Медики Тернопільської обласної лікарні унікальним методом врятували жінку від інсульту

Медики Тернопільської обласної лікарні унікальним методом врятували жінку від інсульту
  • Скаржилася на головний біль, а діагностували аневризму мозкової артерії.
  • Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні вчасно виявили у пацієнтки ймовірність розвитку інсульту.
  • Зупинили розвиток хвороби сучасним методом емболізації – міні-операцією практично без хірургічного втручання.
  • Про досягнення сучасної медицини та порятунок життя пацієнтки розповів завідувач відділенням нейрохірургії Тернопільської обласної клінічної лікарні Ігор Загрійчук.

Лікар говорить, що жінка скаржилася на головний біль і під час обстеження МРТ у неї запідозрили аневризму передньої мозкової артерії. Під час госпіталізації пацієнтці провели повторне обстеження, що й підтвердило діагноз.

«Аневризма – це стончення стінки судини в одному місці на кшталт мішкоподібного випинання. А тому там, де є це стончення, це вже дуже велика загроза, що стінка судини може в будь-який час розірватися. Якщо це стається, то відбувається інсульт. Найчастіше це проявляється у віці від 30 до 60 років», – розповідає Ігор Загрійчук.

Відео дня

Аби уникнути найгіршого сценарію розвитку хвороби, пацієнтці було проведено емболізацію аневризми передньої мозкової артерії. В чому ж унікальність цієї операції? Як пояснює лікар, хірургічне втручання проводиться через невеликий прокол у стегновій артерії. Вводиться мікрокатетер до судини головного мозку, контрастується і через цей катетер ставляться мікроспіралі або стенти, залежно від випадку.

Таким чином наші медики вилучили аневризму з кровотоку. Тим самим забрали загрозу для життя людини у майбутньому. Одним словом – врятували пацієнтку від розвитку підступної хвороби і постійного головного болю.

«Через дві доби жінку виписали додому абсолютно без жодних неврологічних симптомів. Зараз вона спостерігається у сімейного лікаря. Почувається абсолютно нормально і здоровою», – підсумовує Ігор Загрійчук.

Раніше ми повідомляли, що 14 березня у Тернополі відкрили оновлене дитяче онкогематологічне відділення. Також розповідали історію порятунку пробитого міною серця українського воїна. Писали і про те, як у тернопільській лікарні рятують людей «з того світу».

 

Читайте також:

У Тернополі відкрили оновлене онкогематологічне відділення для дітей

Пробите міною серце захисника з Тернополя продовжувало битись. Як рятували воїна

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей « з того світу»

Таке не кожному під силу: у 21 фельдшер із Тернополя рятував важко поранених бійців на фронті

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач72

    В дуже багатьох жителів Тернопільщини, особливо з сіл, є таке звуження чи розширення кровотоків, що смертельно небезпечно. Але не оприлюднено головне-в державних лікарнях,де головнілікарі і інші отримують зарплату з наших податків, де обладнання куплене державою, де обладнання прислане діаспорами з-за кордону, Організовано вручення рахунків для оплати 30000-100000 грн. Та більші суми, нібито за трубку, інструмент чи дорогуще лікарство операційне. Отримувачем коштів є містер х зі Львова чи Києва. А люди які проживають нижче межі бідності приречені на смерть без медичної допомоги. В багатьох державах працює страхова медицина, або хворі не платять за лікування і ліки тільки тому що є чи були платниками податків. В нас корупціонери і хабарники сидять в кріслах головних лікарів, під прикриттям посадовців-правоохоронців, граблять хворих людей та збагачуються особисто .
  • Читач09

    Певно  щось вміють в Тернополі не вчилися

keyboard_arrow_up