Розпочинала справу з ринку, а зараз власниця двох ресторанів у Тернополі. Як їй це вдалося?

Розпочинала справу з ринку, а зараз власниця двох ресторанів у Тернополі. Як їй це вдалося?
  • Один із її закладів в Тернополі став улюбленим місцем для багатьох. Двері іншого для гостей відкрили нещодавно — у непростий час карантину. І він вже має своїх шанувальників. Але мало хто знає про нелегкий шлях до успіху.
  • Рестораторка Оксана Повх розповіла про власну справу, підприємництво в час пандемії та особливу любов до їжі.
  • "20 хвилин" продовжує проєкт "Я успішна". 

На інтерв'ю пані Оксана зважувалась довго. Розповідає, що не звикла хизуватись досягненнями і виступати "на публіку". Але під час розмови за чашкою кави, жінка проста та привітна. Інколи навіть дивно, що люди, які досягли в житті успіху, залишаються відкритими та світлими.

Бізнес пані Оксана розпочинала вдвох з чоловіком Олександром. В управлінні закладами і далі ділять на двох усі обов'язки. Подружжя каже, що звикло як в сімейному житті, так і на роботі знаходити компроміси, тому конфліктів успішно уникають. 

На зображенні може бути: 2 people, including Оксана Повх

Відео дня

Оксана Повх пригадує, що коли розпочинала власний бізнес, то не думала, що буде так важко, але всі труднощі можна пройти, коли ти живеш тим, що робиш. Зараз вони у них із чоловіком два заклади — "Хінкальня" та ресторан Navi.

Розпочинали з ринку 

— Якщо говорити про початок, то доведеться пригадати 90-ті. Я вчилась в політехнічому інституті, була аспіранткою тоді. І за натурою — відмінниця. Можливо, тому і завжди максималістично підходжу до будь-якої зі справ. На той час вижити було непросто. Чоловік працював на ринку, а я вирішила йому допомагати. Спочатку ми працювали продавцями, потім відкрили власну "точку". І тоді, мабуть, я не могла уявити, що матиму власний ресторан, — ділиться жінка. — Ми завжди любили подорожувати Україною. І в цих подорожах часто зупинялись на заправках перекусити. Там були дуже смачні особливі булочки. А в Тернополі таких знайти було неможливо. Тоді ми з чоловіком спробували відкрити точку з їх продажу на ринку. Але людям вони "не зайшли". На ринку люди віддавали перевагу дешевшим перекусам, хоча користі в них дуже мало.

 Оксана Повх розповідає, що для випічки на ринку придбали якісну дорогу італійську пічку, а коли "прогоріли", її було шкода найбільше. Бо вона припадала пилом у гаражі. 

— І уявіть моє задоволення, коли ця пічка стала такою потрібною нам у своєму закладі. Щоправда, це сталось вже за кілька років. Все ж вона своє призначення виконала, — посміхається вона.

Заклад відкрили за франшизою

Перший заклад сім'я Повх відкрила в 2016-му році. Тоді теж час був непростий: війна в країні, криза. Але тернополяни вирішили ризикнути.

— Як я вже казала, ми любимо подорожувати. І звісно, під час тих подорожей смачно спробувати колоритну їжу. Пригадую, як ми поїхали на два дні до Львова. Там поряд з місцем, де зупинились був грузинський ресторанчик. Ми спробували, і настільки нам сподобалась ця їжа, що решту часу там снідали, обідали і вечеряли. І я кажу до Саші: "Жаль, у Тернополі такого закладу немає", — розповідає жінка. — А далі ми таки розшукали власника. І вирішили, що заклад просто має бути в нашому місті. Все склалось: бо коли ми були в Грузії, теж страви цієї кухні нам посмакували. 

Немає опису світлини.

Жінка каже, що відкривати за франшизою простіше, оскільки центральний заклад дає усі "схеми" роботи та допомагає з запуском ресторану.

 — Чому в ресторанному бізнесі складніше, ніж в торгівлі? Бо тут ти залежиш від людей з двох боків: гості та команда. Треба вміти знаходити спільну мову з тими і іншими. Команда — це душа закладу. І на щастя, мені завжди таланить зустрічати хороших людей, з якими разом творимо заклад, — розповідає вона.

Відкривати ресторан в карантин було непросто

Другий заклад ми відкрили наприкінці січня 2021-го. Було складно, дещо ризиковано, бо карантин — це час нестабільності. Ми не знали, як буде завтра. 

— Франчайзинг ставить певні обмеження. А я за час роботи назбирала чимало ідей. А там ми мусимо працювати за правилами мережі. Взагалі є цікава історія того, як ми придумували назву. Ще в першому закладі почали готувати хачапурі дещо за іншим принципом. Сама форма випічки нагадувала човен. Ми сиділи і думали, як назвати цю вже нову страву. Пошукали, подумали і зійшлись на тому, що оскільки човен в перекладі на грузинську "Наві", то і заклад варто назвати так. Потім подивились, що і італійською човен буде називатись так само. Спочатку хотіли робити кухню, яка була б ближче до східної. Але пізніше вирішили, що зберемо тут страви із різних країн. А от назву, наш "човен" залишили, — ділиться Оксана Повх. 

Гаслом ресторану обрали фразу: "Заклад, де тебе люблять", бо коли люди приходять на відпочинок, хочуть, аби про них турбувались. Власниця каже, що перед відкриттям вирішили, що усі страви мають готувати лише з якісних продуктів. 

— У жодному разі ми не будемо використовувати дешевші аналоги. Хочеться дати людям справді якісний продукт. Ми поїздили трохи за кордоном, скуштували там і вирішили, що тернополяни теж варті найкращого. Звісно, на початку справи, усі вкладення себе не окуповують. Тим більше, що ціни ми теж ставимо доступні, для того, щоб люди могли собі дозволити це замовити. Бо якщо ти поставиш "космічні" ціни, то продавати його не буде кому. Але потрібно розуміти, що не все нам дається одразу і в те, щоб отримати прибуток, спочатку треба вкласти, — каже Оксана Повх.

На роботі без вихідних і свят

Пані Оксана вирішила сама займатись фінансовими справами закладу. Зізнається, що це займає чимало часу, але так вона може бути спокійна за свою справу. 

— Звісно, робота забирає дуже багато часу. У своїх закладах я щодня. Щодня стараюсь скуштувати страви ще навіть перед тим, як їх готуватимуть для гостей. Іноді, роботу доводиться брати і додому. Але чи важко це? Напевно, ні, бо коли ти любиш те, що робиш — то усе лише в задоволення.  Перед відкриттям закладу була тут щодня впродовж кількох місяців. Звісно, могла собі дати пів вихідного, коли родинне свято або коли дуже втомлена, але на довго залишити дітище не можу, — посміхається пані Оксана. 

Про принципи успішного закладу жінка каже так.

— Щоб заклад був успішний, треба, щоб все було чесно. Ніколи зайва копійка, яку ви отримали не зовсім чесно, не принесе вам успіху та достатку. Якщо все робити чесно, воно і складається само собою, — каже вона.

 

Читайте також: 

Я успішна! Історія тернополянки, яка може організувати для вас поїздку в будь-яку країну світу

Я успішна! Разом з мамою відкрили перший магазин екотоварів: історія успіху тернополянки

Я успішна! Тернополянка Інна Бучинська вміє зробити домашніх улюбленців красивими

Я успішна! Тернополянка працювала медсестрою, а зараз має власний салон краси

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Eric Cartman

    Оце рівень журналістики, не написати назву ресторанів... недарма ви гроші берете за свої рекламні статєйки
  • Людмила Сивуля

    Оксана, ти  супер. Успіхів тобі та вдячних клієнтів
  • Natalia Chuprovska

    Які ресторани?
  • Vasyl Sul

    Молодець.

keyboard_arrow_up