Як зекономити і не змерзнути, радять експерти

Як зекономити і не змерзнути, радять експерти

Енергоефективність будь-якого будинку можна покращити, причому не завжди це потребує дуже великих коштів, кажуть фахівці. Втім і гроші на утеплення домівки знайти реально, взявши «теплі кредити» у держави. 

 

Заклейте шпарини у вікнах та дверях, придбайте короткі штори, зачиніть двері у під’їздах, встановіть за батареями теплозахисні екрани з фольги, перефарбуйте батареї у темно-коричневий, саме він найкраще віддає тепло. Вам не потрібно придумувати високих матерій чи витрачати багато коштів, щоб зберегти тепло в домі.

Ці найпростіші поради допоможуть зберегти і тепло, і гроші, радять фахівці. А якщо ви будете сидіти і жалітися, ніхто вам не допоможе. Не потрібно чекати на когось, а починати з себе.

Починайте з себе

Українці мають думати, які кроки вони мають зробити самі, щоб підвищити енергоефективність і таки чином платити менше за спожиті послуги, каже директор з питань комунікації та зв’язків з урядом проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Віра Ілляш.

Відео дня

- У нас ментальність така: я не господар, нехай зробить держава. Наші дослідження показують, що більше 50% українців, навіть ті , які живуть у приватному секторі, вважають, що енергоефективні заходи в їхніх будинках має запроваджувати держава, жек, бізнес-структури, але не вони самі, - каже пані Ілляш. - Тому зараз варто доносити до людей цю просту істину. Якщо вони не почнуть самі думати, як їм заощадити і які заходи з енергозбереження запровадити для того, щоби підвищити комфорт і температуру у своїх помешканнях, ми втратимо можливість рухатись до енергонезалежності. Потрібно менше використовувати води, витягувати прилади з розеток, щоб не витрачати електрику. Для когось будуть актуальними такі прості та малозатратні заходи, для когось більш затратні – утеплення будинку, встановлення лічильників.

Віра Ілляш додає, що нині українці задумуються над тим, як економити енергоресурси, адже зросли тарифи.

- До того ми бачили, на жаль, не дуже заощадливе використання. Це пов’язано з тою ментальністю, що раніше ми практично нічого не  платили за ту ж саму електрику, воду і газ, - каже вона.

Основні кроки

Енергоефективність найперше починається в головах, вважає консультант з технічних питань проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Вадим Литвин.

- Основні кроки, які треба зробити, — це прийняття рішення: будемо економити, - каже він. - Далі — проведення енергоаудиту. І якщо порівнювати будівлю з людиною, то тут є дуже багато спільного: коли холодно, людині хочеться більше їсти, більше пити більше рухатися для того, щоб зігрітися. Те саме відбувається, коли людина захворіла. Починати лікування без діагнозу дуже небезпечно. В кращому випадку ви просто викинете намарно гроші, в гіршому – вам стане ще гірше. Так само буде з будівлею. Якщо несистемно підійти до проблем з підвищення енергоефективності та комфорту, то рано чи пізно це приведе до фінансових втрат. І, що найголовніше, це може зашкодити будівлі.

Енергоаудит дозволить сформувати технічне завдання для проектантів та будівельників, додає фахівець.  Ви зможете проконтролювати виготовлення проектно-кошторисної документації та провести обстеження будівлі на предмет несучої здатності, чи дійсно вона витримає додаткові навантаження, чи дійсно можна проводити роботи. Бажано, щоб енергоаудит проводив незалежний фахівець чи компанія. Після цього можна переходити до будівельних робіт.

- І останній, мабуть найважливіший пункт, це - постійний контроль за ефективністю енергоспоживання, - каже Вадим Литвин. - Цей процес близький до того, як народити дитину - далі за нею треба постійно доглядати.

Загалом весь цей комплекс заходів дозволить зменшити споживання тепла на 30-60%.

Вбити двох зайців

Енергоефективним можна зробити практично будь-який будинок, зауважує пан Литвин. І нарікання: «Наш будинок 20-50 років тому збудований і тут уже нічого не зробиш» насправді не відповідає дійсності. Енергоефективність будь-якого будинку можна покращити, причому не завжди це потребує дуже великих коштів.

- Проектом енергоефективності можна відразу вбити двох зайців – зменшити платіжки за комунпослуги та підвищити комфорт у помешканні, - каже фахівець. - Протікає дах, погані двері – досить типова ситуація, але краще за самих мешканців її виправити ніхто не може. Адже якщо в приватному будинку тече дах, то зазвичай ніхто не чекає, що хтось має прийти  і відремонтувати. Людина починає ремонтувати сама, чого не скажеш про мешканців багатоквартирних будинків. Можна чекати, що хтось прийде і через 10 років відремонтує, а можна зробити все самому.

Як машина без гальм

Вадим Литвин наголошує ще на одному моменті: якщо ми економимо за рахунок того, що все повимикаємо і сидимо та мерзнемо – це не енергоефективність. Теж саме можна сказати і про несвідоме утеплення.

- Часто можна почути: я утеплю стіни, заміню вікна і буде тепло, - каже він. - Насправді, якщо у вас немає чим регулювати температуру, то це приблизно схоже на машину без гальм. Ви розігналися, можете гарно їхати, але при цьому пального витрачаєте багато, тому що треба пригальмувати. Так само й тут . В квартирі стає просто спекотніше до некомфортного рівня +26-28 градусів. Вікна починають відкривати частіше і все збережене тепло просто вивітрюється. А якщо у вас стоїть регулювання, то ви використовуєте лише стільки тепла, скільки потрібно, щоб почуватися комфортно.

Фахівці з енергоефективності дають ще одну просту пораду, скориставшись якою можна зберегти тепло. Виявляється, якщо у вас довгі штори, то майже 20% тепла йде на обігрів стіни, а не кімнати.

- Підріжте штори, зробіть собі спідницю і отримайте додаткову енергоефективність, - каже Вадим Литвин.

Окрім того, доведено, що темно-коричневий колір найкраще віддає тепло. З батареєю такого кольору ви отримаєте тепла на 8-10% більше, ніж з білою.

Фахівці наголошують, що суспільству пора змінюватися. І чим раніше ми це почнемо робити, тим дешевше це коштуватиме. І не потрібно говорити, мовляв, нема грошей і ми нічого не можемо зробити – насправді є дуже багато коштів, які можна використати. Це «теплі кредити», які компенсують 40%, місцеві програми, які компенсують ще 30%.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ваше ім'я

    Газ втридорого, світло, комуналка..... тролейбуси, маршрутки по 9 грн.... Доляр росте, зарплати мізерні. Торфяні котельні чз тиждень "ароматизують місто"... Світло виключають.... І тут не москаль винуватий і не жид.....Треба у...ти звідси... Країна Руїна........
  • Людмила Лукіян

    моєму будинку близько 150 років. я зробила енергоаудит у незалежного спеціаліста за свої кошти. побачила проблемні місця. тепер треба утеплити підлогу горища. порахувала витрати на матеріали. звернулась в Ощадбанк за програмою. для фізосіб не працює зараз. можливо буде з квітня. відправили в інший відділ. вони працюють лише з ОСББ. з  Жеками ні. так само буде можливо відновлена співпраця після нового року. навесні.

    до весни я спалю більше газу, ніж коштує утеплення горища (ще невідомо, наскільки воно зменьшить втрати тепла). тому вихід один - самостійно нести витрати на утеплення.

    Чому люди чекають дій від ЖЕку? а нахрена ми плати мо їм роками гроші? за що? коли виникає потреба, то вони морозяться до останнього. навіть по тих пунктах, які прописані в договорі. так, і лампочку замінюєм самі, бо ходити, писати заяви, чекати щастя  довго і складно.
  • David Starr

    Штори - то взагалі непотрібна річ, пережитки сільського менталітету. На вікна треба ставити тканинні ролети - і теплоефективність, і місця візуально більше у кімнаті, і порохи не збирають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up