Партнер рубрики Події

Які хрестики не можна носити та які ікони мають бути в домі: о.Олексій Філюк відповідає на ваші питання

Які хрестики не можна носити та які ікони мають бути в домі: о.Олексій Філюк відповідає на ваші питання
  • Хрестик або кулон з іконкою на тілі носять чимало християн. Священник Олексій Філюк пояснює, як обрати хрестик, як правильно його дарувати та які ікони мають бути в кожному будинку. 
  • "20 хвилин" продовжує цикл публікацій, де говоримо на відверті та актуальні релігійні теми зі священником-блогером Олексієм Філюком.

Питання о.Олексію ми просили залишати на нашому сайті. Обрали найцікавіші з них. Якщо ви маєте, що запитати пишіть у коментарях. 

— Що означає хрестик на грудях для християн? Чи можна не носити його, якщо ти вірний?

— Носіння хрестиків на тілі прижилось не так давно: у часи Київської Русі. Багато християн носять їх, а багато — ні. Це особисте рішення кожного. Є зовнішнє богошанування, є внутрішнє, якого не можна проявити. Православні та католицькі християни носять іконки та хрестики. У інших течіях такої традиції немає. Вони називають це ідолопоклонством. 

Відео дня

—  Чи мають у церкві при хрещенні давати хрестик дитині? Що робити, якщо його загубили?

— Так, при таїнстві хрещення священники у багатьох церквах дарують хрестик дитині. Від самого дитинства людині прививається таке богошанування. Якщо хрестик загубили  нічого страшного в тому немає. Усі перестороги   це забобони. Є людський фактор. Якщо загубився дитячий хрестик  нічого страшного в тому немає. 

— Хрестик має бути освяченим? Чи можна знімати хрестик, коли купаєшся, лягаєш спати?

— Так, є чин освячення, благословення хрестика. Тому краще носити їх освяченими. Щодо другого питання, то якщо хрестик не заважає спати чи митись, то його можна не знімати. Усе за бажанням. Церква щодо цього не має ніяких застережень.

— Які хрестики для прикрас, а які для захисту? Чи може він бути якоїсь незвичної форми і чи обов'язково має бути на ньому розп'яття?

—  Скажу так, багато людей носять хрестики, але не живуть по-християнськи. Багато людей мають кулончики, але не знають, що таке віра. Носіння хрестика і християнство має деякі розбіжності. Тобто це є питання глибоко-філософське. Для когось це є прикраса, для когось подарунок мами на пам'ять, а для когось — дійсно символ Христових терпінь. Звичайно, для людей, які живуть у вірі, хрестик буде захистом, обороною і спасінням. І вона буде не тільки на землі з хрестиком, а і на небі.  

Щодо розп'яття. Хрестик споконвіку був просто хрестиком: дві частинки дерева, збиті до купи. Уже зараз ми часто бачимо хрестики з розп'яттям. Як символ того, що Ісус віддав життя за людей. Часто протестанти закидають нам: не розпинайте Хреста ще раз. Але Хрест — це символ спасіння.

— Часто хрестики стають частиною прикрас на сережках, на браслетах чи перстнях. Що церква думає про це? Їх можна так носити? 

— Це вже в певній мірі наруга над знаком хреста. Як би не було хрест — символ спасіння на молитовних будинках, на церквах, на монастирях стоять хрести. І повторюсь: це символ спасіння. Якщо ми будемо носити його на вухах, на руках, інколи бачимо навіть на носі — це не є добре. Це вже нагадує сатанізм, бо сатаністи роблять наругу над хрестом. А християни мають носити його побожно на грудях. 

— Що робити якщо знайшов хрестик, або, до прикладу, дитина принесла з вулиці, де знайшла? Чи можна його самому носити чи продати? Що з ним робити? Бо є чимало забобонів з цього приводу. 

—  Ми живемо в ХХІ-му столітті. І якщо ми знайшли хрестик, чи навіть іншу цінну річ, напишіть про це в соцмережах. Є багато груп, де люди шукають-віддають щось. Найперше розкажіть про те, що знайшли. Якщо це в селі — принесіть в церкву. Скажіть і, можливо, знайдеться той, хто його загубив. Можливо, ця річ не дуже коштовна, але для когось вона може бути дорога. Треба постаратись повернути її. У великому місті, можливо, це важче буде зробити, але все одно: "Хто стукає — тому відчиняють". 

— Як правильно дарувати хрестик? Чи можна так висловити свої побажання для людини?

—  Якщо бачимо, що наш друг є християнин, який в повсякденні визнають Бога і не мають на шиї хрестика — варто запитати: "Чи можна тобі подарувати хрестик?", щоб людина потім не тримала його у шухлядах. Якщо людина погоджується, чудово. 

Але якщо ми бачимо, що людина носить на шиї свій знак зодіаку, інші прикраси чи навіть кілька хрестиків — робити цього не варто. Це без потреби. Часто бачимо, що хрещені батьки дарують дитині хрестик. Це гарна традиція: дитина буде мати своєрідний оберіг. Головне, аби ці подарунки використовувались за призначенням.

— Що робити якщо загубив хрестильний хрестик або свій що носиш? Бо є забобони, через які люди бояться, що їх можуть використати у злих цілях і прокльони накладати.

— Споконвіку була боротьба добра і зла. Але якщо ми будемо цьому придавати значення — ми це і отримаємо. Будемо боятись чорноти — вона і буде на нас впливати. Якщо будемо впевнено йти з хрестом, то нічого не страшно, і все, що можуть поганого для нас робити, не страшне. Наша надія —  на хреста. 

— Розкажіть про ікони в хаті, в будинку. Чи має бути в кожній кімнаті іконка? 

—  Це не обов'язково. Людина може мати маленьке розп'яття в одній із кімнат і жити по-християнськи. А може бути таке, що людина має усі стіни вдома завішані іконами і рушниками, а жити не як християнин: клясти, сваритись, ображати. Це не є добре. Це справа кожного. 

— Є особливі ікони, які Ви б порадили мати вдома? 

—  Має знаходитись в хаті розп'яття чи ікона Спасителя. Також шлюбні ікони мають зберігатись вдома. Відповідно, ті ікони, з якими люди вінчаються, мають бути вдома. 

— Вони обов'язково мають бути освяченими? 

— Так, ікони благословляються: бо літографія та дерево на рамці ще не є іконою. Іконою вона стає після освячення в храмі. Інакше це просто зображення. 

Хто такий о. Олексій Філюк? 

Отця Олексія Філюка знають у всій Україні. Він об'єднав десятки тисяч користувачів соцмереж у своєму блозі, де розповідає про себе, молиться та готує різні смаколики.

Зображення може містити: 3 людини, люди стоять

Історію священника з Лановеччини ми розповідали у матеріалі "Любіть людей і сипте цукор до кави": отець Олексій Філюк про церкву, кухню і прийомного сина". Тоді матеріал зібрав сотні позитивних коментарів, а історія чоловіка, який взяв під опіку хлопчика зворушила читачів. Зараз він батько двох прийомних синів та найулюбленіший священослужитель багатьох тернополян.

Кількість  онлайн-парафіян у священника десятки тисяч, а сам він охоче ділиться щирістю та Словом Божим з людьми через соцмережі.  

Людина з відкритим серцем

Отець Олексію Філюк  — людина з відкритим серцем, безмежною вірою та сотнями друзів у рідному селі, всій Україні та в соцмережах.

Парафіяни у церквах сіл Білозірка та Шушківці, що у Лановецькому районі, священика бачать не лише на службах у церкві. Олексій Філюк приходить до них часто, щоб  просто поспілкуватись, поспівати та допомогти у буденних справах.

Зараз священик є ще й соціальним менеджером села від одного із підприємств, що обслуговують пайовиків, та адміністратором спільноти у соцмережі Facebook “Моя Лановеччина”, яку щоденно переглядають майже 100 тисяч людей.

Залишайте своє питання у коментарях. Редакція на власний розсуд обере найцікавіші питання та передасть їх священнику. Отець Олексій вже погодився на них відповісти. 

 

Читайте також: 

Запитай священника: о. Олексій Філюк відповість на питання, яке ви залишите в коментарях

Чому сняться померлі і чи потрібно вдягати чорне у траур: о. Олексій Філюк відповідає на питання про смерть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Ruslan Melenchuk

    Людина купує дерев'яну дощечку,або намальовану фарбою картину.
    Купує її в магазині,чи іншій торговій точці. Платить за неї суму, зазначену на ціннику.
    На дощечці - зображення. Нанесено фарбою, або надруковано кольоровим принтером.Не дуже реалістичне зображення людської фігури,чи обличчя. Схоже на анімацію. Або дитячий малюнок.
    Людина вішає її на одну зі стін свого будинку, стає на коліна перед нею і починає просити у неї багатства, здоров'я , довголіття і миру в усьому світі.
    Людина знає - зображене на дощечці стежить за ним. Кожен проступок - фіксується. Дощечка тяжіє і велить. І людина добровільно визнає її владу над собою. Вона згідна з таким порядком речей. Дощечка - головна.
    При цьому людина регулярно дивиться в інтернеті і по телевізору різні передачі. Наприклад, про дикі африканські племена.
    Тамтешні люди вставляють собі в губи глиняні блюдця, використовують замість дощечки черепи, розфарбовані мушлі, камінці,сушені хвостики щурів….
    Людина знаходить це дуже смішним, дурним і несерйозним.
    Як можна вірити в те, що дух предка живе в його ж закопченому черепі? Абсурд! Як можна поклонятися деревяному пню, з вирізаними на ньому очима і злісною пащею? Маячня! Ненормальність! Дикість!
    Інша справа - деревяна дощечка,чи засушені куски плоті святих (мощі).
    Це так природно - встати перед нею на коліна, помацати себе за лобa, плечі і живіт, і, старанно вимовляючи незручні слова, попросити у неї здоров'я, багатства і щастя.
    Це абсолютно нормально і правильно.

    Ruslan Melenchuk reply Ruslan Melenchuk

    Lidiia Pliusch анціхрест це хто?

    Galla Leskiv reply Ruslan Melenchuk

    Ruslan Melenchuk ваш комент,як окремий допис, такий супер- художній стиль!) Описує мої думки абсолютно ідентично.

    Ліда Плющ reply Ruslan Melenchuk

    Ruslan Melenchuk Анціхрест))

    Оксана Авраменко reply Ruslan Melenchuk

    Ruslan Melenchuk
  • Іра Трач Куріца

    Чому не можна прочитати статті без авторитизаців

    Ліда Плющ reply Іра Трач Куріца

    Іра Трач Куріца Грошей хочуть)
  • Сергій Забалуєв

    Всі ці приколи відсувають людей від основ і правд віри.....
  • Anna Szcześniak

    В Біблії ясно написано, щоб не ставити фігур, божків і не поклонятися їм. Єдиному Богу поклоняємося

keyboard_arrow_up