Партнер рубрики Події

Як потрапляє вода у крани тернополян (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як потрапляє вода у крани тернополян (ФОТОРЕПОРТАЖ)
"20 хвилин" розкаже та покаже, звідки береться вода, яка тече з кранів тернополян та жителів навколишніх сіл. Як її очищають та знезаражують, перш ніж вона потрапить у домівки людей.

Тернополянам дуже пощастило, адже Тернопіль належить до тих п'яти міст України, які отримують воду з артезіанських свердловин. Наші свердловини розташовані на території двох водозаборів - "Тернопільського" та "Верхньо-Івачівського". Саме з цих водозаборів забезпечують водою Тернопіль та довколишні села.

“Тернопільський” водозабір розташований на вул. Білецька, а “Верхньо-Івачівський" у с. Івачів Горішній. На території цих водозаборів загалом є 30 свердловин, глибина яких до 60 м. На "Тернопільському" - 14 свердловин, а на “Верхньо-Івачівському” - 16.

Відео дня

Журналіст "20 хвилин" побувала на території "Тернопільського" водозабору, який забезпечує водою Центр, “Новий Світ” та “Старий парк”. 

На цих фото можна побачити як виглядає свердловина ззовні, а також ту частину, яка розташована у заглибині під землею, де міститься технологічне обладнання.

Previous Next
Спуск під землю до свердловини прикритий люками
Ось так свердловина виглядає під землею
Previous Next Previous Next

З артезіанських свердловин за допомогою потужних глибинних насосів вода подається до резервуарів чистої води, яких є 12. А відтак вода потрапляє у водопровідні насосні станції. Загалом у місті є три водопровідні насосні станції - ВНС-1, ВНС-4 та ВНС-5. ВНС-1 розташована на водозаборі “Тернопільський”.  

На фото можна побачити машинний зал ВНС-1

Previous Next
З артезіанських свердловин за допомогою потужних насосів вода подається до водопровідної насосної станції.
Ось так виглядає машинний зал ВНС-1
Так виглядає автоматична система управління
У ВНС-1 працівники регулярно беруть проби води для аналізу
Previous Next Previous Next

Оскільки артезіанська вода багата залізом та мікроелементами, перш ніж потрапити до споживача, її доочищають. На водозаборі “Тернопільський” діє станція знезалізнення води. На “Верхньо-Івачівському” водозаборі такої станції поки що, на жаль, нема. Але згодом таку станцію облаштують.

Previous Next

Перш ніж потрапити у мережу, воду знезаражують рідким хлором. Для якісного знезараження на водозаборах діють сучасні хлораторні установки. 

На фото можна побачити хлораторну, яка діє на вул. 15 Квітня.

Previous Next
Previous Next

Previous Next

Хлораторна установка європейського зразка, яка без похибок визначає кількість хлору у воді. 

Previous Next

На стіні біля ВНС-4 намальовані логотипи підприємств водопровідно-каналізаційної галузі України. 

Previous Next

Після усіх очисток придатна для споживання вода надходить у домівки тернополян та мешканців навколишніх сіл. 

Про те, куди потрапляє уже використана вода з каналізаційних мереж і як її очищають, розкажемо у наступній публікації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Процесорович

    Усе таке гниле і сиране, як воно взагалі забезпечує СанПіН-и?!



    1. Тут писали про якісну питну воду: один з перших критеріїв -- відсутність смаку та запаху. Але і присмак і запах є! То як тоді вона називається -- "якісна питна" чи "придатна до споживання" ( і те мабуть умовно)?



    2. Мене, як користувача, якось не впирає, що розумна санстанція робить контрольні заміри на водозаборі чи напорній башті. Нехай би зробили акцію для жителів-споживачів: "здай бутилку води на аналіз", а згодом оприлюднили результат. Мабуть, в лабораторії трохи б офігіли і дали в пресу: "Всі принесли воду в брудних залізних пляшках!"
  • David Starr

    А без хлорування ніяк не можна? Сумніваюсь, що у Європі хлорують воду.

    Процесорович reply David Starr

    Любиш поживну мікрофлору?)

    Анонім reply David Starr

    ти хоч отруїтись?
  • Анонім

    Як закипить чайник то в ньому половина накипілого осаду,Може у когось і тече нормальна вода з крана но не у мене. У мене тільки технічна інакше її неназвеш. І чому ми повинні платити за неї як за питеву? Чи можна десь здати на експертизу ту воду що з крана? І чи можна добитися пониження тарифів якщо вона виявиться непридатною до пиття?Хоча по нашим законам людям і за помиї скоро платити треба буде.

    Piter Savka reply Анонім

    Ти ше дякуй Богу шо хоч така є. Скоро взагалі ніякої не буде. І в нас в Тернополі ще навіть дуже добра вода порівняно з іншими містами. А накиплий осад то солі які містить вода і це ознака як раз її придатності для пиття бо вона в собі містить різні мінерали у великій кількості.

    marijka reply Анонім

    Накипілий осад від того, що вода жорстка, але це не означає, що вода технічна. В багатьох селах Тернопільщини навіть в криницях так само велика жорсткість води (навіть на упаковці з пральним порошком часто пишуть дозування відповідно до жорсткості води). Десь рік тому, знайома здавала воду на аналіз: звичайну водопровідну і ту, що розливають з  машин, так от водопровідна якраз і була нормальної якості.

    Анонім reply marijka

    Згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 параметри якісної питної води.

     – Вода прозора, без запахів та неприємного смаку.

     – Має кислотність у межах 6,5-8,5 та жорсткість 1,5-7,0 ммоль/л.

     – Має сумарну мінералізацію в межах 0,2-0,5 г/л.

     – Шкідливі хімічні домішки або складають малу частину їх ГДК, або відсутні взагалі (строго кажучи, їх концентрації настільки низькі, що лежать за межею можливостей сучасних аналітичних методів).

     – Не містить хвороботворних бактерій та вірусів (їх кількість не досягає порогу можливостей сучасних аналізів).



    Будь-ласка, результати аналізу тернопільської води? Без аналізу скажу відразу - і запах і смак присутні.
  • Анонім

    "...придатна для споживання вода надходить у домівки тернополян..  - о чем вы, ребята?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up