Вдома двоє дітей і все на своїх місцях: тернополянка вчить жінок, як організувати простір

Вдома двоє дітей і все на своїх місцях: тернополянка вчить жінок, як організувати простір
  • Організатор простору. Так свою професію  називає тернополянка Ірина Кекот. Жінка переконує, що для того аби підтримувати вдома порядок, достатньо приділяти цьому 5 хвилин на день у кожній кімнаті. 
  • Яким був шлях до успіху пані Ірини читайте у черговому матеріалі "20 хвилин" з циклу публікацій "Я успішна". 

"Порядок в домі тягне за собою порядок в житті", — переконує героїня нашої публікації. Та розповідає, що її любов до всього на своїх місцях розпочалась три роки тому з марафону про прибирання. А далі стартували і тотальні зміни у житті. Після організації простору вдома, жінка переконує, що пропрацювала свій тайм менеджмент, здорове харчування, режим дня, впровадила ранні підйоми, та інше. Бо все почалось з порядку...

Понад пів року тому жінка пройшла навчання в школі організації простору в Латвії. Навчання тривало три місяці. А зараз Ірина проводить курси у Тернополі.

Ірина каже, що по-іншому зробити не могла. Всередині було забагато енергії, знань, якими треба було поділитись. Перше навчання жінка провела майже півроку тому. Запросила спочатку лише чотирьох учасниць. А зараз готує вже шостий потік.

Відео дня

Вдома усе на своєму місці

— Організація простору — це ціла наука, з своїми законами і правилами. Люди цього фаху допомагають позбутись зайвого, зробити так, щоб речі в будинку були зручно розташовані, щоб не було молоху, щоб порядок зберігся назавжди. В Америці вже десять років є така професія, — розповідає Ірина. — Важливо розуміти, що організація простору відрізняється від прибирання. Це різні поняття. Щотижневе прибирання включає і миття підлоги, протирання пилу. Організація простору не про це. Тут йдеться про розхламлення, систему правил і оптимізацію всіх речей так, щоб було зручно користуватись, підтримувати порядок, щоб процес наведення  порядку радував, а житло було затишним.

Жінка каже, що вдома у неї все розставлено так, аби на наведення ладу у кожній кімнаті йшло не більше 5-ти хвилин.

На зображенні може бути: у приміщенні

— Усе лежить зручно. І одне з головних правил — речі після того, як ви ними покористувались обов'язково треба ставити на місце, — каже тернополянка. — Якщо загубилось що-небудь, то на пошук йде не більше трьох хвилин. Якщо раніше все губилось — це було важко. Крім того, я зробила так, щоб було затишно і красиво. Одного разу я зробила фото кімнати до і після. І я просто не могла натішитись результатом. 

На зображенні може бути: у приміщенні

Уже має помічниць

До заняття організацію простору Ірина була тренером зі сноу-борду. У декретній відпустці почала впорядковувати речі у себе вдома. А потім стала допомагати іншим.

— Я спортсменка. Займаюсь понад 20 років. Але ця справа змінила моє життя, бо безлад вдома забирав дуже багато ресурсів: поганий настрій, суперечки з чоловіком та інше. А зараз і він дуже задоволений. Каже, що немає до чого придертися, — посміхається жінка. 

Працює Ірина у двох напрямках: онлайн та виїзди додому.

— Так, ми можемо приїхати до вас та допомогти розібрати ваші речі. Нещодавно приїжджали до жінки та допомагали навести лад у холодильнику. Здається, що це просто, але потім усе повертається на свої місця. Насправді ж у цьому треба побачити систему, алгоритм і це буде надовго. Тоді усе буде добре, — каже вона. — Ми можемо допомогти впорядкувати шафу, кухню, ванну. 

Зараз у жінки є дві помічниці, і вона планує і надалі розвиватись у цій сфері. Хоча й зізнається, зараз працює більше на ентузіазмі, аніж на фінансовій вигоді. 

— Зараз ми масштабуємось. Якби це було неприбутково, то це зробити було б нереально. Але наразі в Україні це не надто популярна послуга. Хоча я планую і надалі розвиватись. Планую проходити курси на європейському рівні, — каже вона. 

З чого почати? 

Організаторку простору ми попросили дати поради для тих, хто не знає з чого розпочати упорядкування у власному будинку.

— Усім я раджу розпочати з шафи. Ви маєте залишити лише необхідне. Потім поступово зробити це в спальні, передпокої, кухні, у ванній та дитячій. За тиждень можна прибрати усе так, що самі не впізнаєте своєї квартири, — каже жінка. 

Основна серед порад: залишати вдома лише ті речі, які радують.  

На зображенні може бути: у приміщенні

— Кон Марі — авторка світового бестселлера про наведення ладу, організацію простору і життя — говорить, що потрібно залишати ті речі, які радують. Виняток, це ті речі, які справді необхідні, які мають важливу функцію (наприклад — електрична плита, пилосос). Запропоную вам метод «три сита». Є три сита, через які потрібно "просіяти" всі речі, які є в будинку. Уявімо, що усе, що у нас є — це пісок. Спершу через грубе сито просіюємо і на ньому залишаються грубі камінці. Потім, все, що пройшло перший рівень — на друге сито і залишились середні камінці .І на третє — найдрібніші. Камінці — це непотріб, — пояснює Ірина.

Грубі камінці, які залишились на першому ситі — це очевидний непотріб. І ви маєте поставити до кожного з них такі питання: чи не застаріла річ? чи не поламане? чи по розміру? що потрібно віддати (не твоє, а забуваєш віддавати)?

Друге сито: емоція/функція
Запитати себе: Ти мені приносиш емоцію?  Ти виконуєш функцію? Якщо є емоція і функція — залишаємо. 

Третє сито: обмежуємо речі за кількістю. Наприклад, є 20 пар штанів, а носите лише 5.

Є запитання, які допоможуть розібратись чи річ потрібна:

— якщо вона зламається, чи буду я шукати, де придбати таку саму? (або якщо уявити, що цього одягу у мене немає, чи придбала б я його зараз)
— чи радує вона мене?
— чи приносить користь?
— які емоції я переживаю, коли користуюсь нею?
— якщо предмет зламається, то я зрадію чи засмучусь?
— чи протягом року була користь від неї? 

Щаслива мама і добра господиня 

Ірина Кекот — мама двох дівчаток, яким 3 рочки та 9 місяців відповідно. І вона каже, що часто люди переконують, що діти вдома та ідеальний порядок — речі несумісні. Але у неї все не так.

На зображенні може бути: дитина, стоїть та на відкритому повітрі

— Навіть коли діти роблять безлад одразу після того, як ви прибираєте, у вас піде зовсім небагато часу, аби повернути усе в нормальний режим, адже речей у вас буде менше, та й кожна з них матиме своє місце, а це дуже важливо, — переконана Ірина. 

Тернополянка переконує, що порядок та затишок вдома дуже важливі для кожної людини. Адже так дім буде місцем, куди хочеться повертатись. 

Читайте також: Я успішна! Як теребовлянка з чоловіком створили бренд шкіряних виробів, які продають у всьому світі

Я успішна! Кондитерка з Тернополя про те, як бабуся навчила любити випічку і безсонні ночі за роботою
Розпочинала справу з ринку, а зараз власниця двох ресторанів у Тернополі. Як їй це вдалося?


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іра Кекот

    Щиро дякую за чудову статтю! Ви дуже влучно і лаконічно описали все що я мала наувазі. Відчувається любов до Вашої справи!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up