорить пані Надія.

Вона, до речі, згодом виставила усі ці матеріали і у своїх соцмережах.

Відео дня

Нижче додаємо саме відео, яке ми опублікували на нашому телеграм–каналі. Тут оперативно повідомляємо про всі важливі події міста, області, країни та світу: https://t.me/te20minut.

 

Зелений бус і вигуки: «Стій! Стріляти буду»

Авторка матеріалів, як і наші читачі в коментарях припускають, що, ймовірно, працівники військкомату наздоганяли чоловіка призовного віку. На відео видно зелений бус, який поїхав вслід за людьми у формі. До слова, ми вже публікували матеріал про те, як у Тернополі проводять мобілізацію, доставляючи бусами чоловіків у військкомати.

Про це детальніше може почитати тут: Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус? Запитали у військкоматі та поліції

На фрагменті відео, яке нам надіслали, бачимо, що чоловік забіг у недобудову. Журналісти «20 хвилин» побували на місці, яке ви бачите на відео. Як ми з’ясували, усе відбувалося неподалік будинку на Київській, 8Г. Біля будівельної техніки там зараз гори піску та будматеріалів. Поруч кілька ще не добудованих багатоповерхівок.

Людей тут зустрічаєш рідко. Ми намагалися попитати місцевих, чи чули, можливо, бачили щось більше. Однак їм про цей інцидент нічого невідомо.

Отож, чи спіймали чоловіка, який біг на відео і чому його наздоганяли, що було до того, як це все почали знімати тернополяни, можна лиш припускати. Реакція на наших каналах у соцмережах була різною. Одні засуджували чоловіків у формі, мовляв, це вже переходить всі межі. Інші зневажливо висловлювалися щодо чоловіка, який тікає, адже обов’язок кожного громадянина – захищати свою країну.

Що кажуть у поліції та військкоматі

Редакція «20 хвилин» розшукує чоловіка на відео, аби почути його позицію стосовно цієї історії. Ми гарантуємо йому анонімність у наших матеріалах. Ми готові вислухати усіх, кому більше відомо про подію.

Журналісти також звернулися за коментарями в поліцію. На відео не видно осіб у поліцейській формі, однак чи відомо правоохоронцям про цю подію?

– За інформацією нашого чергового, ніхто зі схожою інформацією до нас не звертався. Працівники поліції не виїжджали за адресою: вулиця Київська, 8 чи в тому районі. Особисто я вперше чую про цей випадок. На відео видно, що женуться за невідомим люди у військовій формі. Тому вам краще звернутися до військкомату, – відповів «20 хвилин» керівник відділу комунікації обласної поліції Сергій Крета.

Після цього ми звернулися за роз’ясненнями  до Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Ми хотіли почути: чи є чоловіки у формі на відео працівниками центрів комплектування, чому вони наздоганяли чоловіка зі словами «Стріляти будемо» та як можуть прокоментувати загалом цю історію. Відповідальна за комунікацію зі ЗМІ Олена Величанська спочатку відповіла, що у відпустці, але потім сказала, що подивилася відео і з’ясує детальніше. Редакція чекала на коментар обласного центру комплектування до кінця дня, 28 квітня. Увечері на чергову спробу журналістки отримати хоч якісь роз’яснення, пані Величанська відписала у месенджері, що нічого коментувати не будуть. Станом на ранок 1 травня, ми так і не отримали ніякої відповіді.

Наголосимо, що редакція «20 хвилин» завжди звертається за коментарями до центру комплектування, якщо ситуація, очевидно, стосується мобілізації чи дій працівників цієї структури. Однак там не йдуть на контакт з журналістами, пускаючи в нашу сторону масу суб’єктивних суджень щодо редакції чи її працівників. Попри всі наші спроби об’єктивно представити матеріал, ми не маємо можливості цього зробити, оскільки від коментарів посадові особи відмовляються.

Перевищення службових повноважень?

Журналісти редакції «20 хвилин» також попросили юристів подивитися відео та охарактеризувати події у юридичній площині.

Адвокатеса Марія Бочан наголошує, що в статті 65 Конституції України йдеться: «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України».

– Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі. Однак затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у центри комплектування для уточнення даних ці особи права не мають! – наголошує вона.

Щодо відео. Достеменно не знаючи обставин ситуації, юристи наступним чином коментують лиш ті матеріали, які ми бачимо на відео.

– Не отримавши коментарів ні однієї, ні іншої сторони, з юридичної точки зору, можна припустити перевищення службових повноважень військовою особою, а також погрозу цією військовою особою життю і здоров’я чоловіка на відео, – говорить Марія Бочан.

Інші адвокати, із якими консультувалися наші журналісти, також наголошують: погрожувати будь–які особі стріляниною можна лиш в окремих випадках.

– Треба звернутися до поліції, Нацгвардії, центру комплектування і з’ясувати, чиї працівники перебували за вказаною адресою, хто погрожував стріляниною. Звичайно ж, ніхто вам не скаже, що там були їхні люди, адже такі дії неправомірні. Бо погрожувати стріляниною можна людині, яка була під вартою, а потім вчинила втечу. Тоді виходить, що в Тернополі невідомо хто ходить у військовій формі та ще, ймовірно, зі зброєю. Повістки можна вручити у визначений законом спосіб. Про це правопорушення варто повідомити у поліцію, а там, відповідно, повинні відреагувати і встановити коло причетних осіб, – кажуть в один голос адвокати.

Наголосимо! Редакція ні в який спосіб не підтримує ухилення від мобілізації і не дає жодної оцінки даній ситуації. Натомість ми закликаємо правоохоронні структури відреагувати на дані матеріали і з’ясувати, чи були законні підстави для дій, які бачимо на відео.

До слова, Президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному відправляти воєнкомів із центрів комплектацій на фронт, а на їхні місця ставити воїнів, які отримали поранення.

Про це 28 квітня під час пресконференції заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

 

Далі буде…

 

ДОВІДКА

Кодекс України про адміністративні правопорушення за недотримання законодавства про мобілізацію передбачає покарання: штраф від 1700 до 3400 грн.

У разі, якщо особа отримує повістку вдруге протягом року та не з’являється до військкомату, це карається штрафом у розмірі 5100 грн. Найсерйозніше покарання загрожує тим, що вже пройшли медкомісію, яких визнали придатним до служби, отримав «направлення» в частину і не з'явився. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, це карається позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

Відповідно до статті 365 Кримінального кодексу України (далі - КК України) передбачена кримінальна відповідальність за перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб.

 

Читайте також:

Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус? Запитали у військкоматі та поліції

Зеленський закликав відправляти воєнкомів-тиловиків на фронт, – Міністр оборони Резніков

ht

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Lyuda Dgentile

    Чому ви підтримуєте дизертирів? Мені 76 років мій єдиний племінник воює з купою хвороб як спинна грижа , виразка шлунку, з проблемами колінного суглобу, взяв повістку і з'явився військомат і воює в Запорізькій області, мій єдиний внук учасник АТО в зараз захищає Батьківщину під Бахмунум, а ви підтримуєте дизертирів ? Як редакція газети так в ви тернополяни? Ждете з короваєм орду в Тернополі? Хочете другу Бучу? Які ж ви огидні!! Я вас ненавиджу!
  • Olga Olya

    Точно таке було ,в одному з сіл Тернопільщини, те сафарі було проти малесенького ,худенького чоловіка ,але той ,що на наших грошах від'їв морду ,таки не втратив 8000 гривень ,дігнав.
  • Олександр Кгавчук

    Це певно грабіжники були,а форму купили на ринку😁
  • Brittany Fisher

    🇺🇦 Громадяни України та вимушенi переселенцi подайте заявку на фінансову допомогу сьогодні разом із проектом Uappl.

    натисніть на  >  https://s.uappl.org/192reco2262

    ініціативаUAPPL – це платформа пожертвувань, яка допомагає Українцям та людям, які потребують допомоги звертатися за фінансовою допомогою напряму до людей з усього світу.

keyboard_arrow_up