Партнер рубрики Події

У Борщеві вийшли на акцію протесту проти моспатріархату. Віряни лякають Божою карою

У Борщеві вийшли на акцію протесту проти моспатріархату. Віряни лякають Божою карою
  • На територію Української православної церкви – Парафії Святителя Миколая, що у Борщеві, прийшли з акцією протесту 11 червня. Молодь виступила проти діяльності московського патріархату.

  • Чи планують мітингувати й надалі та що про це кажуть представники церкви — дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Молодь закликає вірян та представників церкви назавжди відректися від росії, загарбники якої зараз вбивають наших людей та знищують землі.

Російській церкві — не місце в Україні

На територію храму хлопці та дівчата прийшли 11 червня. Із собою молодь принесла плакати з гаслами: «РПЦ – духовні окупанти», «Рабів до раю не пускають» та «Армія, Мова, Віра». Зі слів одного з учасників мітингу Максима, це перший такий захід в їх місті, але далі ще буде.

— Ми активна молодь, яка об’єдналася і вирішила показати, що російським пропагандистам та людям, які моляться за росію, тут не місце. Борщів та Тернопільщина – Україна, то про які російські нахили може йти мова? Тим паче вже понад два роки на території нашої України триває повномасштабне вторгнення. Не треба казати, що ми проти Бога чи проти церкви, бо це неправда. Ми підтримуємо церкву, але тільки коли вона українська, — розповів хлопець журналістці «20 хвилин».

Відео дня

 

Загалом на першу мирну акцію вдалося зібрати 16 людей. Молодь не заходила до храму, а лише намагалася поспілкуватися з парафіянами та представниками церкви. На одному з відео, яке надали в редакцію учасники акції, парафіянин розповів, за кого моляться в церкві та кому підпорядковуються.

— Ми підпорядковуємося Господу Богу. Звичайно, ми молимося за Онуфрія, бо він наш настоятель. Також ми молимося за Україну, українців та весь світ. Ви кажете, що Онуфрій відвідував росію і його благословляв путін? То чому Зеленський під час війни з 2014 року продовжував вести бізнес у росії? І яка різниця, хто кого колись нагороджував? – каже чоловік.

Крім того, на відео видно, як під час проведення мирного мітингу жінка закликала молодь не виступати проти церкви, адже потім будуть покарані Господом Богом. А ось на гасло «Слава Україні» один із парафіянів відповів «Слава Богу».

— Чому вони не можуть сказати «Героям Слава»? Невже це так важко чи їм заборонено казати? Ми не хочемо, щоб хтось забрав землі чи ще щось. Ми хочемо, щоб представники церкви перейшли до ПЦУ, щоб вони дійсно молилися за Україну, за українських воїнів та дітей. Ми сподіваємося, що віряни нас почують і зрозуміють, наскільки важливо ходити до правильної церкви, — додав учасник Максим.

Нехай кричать, а ми будемо молитися…

Прессекретар Тернопільської єпархії УПЦ о. Степан Балан називає такі акції та мітинги провокаціями. Він запевнив, віряни церкви не реагують на дії молоді.

— Представники церкви у місті Борщів розуміють, що це провокація. Спочатку такі провокації були в Тернополі, а ось зараз перейшли до іншого міста. Богу дякувати, у храмі все спокійно, мітингувальники нічого не пошкодили, нікого не образили. Я думаю, ця молодь також зрозуміє, що робить неправильно, і згодом не буде ходити з плакатами до церкви. Ми там молимося за Україну, за мир. Ті мітинги та акції зараз недоречні, — каже о. Степан Балан.

Також ми поцікавилися у прессекретаря Тернопільської єпархії УПЦ, кому підпорядковується церква і чи планують перехід?

— Ніхто там не підпорядковується московському патріархату. Я не розумію, навіщо переходити з однієї української церкви в іншу? Що від цього зміниться? Повторюю, ми молимося за Україну. Але це я можу сказати тільки за настоятелів, бо кожен парафіянин має самостійно вирішувати, що для нього важливо, — додав він.

Натомість тамтешня молодь вже планує наступну мирну акцію. Коли саме вона буде – поки невідомо. Вони хочуть зібрати якомога більше місцевих людей, аби віряни зрозуміли, що УПЦ та ПЦУ має значення.

Нагадаємо, у квітні проти московського патріархату виступала і тернопільська молодь. Вони систематично приходили до  Кафедрального собору Віри, Надії, Любові і матері їх Софії і закликали переходити в українську церкву. Після щоденних мітингів на позачерговій сесії депутати підтримали рішення припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ  право постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі. 

Читайте також:

У Тернополі вийшли на акцію протесту проти московського патріархату

«Геть московського попа»: 8 квітня у Тернополі знову протестують проти моспатріархату

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Oleh Piven

    Слава Україні!
  • Читач72

    Як це в Тернопільській області досі московська церква? куди влада дивиться? з ким влада?
  • Степан Яловега

    біснуваті отморозки активісти Порошенка і єпіфанія не дають людям молитися богу в храмах УПЦ , пцу церква порошенка зрадника вбивці українців ходити в пцу значить підтримувати зрадників і вбивць українців , пцу порошенко купив у Варфоллмея за українські храми для свого піару на виборах 2019 року , порошенко в якості голови президії провів собор українських попів пцу і за вуха протягнув єпіфанія в митрополити єпіфаній молодий жадний до влади до грошей до рошенок за рошенки єпіфаній виконує всі вказівки порошенка зрадника , порошенко і єпіфаній сіють вражду між українцями роблять розкол в суспільстві роблять війну між українцями на релігійному грунті , порошенко взірвав 5 воєнних складів знищив 200 000 тон боєприпасів і сьогодні нам немає чим стріляти із за цього гинуть наші солдати от так Порошенко помагає путлину вбивати українців порошенко зрадник вбивця українців а ви молитися на порошенка , ПАПА цілювався з іларіоном попом з россееи приблєжонним до кіріла так угкц за Україну чи за россеею
  • Надя Павлівна

    Підтримую молодих українців   ,в Україні все українське , це їхнє майбутнє  , Україна без московського попа

keyboard_arrow_up