Як вберегтись від кліщів. Поради спеціалістів

Як вберегтись від кліщів. Поради спеціалістів
  • Щоб обробити прибудинкову територію від кліщів, потрібно написати заяву в комунальне об'єднання "Профілактична дезінфекція".
  • Щоб не вкусив кліщ, краще уникати місць з заростями високої трави. На прогулянки в парки одягайте закритий одяг
  • Якщо кліщ вкусив, звертайтесь у травмпункт. 

Що робити, коли вкусив кліщ, і куди звертатися, щоб від кліщів обробили територію тернополяни обговорюють в соцмережі Facebook. 

Відео дня

Ми уже писали про те, що потрібно зробити, щоб територію шкіл та садочків обробили від кліщів.  Щоб обробити від кліщів прибудинкову територію, як пояснили в обласному комунальному об'єднанні "Профілактична дезінфекція", також потрібно написати заяву.

- Обслуговуюче підприємство має написати до нас письмове звернення з переліком будинків, - пояснює директор комунального обʼєднання Ігор Мяковський. - Ми працюємо за адресою вулиця Опільського, 6. Контактні телефони 25-09-94 та 25-46-92. В заяві також потрібно вказати площу прибудинкової території. Ми тоді укладаємо угоду і обробляємо прибудинкову територію, дитячі майданчики, зелені зони. Вартість такої послуги - 1,05 грн за квадратний метр. 

Щодо питання, як себе вберегти від кліщів, то як пояснив завідувач Тернопільського міського відділу ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" Анатолій Поліщук, для прогулянок потрібно вибирати місцини без заростей високої трави.

- Найкраще просто уникати таких місць, - каже пан Поліщук. - Для відпочинку варто вибирати відкриті ділянки. Тобто без заростей високої трави. Одяг повинен бути таким, щоб кліщ не зміг крізь нього пролізти. Для захисту ще можна використовувати спеціальні засоби від кліщів, які продаються в аптеках. 

Після прогулянки чи відпочинку обовʼязково потрібно оглянути одяг та шкіру. Якщо вас всетаки вкусив кліщ і ви перебуваєте далеко від місця, де можна отримати медичну допомогу, потрібно самостійно його витягнути. 

- Робити це потрібно обережно, щоб не залишити під шкірою якусь його частину, - наголошує Анатолій Поліщук. - Є різні методи: ниткою, руками, пінцетом, шприцом. Після того, як дістали кліща, його потрібно завезти на аналіз в лабораторію на Федьковича, 13. Краще, щоб кліщ був живим, тоді аналізи будуть точнішими.

Також потрібно звернутись у травмпункт, щоб вас оглянув лікар і можливо призначив лікування.

- Якщо ви у місті і вас вкусив кліщ, то краще відразу зверніться у травмпункт, - каже пан Поліщук. - За перший квартал з двадцяти досліджених кліщів - чотири інфіковані. Це високий показник. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    Шо ви вчепились до тих кліщів, залиште ту комаху в спокої, попє кров тай відпаде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up